Wist je dat een HSP meer kracht en energie ter beschikking heeft?
Leestijd: 4 minuten

Hersenscans hebben duidelijk bewezen, dat  hoogsensitieve personen (hsp) effectief op een andere manier reageren op hun omgeving. Er is een groter invoelen en daardoor veelzijdiger respons of resoneren mogelijk met de omgeving.

Als ik, als rasechte hooggevoelige, zou willen beschrijven hoe ik mijn hooggevoeligheid ervaar, dan zie ik daar 2 grote luiken in:

1. Het lijkt alsof ik een extra scan functie heb die als röntgenstralen door de materie heen gaan

2 Het lijkt alsof ik deel van ben alles en daardoor alles begrijp/weet waarop ik intune of op focus, terwijl ik toch een individueel bewustzijn heb, dat alles registreert en in mijn bewustzijn brengt.

Nieuwetijdskind Instagram
Nieuwetijdskind Instagram

De voordelen die ik ervaar dankzij mijn hooggevoeligheid

 • als hsp prik je gemakkelijk door leugen en illusies heen. Je weet/voelt dat het niet klopt. Als ik ‘fouten’ maak, is het omdat mijn ratio of een onbewuste angst als stoorzender fungeert en me tegen mijn wetend voelen laat ingaan.
 • als hsp weet je dingen zonder er een logische verklaring voor te hebben.
 • als hsp dring je veel sneller door tot de essentie, tot dat wat echt en waardevol is.
 • als hsp heb je een schitterend kompas die je altijd de juiste weg aangeeft.
 • als hsp kan je in een fractie van een seconde bijsturen zonder eerst alle pro en contra tegen elkaar te moeten afwegen. Je stemt als het ware af op het concept, maakt contact met de totaliteit waardoor je direct weet hoe het zit
  als hsp ben je veel creatiever en weet je overal een uitweg voor
 • als hsp kan je in meerdere lijnen tegelijk kijken waardoor je meer opties ziet dan andere als hsp ben je beter voorbereid op wat staat te gebeuren
 • het lijkt alsof alles samenkomt, je weet, ziet, voelt, denkt alles tegelijkertijd. Je bent zowel je individuele zelf als al het andere.
 • Hierdoor heb je als hooggevoelige meer kansen om te genieten in plaats van te overleven, want je weet wat voor jou het juiste voedsel, de juiste job, vriend is. Je voelt wat onecht of bedreigend is zonder dat je daar een logische verklaring voor hebt. Je kan bijvoorbeeld voorvoelen dat je vandaag een rotdag zal krijgen en dan krijg je inderdaad te horen dat je beste vriend in de problemen zit.

Bianca Acevedo (2014) heeft onderzoek gedaan naar het hoogsensitieve brein en kon aantonen dat de hersenen van een hsp meer activiteit laat zien in de hersenengebieden die betrokken zijn bij:

 • – bewustzijn
 • – integratie van sensorische informatie
 • – gericht op de sociale context
 • – empathie
 • – voorbereiding op actie

Laat je hooggevoeligheid VOOR jou werken in plaats van tegen je

Zolang je je als hsp onbewust bent van hoe je hsp instrument werkt, werkt het ‘tegen’ je. Hierdoor ervaar je zowel in je relaties als op het werk, dat je als hsp sneller:

 • overprikkeld bent
 • gemakkelijk plots al je energie kan verliezen, leeglopen
  sterk beïnvloedbaar bent voor de heersende of hangende sfeer
  alert bent
 • Ik heb van mijn hooggevoeligheid mijn passie en ‘dagtaak’ gemaakt, terwijl ik er tot mijn 44ste gewoon door overweldigd werd.  Als coach kan ik super gemakkelijk intunen in de levenslijnen van mijn klanten en als healer word ik gewoon onderdeel van de energie van de klant. Hoe doe ik dat en hoe werk het? Tja dat is weer dat wetend voelen en dat onderdeel zijn van. Je kan dat niet uitleggen, het is gewoon zo. Ik heb nu wel leren mijn energie te begrenzen door maximaal 2 healingen en coachingen per dag te doen. Door heel veel tijd alleen door te brengen zodat ik kan ontladen en terug in mijn eigen energie komen, door heel bewust ja te zeggen tegen goedvoelende situaties en mensen en zonder schroom al de rest uit mijn leven te schrappen, door te handelen vanuit vertrouwen en acceptatie i.p.v. uit angst, door elke mogelijke vorm van weerstand los te laten en de realiteit te aanvaarden en willen zien. Heb ik nog last in grote menigten, van sterke geluiden en geuren en andere dingen? Ja natuurlijk, maar aangezien dat toch allemaal artificiële en onechte dingen zijn is het voor mij geen enkele opoffering om deze te vermijden. Ik vermijd die dus met plezier en blijf genieten van de vele voordelen die mijn hooggevoeligheid me biedt, in de eerste plaats een echte en authentieke wereld.

Het aardse leven is technisch gezien zeer eenvoudig, het bestaat uit een ja of nee. Er is 1 manier om ja te zeggen maar 99 manieren om nee te zeggen. Overigens is ‘ja maar’eigenlijk nee.

Als hooggevoelige, ligt de klemtoon op voelen. De mens is een voelend wezen. Enkel om te voelen daalt de zielenenergie in, in een fysiek instrument. Zolang jij je hoofd als kompas gebruikt in plaats van je gevoel, zal jij ‘zwaar afgestraft’ worden. Omdat een hooggevoelige meer kracht en energie heeft, is de impact op zijn/haar leven en lichaam groter dan een niet-hsp.  Wanneer jij als hooggevoelige leert te werken met en te vertrouwen op je gevoel zal je merken dat je leven op magische wijze verandert. Jouw hooggevoeligheid is je sonar, gebruik hem zoals het bedoeld is.

Leven als hooggevoelige is een behoorlijke opdracht omdat je veel meer verantwoordelijkheid dient te nemen dan een niet-hsp. Als je als hooggevoelige niet de verantwoordelijkheid neemt om naar je gevoel te luisteren bezwaart en belast het resultaat je veel meer dan bij een niet-hsp. Durf je de verantwoordelijkheid te nemen en ‘ja’ en ‘nee’ te zeggen vanuit je gevoel , dan zal je een ontzettend rijke en boeiende wereld ervaren. Ik spreek hier uit eigen ervaring.

De belangrijkst te vermijden valkuilen voor een hooggevoelige zijn:

 • medelijden: vervang dit door mededogen en acceptatie
 • willen redden: vervang dit door de ander zijn eigen pad en mogelijkheden te gunnen om zichzelf waar te maken
 • weerstand en oordeel: laat dit los want het leven is feilloos
  handelen voor de lieve vrede: leer duidelijk en gemakkelijk nee te zeggen
 • de ratio: leer vanuit je gevoel te handelen en durf onlogische dingen te doen
 • durf te begrenzen en nee te zeggen
  automatische piloot: leer je bewust te worden van je drijfveren, woordgebruik en gevoel

Ik lees hieronder graag jullie ontdekkingen en meerwaarden dankzij je hsp zijn. Welkom in de club and enjoy your life.

20 REACTIES

 1. Hoi Isabella, Ik durf nu pas te erkennen dat ik HSP’er ben. Man o man, wat heb ik een roerige 10 jaar achter de rug. Ik moest mijn hele leven opnieuw opbouwen, maar het allerbelangrijkste ontdekken wie ik nu zelf was en nu ben. Jouw artikel beschrijft volledig welke uitdagingen ik op mijn pad heb gehad. Vooral dat verantwoordelijkheidsgevoel. Ik had er 2 burnouts voor nodig om eens te gaan leren voelen en volmondig NEE te durven zeggen. Ik kom steeds meer in mijn eigen kracht terug, ben er nog niet, maar ook die conditioneringen gaan er wel een keer uit. Ik mag meer vertrouwen op mezelf, alhoewel dat dat nog wel een dingetje is. Op dit moment ga ik door een fysieke schoningsfase heen geloof ik. Mijn stem (verliezen) is op dit moment mijn kompas of iets bij mij past of niet. Heel bijzonder, maar zo krijg ik de steun uit het universum om de juiste keuzes te maken, zodat ik eindelijk mijn beste versie van mezelf kan worden. Bedankt voor jouw prachtige artikel. Gr. Tonny

 2. Ja ja en ja! Ik worstel hoe ik mijn HSP-zijn op mijn 45e kan omarmen met twee kindjes (van 5 en van 4 maanden). Ik herken het pas écht sinds de bevalling van de tweede. Ik dacht voordien goed op weg te zijn door me af te schermen van energietrekkende mensen en omgevingen en mijn rust te pakken. Echter nu word ik overvallen door werkelijk alle prikkels, kan geen enkele keuze meer maken, sta ik soms stijf van de stress en angst… ik worstel en worstel en… kom boven. Daar hou ik me maar aan vast… dat ik weer boven kom.

  • hallo irene, je kan eens een coaching bij mij boeken. In elk geval is de tip STOPPEN met je af te schermen maar om contact te maken met je grenzen en wat je echt wil en om deze te versterken. Ik heb de omslag gemaakt op mijn 44ste. In de 40-tiger jaren is de hartchakra degene die gedurende 9 jaar je stuurt. Dwz dat je in deze 9 j gestimuleerd wordt om te leren leven vanuit eigenliefde en eigenwaarde. Kinderen, pure liefdesbronnen zullen het je wel tonen, hopelijk begrijp je wat ze je tonen. succes

 3. Beste Isabelle,
  Verleden, heden en toekomst lopen bij mij konstant door elkaar heen.
  Ik ervaar dat als heel vermoeiend.
  Je schrijft dat een HSP-er meer kracht en energie tot zijn beschikking heeft, maar dat ervaar ik niet.
  Dat er meer in me zit dan er uit komt, dat weet ik wel zeker. Het overprikkeld en moe zijn beperkt me, of eigenlijk moet ik zeggen dat ik mezelf beperk. Uit faalangst? Energie heb ik totaal niet.
  Ik weet goed mijn grenzen te bewaken, ook in mijn werk in de thuiszorg. Maar juist dat bewaken van mijn grenzen kost me veel energie.
  Bedankt voor het artikel!

  Groet, Andrea

  • Hoi Andrea…dat ervaarde ik ook dat eindelijk mijn grenzen kunnen stellen op zich al een hele pittige opgave is. Waar ik zo af en toe ook nog in verdwaal en wat vermoeiend is…”in het denken vervallen van onze grenzen te bewaken”

   Wanneer je de trilling van van je eigen grenzen hebt aangereikt gekregen…dan is het al thuis gekomen en dan de kracht vinden om het denken los te laten en over te schakelen naar het vertrouwen in jezelf te voelen. Het voelen wordt aangereikt wanneer er een grens wordt overschreden…het denken is in constante staat van dat er wordt overschreden wanneer er niets aan de hand is!

   Bewuster worden van is een pittig traject…en allemaal lopen we weer tegen op of vallen we weer in…met nu het verschil dat we het herkennen 🙂

   Zo zat ik ook opnieuw ff vast…door weer ff dat ” denken” de overhand te laten nemen.
   En dan is Isabelle daar…die kleine geschenkjes met een grote inhoud!!!

   Liefs Lynn

  • hallo andrea, zoals ik al schreef hierboven blijf uit weerstand, uit het bewaken maar versterk je kracht door je grenzen te versterken. Als jij je grenzen kent en je blijft daarbinnen ben je altijd sterk, vermijd je gewoon de situaties die niet bij je aansluiten en hou je energie hoog omdat jij vanuit eigen verantwoordelijkheid handelt. Idd thuiszorg en hps mooie combinatie op voorwaarde dat je een eigen plek hebt waar jij terug tot rust kan komen en je opladen. Blijf ook uit medelijden en handel uit mededogen. Met bewaken loop je leeg, met versterken schep je wisselwerking. Ik ben nu 49 j en heb ontzettend veel energie, veel meer dan toen ik 20 j was. Dus het kan als je je hsp op een bewuste wijze inzet en ernaar luistert.
   xxx

  • Ik herken het helemaal Andrea.
   Voor mij is hsp zijn nog steeds een ramp en dat terwijl ik er al jaren aan werk om het positieve te zien.

   Groetjes
   Paul

 4. Sinds ik ontdek heb dat ik mezelf kan verbinden met zowel de aarde als de maan, gaat het veel beter. Ik blijf beter bij mezelf en voel de liefde door mijn lijf stromen.

 5. Dankzij mijn nicht die Agoog is ben ik op het pad gekomen van Nieuwetijdskind en HSP. Een wereld ging voor me open, en ik was net 51. Het jaar daarvoor had ik afscheid(afstand) genomen van vrienden na 30 jaar vriendschap, omdat die mij de stempel gaven van “theatrale gedragsstoornis”, dat heb ik nog helemaal uitgeplozen maar herkende mijzelf daar niet in. Ik was me al veel bewuster de laatste jaren van hoe ik functioneerde en begon ook (eindelijk) op een juiste manier met nee te zeggen.( dat stoort natuurlijk vooral bij diegenen die dat niet van jou gewend waren) In die tijd ben ik ook een B&B begonnen. De laatste 3 jaren functioneer ik nu heel bewust met ” mijn HSP ” en zit ik ik in een positieve flow met volop energie.
  Met de gasten die ik hier ontvang heb ik ongelooflijke mooie ervaringen, mijn intuïtie en het meeleven vindt hier echt helemaal zijn plaats. Ik bevind me op mijn plaats.
  Alles wat jij hier verteld is heel herkenbaar voor me en beter zou ik het niet kunnen verwoorden.
  Fijn dat ik zo vandaag, na het lezen van jouw artikel, mijn dag ga beginnen.
  Marlous
  (Ik woon in Frankrijk sinds 1985 en heb sinds 3 jaar een guesthouse/B&B in het zuidwesten.)

 6. Prachtig, leven vanuit gevoel, intuïtie, onvoorwaardelijke liefde en zuiver weten in het hier en nu. Inmiddels ook mijn kompas. Dank je Isabelle, na de nodige, heftige leerervaringen weet ik nu wat goed voor me is. En inmiddels ben ik me er steeds bewuster van dan wat ik bied precies goed en genoeg is. Dat is echt fijn. Mede door de artikelen die ik hier lees wordt leven vanuit mijn zijn in vol bewustzijn steeds natuurlijker. Bedankt en veel plezier,
  liefs, Bastiaan

 7. Vroeg me voor dit stuk gelezen te hebben nog af of ik wellicht een HSP ben en wat dit dan inhoud maar dat is nu duidelijk. De genoemde punten zijn zo herkenbaar ! Met deze tips kan ik het mezelf zeker makkelijker maken en ik ga er voor nu mee aan de slag.

 8. Een hele goede-morgen…

  Gisteren was zo’n dag dat ik mijzelf weer eens heerlijl klem had gezet.
  En voor het na bed gaan komt er een zacht stemmetje voorbij: “Morgen ochtend zul je weten”!
  Hoppa en daar is Isabelle 🙂
  Tnx voor het verwoorden van de gevoelens die mij zo af en toe weer laten verwarren.
  En magisch opvallend… iedere keer stap jij dan binnen ♡

  Liefs Lynn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in