DELEN
bagwan
Zelf acht jaar lang discipel van een goeroe (Osho Rajneesh) geweest

’t Is vaak goed bedoeld, ook her en der heel waar, maar soms is me iets teveel voor mijn gevoelige zieltje. In toenemende mate worden we namelijk overspoeld met gechannnelde Boodschappen van Aartsengelen, Engelen of Maria, Jozef en Jezus zelf. Waar die Jeshua de tijd vandaan haalt en hoe hij in Godsnaam zijn kanalen uitkiest, dat baart me wel eens zorgen.

Door Peter den Haring

Ik ben zelf acht jaar lang discipel van een goeroe (Osho Rajneesh) geweest en ik herken de behoefte van veel mensen aan een leraar, aan een bevlogen, geïnspireerd iemand die Het Weet. Meesters (maar ook quasi-goeroes) laten je mediteren op ‘hogere’ bewustzijnslagen en inderdaad kan dat jou helpen, omdat Geloof wonderen verricht. Je krijgt trucs voor verlichting aangeboden en ‘Goddelijke’ informatie. Ergens in dat proces kun je echter plotseling een afslag missen of juist erg een uitgang nodig hebben. Waarom? Omdat iets gewoon niet meer goed voelt!

Een levende Meester of een dode, gechannelde leraar, het maakt allemaal niet uit. De leraar is wat hij/zij is, maar jij moet in je eigen groeiproces de lulkoek leren herkennen en onderscheiden van de wezenlijke kwaliteit.

beckow
riep in 2011 dat de mensheid collectief ging ascenderen op 21 december 2012 en meldde in januari 2013 dat de boel gewoon door de Pleiadische Hoge Raad werd uitgesteld tot 16-18 mei 2013.

Aanwijzingen voor achterdocht zijn er zat. Punt 1: Het is een oeverloos lange boodschap (zie Steve Rother over Roerloze Tijd of Patricia Cota-Robbles e.a. op http://www.assayya.com) en het ergst in combinatie met Punt 2: het lijkt ergens over te gaan maar aan het einde ben je hooguit gevleid omdat je met Lichtwerker werd aangesproken (lees Jennifer Hoffman op www.enlighteninglife.com).

Punt 3: Wat je hoort, had je ook al elders op internet kunnen lezen van ‘gewone’ mensen. Nog een voorbeeld? Lees Gabriela Levin over voeding op http://www.openbaringen.com/index.php/openbaringen/nieuwe-openbaringen/162-nieuwe-openbaring.

Punt 4: het bericht kent veel hoofdletters, gezwollen taal en oncontroleerbare uitdrukkingen. Bijvoorbeeld “Geliefde Familie van Licht, Gij, Ik ben jullie Hoeder, Geboorte van een Nieuwe Mens, Vijfde Dimensie, Goddelijkheidsactivatie, Wereldunificatie, trillingsverhoging, Violet Vuur, Eenheidsbewustzijn, Tijdpoort, In deze Bijzondere Tijd, Verzegeling met Licht, Speciale Zegening, Jullie Solaire lichamen. Enzovoorts.”

Channel Tobias van de Crimsom Circle (http://www.crimsoncircle.com/) vleit je met de bewering dat wij allemaal Engelen zijn.engelen vleugels Punt 5: Her en der klinkt het Prachtig en Beloftevol, maar die slijm-lijm beloften worden elk jaar opnieuw gedaan in een ander jasje. Zo’n voorbeeld (van Celia Fenn) staat op http://the-golden-age.eu/CFjan2011NL.html. +

Punt 6: het channel verdient wel erg veel met zijn/haar nevenactiviteiten (hoge consulttarieven, dure workshops en esoterische producten).

Punt 7: als je in het Inner Circle netwerk van zo’n onveilige sekte wordt getrokken, kom je er maar moeilijk uit. Vraag maar aan ex-Jehova-getuigen of aan de mensen die Het Kennisboek (http://www.hetkennisboek.nl/pg-26357-7-57766/pagina/home.html) distribueren.

celia fenn
Her en der klinkt het Prachtig en Beloftevol, maar die slijm-lijm beloften worden elk jaar opnieuw gedaan in een ander jasje.

Punt 8: een fout channel corrigeert de eigen fouten dubbel fout. Canadees medium Steve Beckow (zie http://goldenageofgaia.com/) riep in 2011 dat de mensheid collectief ging ascenderen op 21 december 2012 en meldde in januari 2013 dat de boel gewoon door de Pleiadische Hoge Raad werd uitgesteld tot 16-18 mei 2013. Niks gemerkt? Misschien bedoelde hij 2014! Let dus goed op, deze maand, lui! Punt 9: Arrogante paragnosten lullen enorm vaak uit hun nek om maar op televisie te komen. Zo wist beroemd Amerikaans medium Sylvia Browne in 2002 zeker dat een ontvoerd jongentje dood en begraven was. Gelukkig werd het ventje in 2007 levend teruggevonden. In 2004 wist ze, ook in een tv-show, aan de ouders van de vermiste Amanda Berry eveneens de diagnose ‘dood & begraven’ te melden. In 2013 bevrijdde Amanda zichzelf echter uit het huis van de beruchte ontvoerder Ariel Castro. De beschaamde Sylvia overleed snel daarna, maar haar 22 bestsellers blijven bestsellers.

Sylvia-Browne
Sylvia Browne, geboren als Celeste Shoemaker, was een Amerikaans zelfverklaard medium. Ze verwierf in Amerika bekendheid door een blunder inzake haar bemoeienis met de zaak van het ontvoerde jongetje Shawn Hornbeck.(bron: Wikipedia)

Uit onverdachte occulte bron vernam ik ooit dat Ver Ontwikkelde Wezens nooit hun ware naam aan een minder ontwikkelde persoonlijkheid geven, juist om er voor te zorgen dat de betrokkene er niet mee gaat koketteren, opscheppen of zich er Speciaal door maakt.
Soms zijn channels toch lieve, aardige en niet zelden bekwame mensen, die hun eigen Hoger Zelf niet formeel aan het woord durven laten en daar een Hooggeplaatste Kapstok voor nemen.

Vaker nog creëren deze channels echter een groep adorerende bewonderaars om zich heen, waar de plaaggeest (die het channel van informatie voorziet) naar hartenlust astraal etherische fosfor van kan roven. Dat stelt hem/haar in staat om langer dan normaal in zijn/haar onstoffelijke dimensie te verblijven. Ai, ai, ai!
Als je langdurig rillingen voelt, hoofdpijn krijgt of onverklaarbaar moe wordt van contact met zo iemand, stap dan een tijdje uit. Ga koken!

Over den Haring

Peter den Haring (1946) is journalist, schrijver, astroloog, auralezer, coach en Familie Opsteller. Hij heeft een praktijk in Den Haag. Zie www.peterdenharing.nl.

 

35 REACTIES

 1. Ik ben blij dit artikel te lezen.
  Ikzelf krijg nl. ook berichten door en heb zelf nooit aan getwijfeld aan de zuiverheid hiervan.Ze zijn darentegen wel heel anders: kort maar krachtig, zeer duidelijk met een zeer leifdevolle energie erin.
  Hierbij moet ik wel vermelden dat hieraan vooraf gaande, vele jaren geoefend heb hierin.
  Heb ook altijd mijn twijfels gehad over de crimson circle en ben blij dat het in dit artikel vermeld staat.
  Op deze site heeft eens een gechanneld bericht gestaan van Tobias van de crinmson circle en had er al op gereageerd over de zuiverheid hiervan. Ik ben blij Peter dat je deze organisatie erbij vermeld. Voor mij een bevestiging dat ik het toch goed aanvoel.

 2. Dat sommige channelings wollig zijn kan ik me prima in vinden :-), maar dat hangt ook deels van de lezer af. Zo vinden sommigen het begrip reïncarnatie al wollig 🙂

  Volgens mij is het belangrijkste de ‘kwaliteit’ van de channeling, en in hoeverre dit aansluit bij de lezer, en waar die op dat moment staat in zijn proces (z’n bewustzijn op dat moment). Je weet zelf het beste of je geholpen bent met het bericht.

  Dit had ik er elders over geschreven :

  Hoe een boodschap uiteindelijk bij de ontvanger aankomt, hangt van een aantal factoren af. Het begint bij, waar komt de boodschap vandaan, uit welke bron de boodschap komt. Of, vanuit welk bewustzijn komt die boodschap.

  De boodschap wordt ontvangen door de persoon die channeled, echter wordt beperkt door het bewustzijn van deze persoon. Dat uit zich naar mijn idee in de ‘inhoudelijke kwaliteit’ van het boodschap (heb even geen betere woorden). Verder van belang hier is hoe zuiver de totstandkoming van de boodschap is.

  Zo kun je wel eens ervaren dat de channeling een soort van persoonlijk tintje van de channeler kan krijgen. Het verklaart ook de verschillen tussen channelings.

  Uiteindelijk komt de boodschap op papier (middels een vertaling), en het bewustzijn van de lezer bepaalt wederom hoe de boodschap binnen komt / kan komen.

  Als de lezer het niet begrijpt, kan dat dus meerdere oorzaken hebben.

  • @Lexicon,

   “De boodschap wordt ontvangen door de persoon die channeled, echter wordt beperkt door het bewustzijn van deze persoon”

   Dit hoeft dus helemaal niet het geval te zijn en duidt juist op iemand met een overactieve verbeeldingskracht. Als je bijvoorbeeld bekend bent met Silverbirch (medium: Maurice Barbanell), Wisdom of Ramadahn (medium: Ursula Roberts) of Redcloud (medium: Estelle Roberts) dan kun je een aantal zaken optekenen. De boodschap was simpel te begrijpen doch zeer diepgaand. De mediums hadden een bewezen staat van dienst. De boodschap stond soms haaks op de mening van de mediums zelf.

   Het probleem vandaag de dag echter is dat sommigen zich na een cursusje meditatie benoemd tot channel en hun fantasie de vrije loop laat met algemeenheden en lieve woorden of juist zulk moeilijk esoterisch taalgebruik hanteren dat ze het zelf waarschijnlijk ook niet meer snappen.

   • @Edwin vd H,

    Wat mij betreft gaat het nog steeds op. Boodschap komt van een bron (wat jij ‘spirit’ noemt) vanuit een bepaald bewustzijn. Medium ontvangt boodschap vanuit zijn (beperkte) bewustzijn. Kan er nog steeds een ‘diepe boodschap’ ontstaan.

    Overigens, bewustzijn is niet (enkel) een soort van wijsheid in de vorm van een ‘diepe boodschap’, wat je daar dan ook precies mee bedoelt.

 3. Veel mensen vergeten hier soms ook met een frisse logisch blik naar te kijken. WAAROM zou Jesus, als hij bestaan heeft en een hoog ontwikkelingsniveau heeft bereikt (ong 2014 jaar geleden), zelf(s) discipelen heeft aangewezen, zich nu nog verbinden met ‘ons simpel mensch’. Je zou kunnen stellen dat hij ondertussen al weer 2014 jaar scholing en ervaring verder is. Je kunt het een beetje vergelijken als een hoogleraar die wordt gevraagd op de peuterschool les te geven. Dit is geen oordeel, maar gewoon logisch redeneren. Dit staat nog los van alle zoetheid en algemeenheden die worden gedeeld. Daarbij zeg ik niet dat deze boodschappen niet inspirerend of heilzaam kunnen zijn.. als je er persoonlijk door geraakt wordt is dat mooi. Maar de bron verhalen bij Jesus, Boeddha of Aartsengelen.. mmmmm

  • @Edwin vd H,

   Je logica is onjuist 🙂

   Jezus bijvoorbeeld heeft nog steeds een grote rol in de bewustzijnsontwikkeling van de mens. En er is nog ontzettend veel te doen.
   Voor Jezus zijn we geen simpel mens, hij ervaart waarschijnlijk meer gelijkwaardigheid en acceptatie naar ons, dan wij naar onszelf 🙂

   We hebben allemaal zo onze rol…

   • @Lexicon,

    Het probleem is echter dat er totaal geen bewijs is dat Jesus daadwerkelijk als spreker doorkomt. Er is ondertussen echt wel het nodige bekend over de geestenwereld en hoe zij met mediums werken. Ik heb daarbij ondertussen al aardig wat gerespecteerde mediums zien demonstreren en werkelijk geen enkele daarvan zal bevestigen dat Jesus doorkomt. Iemand als Eileen Davies, één van de beste mediums ter wereld op dit moment, channeld spirits waarvan de herkomst valt te herleiden.. toch is de boodschap die ze geeft van deze tijd, eenvoudig te begrijpen en van diepe spirituele waarde.

    Daarnaast is ook bekend dat veel gidsen of team van gidsen hun naam niet bekend maken maar werken onder een groepsnaam of psydoniem. Dit om het ego niet te voeden en de mensen vooral te richten op de boodschap. DAT is intelligentie.

    Maar dit is slechts mijn mening en mijn ervaring. Iedereen moet en mag vooral denken wat hij/zij wil. Maar onderzoek het, verdiep je erin.. kennis kan nooit kwaad 😉 (dit zeg ik overigens niet als persoonlijke maar slechts als algemene aanmoediging naar ieder die het wil lezen)

    • @Edwin vd H,

     Bewijs? 🙂 En wie bewijst dat dan en hoe? 🙂

     Een channeling van Jezus die ik zelf erg goed vindt, is die in de Goddelijkheid van de Mens staan. Die staat overigens in het rijtje van dit artikel, hoe zou dat nou komen 🙂

     Wat betreft die boeken, de persoon die Jezus (en Maria Magdelena, en Maria) heeft gechanneld heeft volgens mij ook een zuiveringsproces ondergaan, wat ik dan zie als bewustzijnsontwikkeling. Het bewust erkennen van de god in jezelf is een heel proces. En kom je Jezus dan ook vanzelf tegen, hij heeft daar zijn rol in 🙂 En ook jij bent dat waard, net zoals iedereen, je bent geen simpel mens. Zet je hoofd er nou niet tussen…

     • @Lexicon,

      Ken je de trance scripten van David Duguid? In 46 seances (1870-71) heeft hij het verhaal opgetekend van Hafed (Hafed, Prince of Persia).. hij levert bewijs van de authenticiteit van Hafed door vele geografische feiten uit die tijd die niet bekend waren of konden zijn bij het medium. Hafed was 1 van de 3 wijzen die baby Jezus bezochten in de kribbe en verhaalt ook het leven van Jezus in zijn kinderjaren. Dit soort bewijs zie je veel terug bij kredietwaardige mediums.

      Jezus is groot geworden ‘dankzij’ de kerk en gezien het verleden van de kerk kun je je vraagtekens zetten bij de intenties daarvan. Er zijn vele wijzen geweest waar we echter niets van horen.

      Jezus was – in mijn optiek – een medium die kon genezen en wijsheid channelde. Maar neem bijv Harry Edwards, hij heeft honderd duizenden mensen genezen via zijn mediamieke gaven. Toch houden mensen liever vast aan geloof terwijl concreet weten recht voor je neus ligt.

      Bewustzijnsontwikkeling is inderdaad belangrijk voor onze eigen ziel/essentie maar ‘hoeft’ niet in relatie te staan tot het channelen. Als spiritualist is het mijn begrip en ervaring dat er gewerkt wordt via het onderbewustzijn van het medium. Het streven van het medium is daarom ook zoveel mogelijk ‘uit de weg’ te gaan – idealiter de diepe trance waarbij het is alsof je in slaap valt. Zoals bijv Edgar Cayce – die duizenden correcte diagnoses stelde van zieke patienten en daarmee onder andere bewijs gaf van zijn authenticiteit en zuiverheid als medium.

      Tja.. boeiend onderwerp, daar zijn we het denk allemaal wel over eens 😉

      • @Edwin vd H,

       Wat betreft channelings ben ik eigenlijk enkel geïnteresseerd in een stukje ondersteuning van de bewustzijnsontwikkeling. Daarvoor heb ik geen bewijzen meer nodig, ik kan vertrouwen op mijn eigen innerlijk om te bepalen of iets aansluit bij mijn huidige staat van ontwikkeling.

       Op zich interessant die verhalen van Hafed, maar ik vind de ‘verhalen’ van Jezus zelf interessanter, juist vanwege bovenstaande alinea.
       Misschien dat Jezus dankzij de kerk bekend is geworden, maar dat maakt zijn werk of rol in de bewustzijnsontwikkeling van de mens wat mij betreft niet minder belangrijk. Je zou er eens de Goddelijkheid van de Mens op na moeten slaan.

       Nogmaals, bewustzijn is voor mij geen hoofd- of feitenkwestie…

 4. Mensen gaan door ontwikkelingsfasen. De een wat sneller dan de ander. De een trekt zich op aan een persoon, een boodschap, een advies of een reactie van een ander. Een ander doet het zelf door naar binnen te gaan,te luisteren naar die innerlijke stem in onszelf. Waar het gaat is om te vinden een zekere balans van wat intern en extern gebeurd. Channelen is de vorm van contact maken,contact maken met onze innerlijke stem, ons Hoger Zelf en daarbij kan het gebeuren dat in dit stadium wanneer we naar binnengaan ons Ego nog dusdanig in de weg zit. En juist op zulke momenten kunnen astrale invloeden zich aandienen, zich voordoen als Meesters. Het is een zaak om hier doorheen te kijken en ook deze laag van ontwikkeling te zien. Elke laag van bewustzijn heeft een zekere wachter welke ons gadeslaat en ons pas dan toe laat om verder te gaan wanneer we in staat zijn die lessen te leren die verbonden zijn met deze laag. Vele channelaars welke thans naar buiten komen blijven vastzitten in hun Ego en zijn daardoor des te gevoeliger voor invloeden buitenaf.Daarbij zijn er thans genoeg transmissies die verstoord worden door frequenties, bewust getransporteerd door de ruimte om ontwakende zielen te verwarren en “vast te houden” in hun ontwikkeling. Daarbij ook de zogenaamde Meesters zijn van ons afhankelijk, ook zij kunnen niet verder in hun ontwikkeling als wij niet gezamenlijk de shift kunnen maken. In ieder van ons zit een innerlijk weten en is aangesloten op een groter veld van vibraties, trillingen, frequenties. Het is slechts de afstemming op dit veld wat ons doet openen, te horen en te voelen wat en wie we zijn. Niemand kan ons beter daarbij helpen dan ons ware Zelf, het eigen team wat naast een ieder staat. Weet ook, vele channelaars zijn thans hier omdat zij ten tijde van Atlantis niet juist zijn om gegaan met hun talenten en een nieuwe kans krijgen om er wederom mee om te gaan. Vele verliezen zichzelf weer in de verleiding van het Ego, de aandacht van mensen die onzeker zijn, behoefte hebben aan steun. Veel van wat we lezen is slechts het Hoger Zelf van de channelaar zelf wat spreekt, warm soms van aard en zeker het hart soms beroerend. Maar ware info zet de Geest aan tot inzicht en is helder en stimulerend om tot bewustzijn te komen. Veel van wat we lezen is slechts opium voor de geest en doet ons versuffen. Dit is de tijd om waakzaam te zijn en tot zelfactie, zelf reflectie.

 5. Hallo,
  Even iets rechtzetten: het is geen enkel probleem om uit de programma’s van “Het Kennis Boek” te stappen, mocht je er ooit mee aan de slag zijn gegaan. Afgezien van het studiemateriaal (tegen kostprijs geleverd) is alles in principe gratis en je word nooit meer lastig gevallen als je besluit ermee te stoppen. Je hoort gewoon nooit meer wat. 🙂

 6. Zeker nooit boodschappen aannemen die stellen dat wij de wereld kunnen veranderen of waarin men beweert dat de “engelen” bepaalde gebeurtenissen hebben voorkomen. Wij mogen niets of niemand veranderen (enkel onszelf kunnen we veranderen). Wat moet gebeuren, moet gebeuren. Of het nu positief of negatief is. Alles heeft altijd een (karmische) reden. Cycli kan men toch niet veranderen. Soms moeten bepaalde situaties plaatsvinden voordat het nieuwe zich kan manifesteren. Accepteer een situatie, je eigen leven en leef in je eigen waarheid.

 7. Ach of je nou luistert naar wollig gecannel of naar het blerrende kleine kind in je of de ego-energie in je die je van alles voelen laat en die spreekt over intuitie en/of goed gevoel, allemaal 1 pot nat.

  Een ieder heeft zo dat onderscheidingsvermogen wat bij haar of zijn bewustzijnstrilling aansluit.

  Als iets voor mij goed aanvoelt dan weet ik al dat ik weer lekker met mezelf bezig ben.

  Want als ik dat niet ben dan ben ik daar (wat goed aanvoelt) geheel niet mee bezig.

  Dan draai ik hooguit de koude kraan een beetje verder open als het lichaam aangeeft dat het water te warm is.

  Dit is een gechanneld bericht.

  Van wie weet ik niet maar ik kreeg dit zo even door.

  Hij was in het Russisch dus mogelijk is er met vertalen iets niet geheel zuiver verwoord.

  Ik wilde bij deze alle Rusen nog even bedanken voor de goedkope sperziebonen.

 8. Hallo Peter, goed stuk. Wat punt 8 betreft is denk ik Benjamin Creme ook een goed voorbeeld. Die zegt al ruim 30 jaar, dat de Maitreya (Messias)komt.Staat ook in contact met de “meesters”

 9. Helemaal mee eens. Ik vraag mij allang af hoe zij die ‘ kennis’ verwerven. Ben zelf mediamiek hooggevoelig en voor alles en nog wat ingewijd, maar ik krijg dat soort berichten nooit door. Het gaat meestal om geld. Heb je die tarieven wel eens bekeken? Je lacht je rot. Trap er niet in: alle kennis en wijsheid zit in onszelf. Gebruik je gezonde verstand en onderscheidingsvermogen. Scheelt bakken geld!

  • @Marianne, zelf geloof ik dat het meestal met de beste intenties gebeurd, channelen. Ik moedig mensen altijd aan goed hun onderscheidingsvermogen te gebruiken bij gechannelde boodschappen en alleen dat wat resoneert met jou (goed voelt) tot je te nemen.

   Laten we vooral ook niet vergeten dat er heel veel oprechte liefdevolle ‘channelaars’zijn.
   Persoonlijk heb ik bij tijden veel aan bepaalde informatie die ik lees in gechannelde boodschappen en ben ik daar ook dankbaar voor.

   Hartegroet,

   Gordon

   • @Gordon,

    Ja, Gordon, eens. Zoals alles, heeft alles een functie, niets is voor niets. Je bewustzijn bepaald in hoeverre je dingen kunt onderscheiden.
    De sector vind ik inmiddels… Misschien is een besef op zijn plaats dat oprechte liefde niet genoeg is, v.w.b. channeling. Een kanaal naar boven kan heel troebel zijn vol listigheden voor wat betreft echtheid. Bewustzijn en verantwoordelijkheid gaat hand in hand.
    Als je hand gaat schrijven, staat er voor je het weet je eigen overtuigingsverhaal, mooi verpakt door entiteiten die “weet ik veel” voor een bedoelingen hebben.
    Aan de andere kant lees je altijd wat je op dat moment moet lezen. Ook verkeerde info kan je op den duur naar jouw waarheid leiden.
    Toch lijkt mij dat niet het uitgangspunt van healers,channelaars etcera. Geld hoeft niet vies te zijn, maar zuiver water kan troebel zijn voordat je erg in hebt.

    Uiteraard op persoonlijke titel, Eddy Koldeweij

 10. Ik weet niet beter (en heb altijd geleerd) dat Meesters enkel geïnteresseerd zijn in algemene zaken t.b.v. de mensheid, niet in persoonlijke zaken. Immers die betreffen het ego, en daar houden Meesters zich niet mee bezig.

  Al evenmin kent een Meester een Persoonlijkheid (beeld, vorm), daar zij enkel energie zijn. Ik neem aan dat dit eveneens voor aartsengelen, engelen, Maria, Jozef en Jezus en geldt. Zo leert de geschiedenis, dat figuren als Jezus en Maria telkens anders werden afgebeeld, en de voorstelling die schilders van hen hadden blijkbaar subjectief was.

  Ik wil nog opmerken dat de energie van boven naar beneden werkt. Het hoger kan het lagere bereiken, maar niet andersom. De Meester verschijnt, wanneer Hij vindt dat de leerling gereed is. M.a.w. de mens kan niet zomaar even vragen afvuren op een Meester, of een pakket wensen indienen.

  Als Meesters informatie doorgeven dan gebeurt dit door het inprenten van impulsen. De gedachtestroom en woordenstroom die hieruit ontstaat draagt echter een persoonlijk karakter en valt geheel onder verantwoordelijkheid van de vertaler/channeler.
  Mijn opvatting erover is: hoe meer woorden en omslachtige taal, hoe onzuiverder de vertaling.

  Verder valt het ook mij op, dat de geleverde informatie niet origineel is, maar teruggrijpt op oudere bronnen.
  Wat ik wel waardeer en een groot voordeel vind, is dat de informatie weer eens in andere woorden kan worden uitgelegd, en vanuit andere invalshoeken kan worden bekeken. Hierdoor bereik je meer mensen die zich aangesproken voelen. Die andere uitleg moet dan natuurlijk wel kloppen.

  Al met al lijkt het mij toch het beste om te leren eigen Meester te zijn. Neem geen dingen voor zoete koek aan. Ook niet omdat het uit de mond van ene Michaël of Maria zou komen. Het advies is: zélf wikken en wegen welke informatie je herkent, wat je aanspreekt en wat bij je past. De rest kun je naast je neerleggen.

 11. Niks mis mee om kritisch te zijn!

  Het blijft altijd van belang om een channeling zelf op waarde te schatten en via je intuïtie te voelen of die jouw innerlijk weten ondersteunt en bevestigt. Als dat zo is geeft het vaak een zucht van verlichting, een gevoel van ontroering of verheldering: Het raken van de juiste snaar….
  Wat mij betreft houdt het geen voorspelling in of een pasklare oplossing. Maar wordt het gedragen door eenvoud, respect, vertrouwen en inspiratie, waardoor meer zelfbegrip en zelfwaardering ontstaat. En een aanmoediging om zelf oplossingen te vinden.

  Hartelijke groet,
  Annemarie

 12. Ha Peter
  Je bericht lezende viel me een gedicht van Rumi(1207-1273) in.Het blijkt dat dit al een eeuwenoud “probleem”is.

  Kijkwinkelen

  Die spirituele kijkwinkelaars
  stellen vragen als vertier:
  Wat kost dit? Wat kost dat?.

  Verveling is hun drijfveer,
  verlangen is hun onbekend.
  Het afding-spel drijft hen
  koopwaar is als lucht.

  De wereld van hier wil goud als geld,
  de wereld van daar zit anders in elkaar.
  Daar heet het kapitaal LIEFDE
  en twee ogen droef-betraand.

  Wordt een koper en wek de koopman in me.
  ontgin de Mijn van mijn innerlijke robijn.

  Laat vliegen de valk,
  en kies voor de duif.
  Begin iets groots en stoms.
  Wat je doet voor het Hoogste Goed
  staat boven spot en hoon.

  Hartegroet Diana van Doorn

 13. Dankje voor dit artikel Peter.
  Ik ben het met je eens. Het is belangrijk als persoon zijnde om te voelen hoe iets voor jou voelt, wat je leest. Je hoeft niet alles aan te nemen.

  Daarbij vind ik het zelf als therapeut zijnde ook belangrijk om mijn cliënten aan te sturen op hun eigen verantwoordelijkheid en hun eigen zijn en elke afhankelijkheid te vermijden.
  Ik geloof er namelijk in dat elk mens zelf wijs genoeg is 🙂

  Liefs Anne

 14. Wow. De inleiding was voor mij al genoeg de rest niet meer te lezen. Heb je nooit geleerd dat door anderen af te kraken je jezelf naar beneden haalt?

 15. Hallo Peter,

  Bedankt voor dit ingezonden stuk. Wat jij zegt, denk ik al heel lang!
  Vooral, het lijkt ergens over te gaan en wat die lui eraan verdienen enz. En het allerbelangrijkste is;

  maar jij moet in je eigen groeiproces de lulkoek leren herkennen en onderscheiden van de wezenlijke kwaliteit.

  Nou Peter, dank je voor dit artikel en interessant dat je discipel van Osho bent geweest zeg! Prachtige man/boeken waar je veel van leert. Een heel goed boek pas nog gelezen van hem; Aanrader voor degene die zich aangesproken voelen; Als de schoen past.

  Hartelijke groet
  Angel

  Groetjes Angelique

 16. Ja punt 4, daar krijg ik altijd de rillingen van … 🙂 Ik kan me absoluut niet voorstellen, dat er op die manier tegen je gesproken wordt. Er zijn ook channels die wel goed aanvoelen en gewone duidelijke taal spreken. Een mooie lezing die ik gevolgd heb, is van Hans Stolp: “Tussen Ahriman en Lucifer” (de Satan en de duivel) waar dit goed uitgelegd wordt. De 1 houdt je van “het hemelse” en de ander houdt je van “het aardse”, de kunst is om daar een gulden middenweg in te vinden, want ook in de channelings die niet goed aanvoelen, zit ook mooie informatie, die toch ook wel kan kloppen.

  • Anne Marie,

   de kunst is om daar een gulden middenweg in te vinden, want ook in de channelings die niet goed aanvoelen, zit ook mooie informatie, die toch ook wel kan kloppen.

   Mee eens, hoor.
   Gewoon selectief te werk gaan.
   🙂

 17. Alles wat je leest, tot je neemt, blijven toetsen/navoelen aan je Eigen Waarheid… Op weg naar jouw eigen waarheid is dat wel eens lastig, zeker als Hsp-er… Door regelmatig afstand te nemen van alles wat je hoort/ziet/leest in Stilte te verblijven, kom je bij jouw Bron en leer je te Vertrouwen op Jezelf!!

 18. Helemaal mee eens,wat goed en fijn dat dit en iemand eens durf te melden.
  Er wordt wat gezegd en geschreven,wordt er soms niet goed van.En inderdaad volg je gevoel.

 19. Wat Peter den haring hier allemaal opnoemd
  Daar ben ik het geheel mee eens.
  Er zijn zo veel goeroe’s en boodschappen Van
  Medium’s of mensen die er mee bezig zijn
  Wat is nou de echte waarheid.
  De cursussen zijn heel duur. Ik snap best dat
  De opleiding die men gevolgd heeft ook het nodige
  Gekost heeft. Maar de nep figuren die argelozen
  Mensen voor spiegelen dat ze je van je b v stemmen
  Kunnen af helpen. Zelf meegemaakt bij een Fam. Lid.
  En er dan vervolgens Rijk van worden.
  Soms zijn de boodschappen zo ingewikkeld
  Dat je ze links laat liggen.
  Je ziet werkelijk door de bomen het bos niet meer.
  Wat is nou de echte waarheid. ? Dat vraag ik mij weleens af.
  Je heb allemaal je voorkeur. natuurlijk. Wat voelt goed .
  Wat zegt je onderbuik gevoel. Is het echt of onecht.
  Ik ben blij dat dit nu ook eens aan de tand gevoelt wordt.
  Dat moet kunnen anno 2014.
  Ik ben blij dat dit eens de andere kant belicht
  Van de spirituelen wereld.

  Bedankt Peter.

  • @Jannie, Hoi Jannie,

   Fijn he dat Peter dit eens kritisch weerlegt aan ons allen.
   Daarom schreef ik laatst toen je na een channeling aan jezelf ging twijfelen;
   Als je geen liefde voelt als je het leest, laat het links liggen. Volgens sommige reacties snap je het dan niet omdat je het vanuit 3d interpreteerd, als dat hun waarheid is is dat zo. Geloof in liefde en jezelf 😉

   Groetjes Angelique

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in