5 tips voor een goed cv

Je oude werk achter je laten om ergens anders opnieuw te beginnen, is altijd spannend. En wanneer je kiest voor een carrièreswitch, maakt dat het avontuur natuurlijk nog groter. Er gaat veel tijd zitten in het schrijven van een overtuigend cv. Je vraagt je vast dingen af als ‘welke onderdelen schrijf ik op mijn cv?’ en ‘hoe zorg ik dat ik een goed cv schrijf en opval?’. Met een cv voorbeeld kom je al een heel eind om tot een antwoord op de eerste vraag te komen. Antwoorden op de tweede vraag vind je hieronder!

Wie ben je?

Precies wat een recruiter of werkgever zich ook zal afvragen: wie is deze sollicitant? Laat de lezer weten wie je bent door je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum op je cv te zetten. Deze informatie zet je helemaal bovenaan op je curriculum vitae. Meer te vertellen? Voeg links toe naar je website, social media-account of vermeld erbij over welk rijbewijs je beschikt.

Aangenaam: stel jezelf voor

Met een naam zet je al een stap in de goede richting. Maar wie schuilt er achter die naam? Daar komt het persoonlijk profiel goed bij van pas. In deze samenvatting probeer je de aandacht van de recruiter te trekken. Dat doe je door informeel op te schrijven wie je bent, hoe je werkt en wat je ambities zijn. Je schrijft een samenvatting van drie tot vier zinnen waarin je je enthousiasme laat blijken én waarin je de lezer ervan overtuigt je cv verder te lezen.

Welke kennis en ervaring heb je?

Je opgedane werkervaring en je opleidingen zijn twee essentiële onderdelen op je cv. Hoewel bepaalde functies misschien niet relevant lijken bij een carrièreswitch mag je toch zeker extra tijd besteden aan het omschrijven van je taken en verantwoordelijkheden. Hieruit haalt de lezer bijvoorbeeld of je goed bent in plannen, organiseren, begeleiden of managen. Zowel je opleiding als je werkervaring schrijf je op in chronologische volgorde waarbij je de meest recente ervaring bovenaan zet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat kun je allemaal?

Een potentiële baas wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Schrijf je competenties en je vaardigheden op. Echt opvallen? Zorg er dan voor dat jouw competenties en vaardigheden aansluiten op de vacature en probeer elk punt te onderbouwen met voorbeelden. Je hoeft niet alleen te kijken naar je professionele leven, ook in je sociale leven kun je op zoek gaan naar voorbeelden die uitstekend te gebruiken zijn op je cv. Denk aan vrijwilligerswerk of hobby’s en interesses.

Extra tip: laat je gezicht zien

Een goed cv dat opvalt kan niet zonder een duidelijke foto van jezelf. Laat deze foto prijken bovenaan je cv naast je persoonsgegevens. Zo geef je de lezer meteen een beeld van de persoon achter de sollicitatie. Kies voor een foto waar alleen jij op staat, met een rustige achtergrond en in zakelijke kleding. Glimlachen doet het ook altijd goed.

Met deze tips schrijf jij een goed cv om gemakkelijk van baan te wisselen. Op naar een nieuwe uitdaging!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in