Home Spiritualiteit De wisseltruc van de spirituele narcist

De wisseltruc van de spirituele narcist

Ben jij een spirituele narcist
Het kunnen herkennen van narcistisch gedrag bij jezelf en bij anderen is de beste manier om het te helen.

Ik heb een aantal artikelen geschreven over spiritueel narcisme, en hoe je valse goeroes en de spirituele narcist kunt herkennen. Maar één van de slimste trucs die zij nogal eens toepassen wil ik graag nader toelichten. Het is een truc, waar ik in vele vorige levens mee te maken heb gehad – tot in het huidige leven aan toe. Het is een zeer geslepen list die je jaren van je leven en veel hartenpijn kan kosten. Daarom wil ik mensen graag van informatie voorzien zodat ze niet in dezelfde val hoeven te trappen – of deze eerder doorzien.

Modern voorbeeld

Om deze list te illustreren, eerst een recent voorbeeld. Ik las op internet een artikel van een auteur over het gouden tijdperk van de mens en hoe dit ten einde kwam. Met het verhaal op zich was niets mis, behalve dat er één aspect aan was dat niet zuiver voelde. Het was een detail dat leider-volgeling dynamiek leek te stimuleren in plaats van eigen verantwoordelijkheid en self-empowerment. Ik bleef zitten met een onbehagelijk gevoel dat me niet los liet. Daarom besloot ik erop te mediteren en mijn intuïtie erop los te laten om te begrijpen wat hier aan de hand was. En ik ontdekte een modern voorbeeld van de truc van de spirituele narcist, oftewel de valse profeet.

Rol

Een valse profeet kan een waargebeurde geschiedenis gebruiken en daarin kleine wijzingen aanbrengen om het zijn of haar eigen doel te laten dienen. Zo schrijven zij zichzelf soms in epossen over de Pleiaden, Lemurië, Atlantis en andere hoogstaande beschavingen en delen zichzelf daarbij een rol toe in hun vorige levens, die ze oorspronkelijk niet hadden: van de redder, de held(in), de hogepriesteres, de gekwelde nobele ziel. Nader onderzoek laat dan zien, dat ze in werkelijkheid vaak wel aanwezig waren, maar vanuit een heel andere positie: van de jaloerse saboteur, de onheilsprofeet, of zelfs de agressor of onderdrukker.

De wisseltruc van de spirituele narcist

Verhaal

Omdat het verhaal op zich grotendeels waar en uit de eerste hand is, de energieën bevat van de oorspronkelijke gebeurtenis en mensen zich erin zullen herkennen, kan de spirituele narcist erop meeliften. De hooggevoelige lezer zal immers voelen dat er wel degelijk iets kostbaars en authentieks wordt aangeboden. Maar als je als lezer nog blinde vlekjes hebt, kan het gebeuren dat de valse noot in het verhaal je niet opvalt – of dat je deze onbewust negeert. Op deze manier slagen sommige valse profeten erin, mensen aan te trekken op de onbewuste herinnering van de ware geschiedenis. Vervolgens proberen ze volgelingen aan zich te binden via alle andere trucjes die de spirituele narcist gebruikt en die mensen niet altijd doorzien omdat ze wel ter goeder trouw zijn – of zelf nog illusies koesteren.

De persoonsverwisselingstruc

Op dezelfde wijze kunnen intuïtieve mensen met onzuivere intenties zich in je leven dringen. Sensitieve, maar niet-authentieke mensen kunnen meeliften op de energie van overleden geliefden, vorige levens van onze zielenmaatjes en van onze tweelingstraal . Als niet-integere, maar hooggevoelige mensen kunnen zij dit doen door zich simpelweg af te stemmen, deze personen claimen te zijn in vorige levens en ze a.h.w. te channelen – vanuit het verlangen de energie van de ander te gebruiken voor hun eigen doeleinden.  Op deze wijze kunnen mensen met minder fraaie intenties, zoals het teren op je energie, zich als een koekoeksjong in je leven en relaties nestelen en daar een destructieve invloed uitoefenen.

Opletten

Voor mensen die authentieke relaties aan willen gaan met mensen die zuivere intenties hebben, is het dus zaak goed op te letten. De eerste uitdaging die de truc van de hoogsensitieve bedrieger ons stelt, is in het eerste contact met een ander altijd gewaar te zijn, ons verstand te blijven gebruiken en vooral: goed te voelen. De bekende Amerikaanse schrijfster Maya Angelou zei ooit heel treffend: “When people show you who they are, believe them the first time.” (”Als mensen je laten zien wie ze werkelijk zijn, geloof ze dan de eerste keer.”) Want mensen laten je in de eerste ontmoeting altijd zien wie ze zijn: misschien niet in woorden, maar wél in daden, lichaamstaal, en qua energie.

De spiegel

Verder houden bedriegers ons altijd een spiegel voor: ze laten ons zien, waar we nog illusies koesteren, blinde vlekken hebben en dingen geloven die niet waar zijn. Zo had ik zelf bijvoorbeeld in de eerste twintig, dertig jaar van mijn leven nog de overtuiging, dat mensen die zeer intuïtief of helderziend zijn, ook per definitie integer zijn. Een grote valkuil waar ik met beide voeten in getrapt ben. Want integriteit en intuïtieve gaven zijn twee verschillende dingen en hoeven zeker niet hand in hand te gaan.

de spirituele narcist

De eerste signalen

Als je iemand voor het eerst ontmoet, of diens teksten leest, kun je voelen dat er iets niet klopt, mits je goed in contact bent met je gevoel, je lichaam, en bewust aanwezig bent in het hier en nu. Zo zal je lichaam je signalen geven dat er iets niet goed zit: bijvoorbeeld door een verstrakken van je buik, een zekere tegenzin in je lijf, een gevoel van vaag onbehagen dat zich op verschillende manieren kan uiten.

Emotioneel

Ook emotioneel kun je voelen dat er iets aan de hand is: bijvoorbeeld door een te grote euforie in het eerste contact, een onrust, haast of vreemd gevoel van behoeftigheid, het gevoel dat het eigenlijk te mooi is om waar te zijn. En dat is ook zo! Net als bij reclameboodschappen spelen valse lichtvrienden en profeten in op onze onbewuste angsten voor verlies, eenzaamheid, gebrek, niet goed genoeg zijn, niet genoeg hebben en maken daar handig gebruik van.

Onwaarheden

Daarnaast kun je juist een soort vage voorbode van afkeer, bevreemding of zelfs onbestemde boosheid voelen, zonder te begrijpen waarom. En met je nuchtere verstand kun je ook nog opmerken dat er kleine hiaten, vreemde tegenstrijdigheden of pure onwaarheden zitten in wat de persoon in kwestie je vertelt of schrijft. Ook ethische onzuiverheden, zoals een hint van verlangen naar macht over anderen, kunnen in hun communicatie de kop opsteken – als je oplet.

Vertrouw op je lichaam

Bij al deze signalen is het zaak om ze niet weg te drukken, omdat het verhaal of de relatie je zo mooi lijkt. Die signalen heb je niet voor niets. Wij mensen zijn vaak nog geneigd teveel te leven vanuit ons ratio en verstand, onze wil, en de wereld te zien zoals we die willen zien. Maar je lichaam liegt nooit. Je gevoelens zijn eerlijke boodschappers van jezelf naar jezelf. Luister dus en neem ze serieus.

De tweede signalen

Als je dan toch in de val van de valse lichtprofeet, vriend of vriendin of geliefde getrapt bent, zal je na verloop van tijd een ander soort signalen gaan krijgen. Naarmate de bedrieger zich verder in je leven nestelt of de spirituele leider meer overwicht op je probeert te krijgen zal je frequentie steeds meer dalen en zullen je gevoel en je lijf steeds meer gaan protesteren.

Desillusie

Zo kun je gaan merken dat je in of na het contact met deze persoon steeds vaker moe bent, gedesillusioneerd, of zelf een tikje depressief. Ook kan de persoon een onderhuidse concurrentiestrijd met je aangaan, waardoor je het rare gevoel krijgt steeds meer voor je plekje te moeten vechten, of dat jij op de één of andere manier altijd subtiel miskend of ondergesneeuwd raakt.

Omkering

Wat deze mensen altijd zullen doen, tenzij ze ze in hun eigen voordeel kunnen gebruiken, is jouw kwaliteiten subtiel miskennen, negeren of zelfs in een kwaad daglicht stellen. Zo kan jouw gevoeligheid bijvoorbeeld uitgelegd worden als zwakte, je creativiteit als aandachttrekkerij, je spontaniteit als dominantie. Uiteindelijk kan er zelfs een vreemde machtsstrijd ontstaan: strijd om de waarheid, om erkenning, om de pure eerbiediging van jouw grenzen. Net als in de natuur, geeft een koekoeksjong niet snel op als ze zich eenmaal in je huis genesteld heeft.

De les

De uitdaging waarvoor deze mensen ons stellen, heeft meerdere facetten. Ze leren ons allereerst hoe belangrijk het is in contact te zijn met ons gevoel, ons lichaam, ons verstand goed te gebruiken en signalen dat er iets niet klopt, serieus te nemen. Daarnaast laten ze ons zien waar we nog voor de gek te houden zijn, waar we de waarheid nog negeren omdat we zien wat we willen zien. En verder laten ze ons zien, waar we nog onzeker zijn over onszelf en bang zijn voor gebrek, verlies, miskenning. Omdat de spiegel van de bedrieger keihard en liefdeloos is, is het zaak om, als je eenmaal de waarheid gezien hebt, jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.

Tips

Wanneer je iemand voor de eerste keer ontmoet, diens woorden leest, diens stem hoort, let dan op je gevoel. Wat zegt je lichaam? Is er ook maar enig onbehagen, angst, een onbestemd gevoel van afkeer? Of voel je juist een overdreven euforie, een te grote gretigheid, een haast om met deze persoon in contact te komen en te blijven? Voel je een vreemde angst iets te missen, tekort te komen of tekort te schieten?
Voel je je later in het contact subtiel miskend of zelfs vernederd? Loop je energetisch leeg op deze persoon? Dan heb je kans dat je bent pootje gelicht door een spirituele narcist.

Check in met jezelf

Neem even afstand om alles nog eens op een rijtje te zetten. Neem tijd om de waarheid eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Is deze persoon echt wel zo leuk, zo integer, zo authentiek? Kloppen de feiten wel? Gunt deze persoon jou je eigen licht eigenlijk wel? Ga nog eens na hoe het contact vanaf het begin verlopen is. Is het allemaal wel waar? En de belangrijkste vraag van allemaal: wil ik dit eigenlijk wel?

Conclusie

Net als bij het contact met elke (spirituele) narcist is ook hier het advies: kies voor wat waar en goed is voor jouzelf. Onderzoek je eigen valkuilen en blinde vlekken, en heel ze op de voor jou beste en meest liefdevolle manier. Je bent het waard om in elk contact met volledige integriteit, onvoorwaardelijke liefde en respect behandeld te worden. Neem geen genoegen met minder, want dan is dat wat je krijgt… ga voor het beste voor jezelf!

18 REACTIES

 1. Iemand die bij een vakvereniging beroepsvereniging staat ingeschreven staat toch onder toezicht en worden onderzocht. het is gebonden aan een reglement van ethisch verantwoord werk af te leveren dat in dienst van mensen staat en niet ten koste van en ten behoeve van hun zelf en hun ego. Mocht diegene grensoverschrijdend gedrag vertonen willen ze zich wel aansprakelijk stellen door bij zo”n vereniging te gaan zitten. het is hun niet te doen om macht roem en ego en geld. Dit zou de branche schaden. Artsen en medisch personeel staan toch ook bij het BIG register ingeschreven. Zoals schoonheidsspecialistes ingeschreven staan bij de Anbos vakorganisatie voor dit beroep. Om wanpraktijken voorkomen. Het is een geschoolde beroepsorganisatie. Het kan hier en daar verschillen want in het boek van Bob Smalhout stond dat 20 % van de artsen perfect, was en 60 % was goed, en die andere 20 % zou minder zijn. Iedereen heeft weer een verschillende persoonlijkheid en werkwijze, maar het gaat dus om grensoverschrijdend gedrag .Zo heb je ook een Vog verklaring voor mensen die met kwetsbare groepen en kinderen werken.

 2. Dag Wendy,
  nog eerder dat dit artikel las ik via deze site over de Stille Narcist. Dit kan ik helaas niet meer vinden. Is het mogelijk het alsnog te lezen ergens?
  Hartegroet van Heleni die veel heeft aan dit artikel!!

 3. Dank je voor dit artikel. Recent meegemaakt dat bekendste medium van Nl onder beschrijving valt. Was pijnlijke maar leerzame ervaring. Hebben ons afgekeerd van haar en volgen onze eigen weg. Hebben gelukkig aantekeningen gemaakt want niemand zal ons, willen, geloven. Ons zijn de ogen geopend! Paranormaal en persoonlijkheid zijn niet altijd op elkaar afgestemd. Het zijn niet altijd ‘betere’ mensen die over deze gave beschikken. Het is geen verdienste.

 4. Het bekendste medium in NL voldoet volledig aan beschrijving. Recentelijk dat ervaren en ons daar van afgekeerd. Nu andere weg ingeslagen. Weer wat wijzer geworden. Nog steeds verbaasd over wat we meegemaakt hebben.

 5. Narcist zijn nare mensen die je compleet leeg zuigen zowel emotieel als fysiek. Ik heb 3 maanden met een klassieke narcist geleefd ik heb het van dichtbij meegemaakt. Ze gebruiken echt alles om je eenmaal in te palmen, ze doen zich voor als de perfecte man. En na twee maanden komt hun waarde gezicht boven drijven, van machtspelletjes, ruzie zoeken de schuld geven en alles om draaien. Ze pakken lettelijk al je energie af om zich beter te voelen. Het zijn gewoon onzeker personen zonder empathie voor een ander. Wat een ander hebben zijn ze meestal jaloers op, om vervolgens met macht alles naar hand te zetten. Onderschat nooit een narcist die kan elke gezonde persoon in palmen.

 6. Ik weet het niet lieve mensen. Elk moment is weer totaal anders. Iedereen zit anders in elkaar en heeft een volledig unieke binnenwereld, van waaruit situaties worden bekeken, beleefd en beoordeeld. Negatieve en positieve ervaringen wisselen elkaar vaak af, is de ervaring. Allebei zijn ze er niet voor niets. Ik kan me daarom niet heel goed vinden in het artikel. Je hebt nou eenmaal allerlei soorten ervaringen nodig om je juist tegen de niet zo leuke af te kunnen zetten en voor de liefde te kiezen. Er is geen onderscheid tussen. Alles is één. En de nadruk leggen op -in dit geval- ‘de valse profeet’ en ‘trucjes’ die diegene zou hebben, lijkt me een invalshoek die weinig brengt. Zeker niet vanuit één persoon gezien als ‘waarschuwing’ voor anderen. Dat werkt toch niet. Je hebt verschillende kanten nodig, dus wat er gebeurt, gebeurt. Je leert ervan en gaat verder.

  • Al is het artikel gedateerd en de reacties erop ook,wil ik even een reactie geven anno 2023
   Ook ik kan me niet echt goed vinden in dit artikel en vind de reactie van Judith een hele wijze,
   die naar mijn idee meer de lading dekt.
   Je ziet vaak bij het begrip narcisme dat er vanuit een vast omlijnd kader gekeken wordt
   en gelabeld,wordt maar zo simpel ligt het niet volgens mij.
   Ik denk dat we als mens allemaal kleine stukjes ervan bezitten,ja ook Wendy Gillissen in dit artikel
   Mooie Hemelvaartsdag gewenst

 7. Wanneer je zo’n persoon op je pad hebt gekregen is het naar mijn idee de bedoeling om hier zelf je groei proces van te maken. Ik heb dit ook jaren gehad voor ik tot de ontdekking kwam dat ik dit gedrag van de ander niet meer nodig had om mezelf te laten kleineren. Ik ben steeds weer opnieuw in meditatie gegaan om inzicht te krijgen in de hele situatie en hoe ik mezelf hiervan kon bevrijden.
  Uiteindelijk is het probleem en de persoon uit mijn leven verdwenen op een heel natuurlijke manier , waar ik zelf geen vat op had, en ben ik min of meer geholpen vanuit het Universum zoals ik dat heb aangevoeld. Ik heb deze persoon nooit meer terug gezien en was het voor mij duidelijk dat ik hierin mijn groei proces had uitgewerkt.
  Uiteindelijk komt alles goed !
  Dimphy

 8. Stel dat je je opeens moe, naar en vervelend ga voelen, ook al is de persoon niet meer bij jou in de buurt, Wat doe je dan? Misschien lees ik het niet goed, maar zie geen oplossing als het al zover is.

 9. Als hooggevoelige en integere ziel heb ik me altijd anders gevoeld, en kan me daardoor menigmaal verwonderen over hoe niet-integer andere zielen soms met elkaar omgaan en hoe snel zij over anderen oordelen. Ik zie veel uitersten, ook heel veel goeds en liefde. Toch blijf ik altijd vasthouden aan mijn principe: altijd het goede in een ander zien en dit uit proberen te lichten in onvoorwaardelijkheid en respect. Hoe ‘gevaarlijk’ een ander dit misschien ook vindt. Ik voel duidelijk dat dit het beste is voor mezelf en dat ik dit zo wil en móet; ik zou ook niet goed anders kunnen. We zien wat we willen zien, en hoe we zelf zijn. Dit komt ergens vandaan.
  Ik heb me gaandeweg mijn leven verbonden met andere zielen, waarvan er één uitspringt. Op elk niveau haalt deze ziel alles eruit wat erin zit bij mij, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het heeft zo moeten zijn, ik heb er vol overgave voor gekozen, en blijf dat doen. Dit is leerzaam en het dient ons doel, onze levensweg.
  Iedereen om mij heen krijgt van mij vanuit een soort ‘roeping’ mijn liefde en onvoorwaardelijkheid; wanneer ik goedheid terugvoel in wat men uitstraalt en wat men “is” geef ik nog meer (een ziel die me zo raakt, prikkelt en zo “herkent” bijvoorbeeld).
  Wil ik dit doen, wil ik zo zijn? Ja, dit ben ik! Omdat het heel mooi en leerzaam is en ook heel heftig en pijnlijk, maar bovenal omdat het zo heeft moeten zijn. Mijn levensweg tot zover heeft me al veel waardevols gebracht. De laatste tijd zie ik ook negativiteit en pijn, bij mezelf en om mij heen; hier moet ik nog meer leren en groeien.

 10. Erg fijn artikel over die narcisten, mijn mede-mensen die dan zo vervelend zijn. Maar ook mij een spiegel voorhouden, zodat ik kan zien, wat de leemtes zijn in mijn persoonlijkheid. Hoe meer ik ervan leer, des te beter ik op mijn benen blijf staan en moediger, makkelijker in contact kan blijven. En op andere momenten er voor kies om zo’n narcist te mijden. En soms bedenk, dat de narcist altijd zwakker is, want waarom gebruikt die narcist dan die trucs?

 11. Hoi Wendy,
  Dank je wel, echt heel mooi beschreven. Ik begrijp helemaal wat je bedoeld. Het zijn ook ‘lessen’ in onderscheidend vermogen en hoe zuiverder je bent, hoe groter het contrast is met diegenen die niet vanuit waarheid en echtheid in het leven staan.
  Op zich is dit een verdrietig iets, want het betekent dat ze simpelweg nog niet bewust zijn van hoe mooi en liefdevol het leven kan zijn. Ze leven in een soort ‘dwaling’ die hen op een lager plan houdt. Wanneer zij dan in contact komen met ware lichtwerkers, zullen zij geïrriteerd raken en vanuit deze (veelal onbewuste) frustratie uiten zij allerlei lagere gedachten, woorden en gedragingen. Inderdaad, jaloezie, sabotage, misgunning, de ander omlaag halen, de strijd willen aangaan, etc. Allemaal van een hele lage trilling. Dat is jammer, want het kan zo mooi zijn om werkelijk samen te creëren in het licht.
  Ik heb dan ook eerder compassie met hen die nog niet beseffen hoe fijn het is om vrij (samen) te dansen in het licht, dan dat ik het hen kwalijk kan nemen. Ze leven immers nog in (tijdelijke) onwetendheid en houden zichzelf gevangen in een ongelukkig bestaan.
  Ik stuur hen licht en liefde in de hoop dat ook zij mogen zien hoe het leven werkelijk bedoeld is.
  Dank je wel voor je heldere woorden en uiteenzetting, heel waardevol.
  Liefs Mireille

 12. Ohm namo narai !

  Om voor eens en voor altijd met dit soort twijfels af te rekenen adviseer ik iedereen om persoonlijk direct contact op te nemen met de allerhoogste Goddelijke macht .
  Met direct bedoel ik zonder verder tussen persoon.
  Volgens sommigen kan dat alleen via Jezus maar mijn ervaring is dat direct met God wel mogelijk is .
  Maak melding van jezelf als je dit nog niet eerder hebt gedaan , leg uit wat je zoal verkeerd hebt gedaan in het verleden en beloof beterschap indien mogelijk .
  Vraag God om je van kwade krachten te verlossen indien nodig.
  Doe nooit met satanisten clubjes mee en houd je aan de religieuze wetten .
  Je kun hierbij het eenvoudigste op exodus navigeren .
  De wetten binnen de verschillende geloofsstromingen verschillen niet zoveel van elkaar als dat dat op het eerste gezicht lijkt.
  Als je God dan ergens om vraagt zeg dat nooit bijvoorbeeld ”Ik wil ..”
  maar houd het hypothetisch .
  Mocht het zo zijn dat … [ik hier goed aan heb gedaan bijvoorbeeld]
  dan zou ik graag ..[De Engelen horen zingen !]
  Succes hiermee .

  Bedankt voor je aandacht.
  De Groeten
  Sri sri Magnitude
  AardbevingsGroninger
  Donder en bliksem predikant

  • Sorry, maar kan het niet laten, dit soort reacties vragen simpelweg om wat heerlijke weerstand vanuit al wat ‘is’ en altijd zal ‘zijn’.

   “Goddelijke macht”? Dus macht over iemand uitoefenen of hebben is prima? Zolang het maar Goddelijk is? Eigenlijk is dat net zo apart als de algemene voorwaarden van YouTube dat iemand bijvoorbeeld wel een filmpje mag laten zien van behoorlijk heftig oorlogsgeweld, mits dat wordt toegelicht en begrijpelijk is. Alleen al dat gegeven is erg vreemd, want heftig geweld dat begrijpelijk is? Dus geweld, en zelfs extreem heftig geweld, laten zien is geen enkel probleem, zolang het maar ‘begrijpelijk’ is…? Goddelijke macht…check effe de wei of de ‘schaapjes’ er nog staan…

   “Kwade krachten”? Zoals de kerk en het ChristenDOM bedoel je? De vele geloven/religies die gelijk zijn aan “Satanistische clubjes? Zit namelijk geen verschil in, want ze draaien allemaal op de pure onderdrukking van het gelukzalige energiewezen.

   Een gelukzalige oneindig energiewezen (die zichzelf hier op aarde in het hier & nu waarneemt als zijnde een mens) kan per definitie niks “verkeerd doen”. Iets “verkeerd doen” zou betekenen dat er zoiets bestaat als goed & kwaad en dat weten we nu wel, dat bestaat niet.

   “Houd je aan de religieuze wetten” Want? Wat gebeurt er anders? Zal ik branden in de hel als ik dat niet doe?

   Niet om het 1 of ander, maar krijg sterk de indruk dat je een lichte hersenschudding hebt opgelopen door teveel aardbevingen of dat je daadwerkelijk geraakt bent door donder & bliksem…

   Ps. dit is geen aanval. Puur even een stukje verheldering vanuit onze natuurlijke staat van ‘zijn’.

   • “goed & kwaad en dat weten we nu wel, dat bestaat niet.”
    Dat ligt er wellicht aan, Michaël, vanuit welk bewustzijnsniveau je dit beziet.

    Het is niet kwaad om een ander geweld aan te doen?
    Ja, zeker, tenslotte zijn al dit soort gebeurtenissen: leerprocessen, van beide kanten.
    Waarom doe je een ander geweld aan? / Waarom laat je je door een ander geweld aandoen?
    Vanuit een lager bewustzijnsniveau is dit “goed en kwaad”.
    Vanuit een hoger bewustzijnsniveau betreft dit een leerproces.
    Vanuit een nog hoger bewustzijnsniveau gaat het dan om “los laten”. Je ware Zelf in beeld krijgen en vervolgens overeenkomstig ZIJN.

    Ik vind het goed (!) dat je het gebruik van het begrip god/goddelijke macht noemt.
    Is het begrip “god” niet een synoniem van goed? In de Engelse taal ligt het nóg dichter bij elkaar. En betekent “goed” immers ook niet: stof (een lap stof)?

    Ik meen ook dat de autoriteit bij je Zelf ligt en niet daarbuiten. Noch bij een religie, noch bij de staat, noch bij een medemens, … .
    Want ben je Zelf niet [deel van] dat goddelijke ZIJN?

    Maar wat is ZELF?
    Is dat niet het al? Het alomtegenwoordige? Ben ik niet het Al(les)?

    En is dat wat ik buiten mij dreig te plaatsen, inclusief [het] god[delijke], niet een projectie van mijn (= ons aller) innerlijk?
    Kunnen we dat alles dus maar beter introjecteren? Om zo ons bewustzijn te helen, weer [een ge]heel te laten zijn?
    Niet langer verdeling, afsplitsing, afscheiding(, uitbuiting, uitzuiging, intimidatie, …)?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined


We gebruiken Google Analytics om het verkeer op onze website (geanonimiseerd) bij te houden.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Liever niet
Accepteren
Mobiele versie afsluiten