elke nacht om dezelfde tijd wakker

Word je elke nacht om dezelfde tijd wakker?

Hoewel ik geen moeite had om in slaap te komen, werd ik elke nacht om dezelfde tijd wakker, en viel ik vervolgens weer zonder moeite in slaap. Tot mijn verbazing zit er een volstrekt logische verklaring achter waarom dit gebeurt en hoe ik dit probleem kan overwinnen. De oplossing ligt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) en heeft te maken met je ‘lichaamsklok’, ook wel orgaanklok genoemd.

Wat is je ‘lichaamsklok’ volgens TCG?

Volgens eeuwenoude kennis binnen TCG, werkt ons lichaam op een ‘klok’ die loopt volgens onze energiemeridianen. Meridianen zijn in principe snelwegen voor energie waardoorheen Ki stroomt, en ook bloed en andere sappen in je lichaam. Men gelooft dat Ki overal op Aarde is; als je gezond bent, stroomt de Ki vrij door je heen, maar als je ongezond bent, dan heb je ofwel een Ki-blokkade of is je ‘Ki-tank’ bijna leeg.

Ki beweegt zich door je orgaanstelsel in intervallen van twee uur. Tijdens zo’n periode van twee uur waarin een bepaald orgaan een energiepiek bereikt, dan is het orgaan aan de andere kant van de klok (twaalf uur later) in de meest energiebesparende stand; dit wordt ook wel ‘eb’ genoemd, als in eb en vloed. Een voorbeeld: tussen 1 en 3 uur ’s nachts bereikt de lever een piek in het zuiveren van bloed, terwijl de dunne darm aan de andere kant van de klok juist zijn laagste punt bereikt. De dunne darm is verantwoordelijk voor het absorberen van veel voedingsstoffen, wat verklaart waarom we negatieve effecten ervaren als we ’s avonds laat nog snacken. Eten we ’s avonds laat, dan is onze dunne darm op zijn laagste punt en heeft het moeite om voedingsstoffen uit ons eten te absorberen, wat het lastiger maakt voor onze lever om ons lichaam te zuiveren.

Ieder orgaan wordt ook gelinkt aan een element als het piekt. Dit wordt verdeeld in de Yin (ontvangende energie) en Yang (uitdrukkende energie) van een element (Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur).

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je kunt de elementen gebruiken om onze algemene emoties te categoriseren:

 • Aarde: empathie, sympathie, balans tussen geven en nemen
 • Metaal: verdriet en rouwen
 • Water: angst
 • Hout: woede, frustratie en verontwaardiging
 • Vuur: liefde, haat en geluk

Hoe de lichaamsklok werkt

orgaan klok- lichaamsklok- iedere nacht op zelfde tijdstip wakker

11.00 – 13.00 – Hart: Een uitstekende tijd voor een dutje of lunch en om je hartslag lekker rustig te houden. Ben je hier uit balans, dan voel je verdriet.

13.00 – 15.00 – Dunne darm: Tijdens dit blok verteert het lichaam eten. Ben je hier uit balans, dan ervaar je indigestie, pijn of een opgeblazen gevoel.

15.00 – 17.00 – Urineblaas: Zout voedsel, miso, en groentebouillon versterkt dit orgaan. Ben je hier uit balans, dan voel je je timide of ervaar je een brandend gevoel.

17.00 – 19.00 – Nier: Dit is het ideale moment voor je avondeten. Ben je hier uit balans, dan kun je angst of uitputting ervaren.

19.00 – 21.00 – Pericard/Sekscirculatie: Vertegenwoordigd het beste moment om te socializen of om zwanger te worden/seks te hebben. Ben je hier uit balans, dan ervaar je wellicht een intense vreetzucht.

21.00 – 23.00 – Schildklier/Bijnier: Een prima moment om tot rust te komen voordat je gaat slapen, omdat de bloedcellen zich nu repareren. Ben je hier uit balans, dan ervaar je wellicht hoofdpijn.

23.00 – 01.00 – Galblaas: Het ideale moment om naar bed te gaan. Ben je hier uit balans, dan krijg je last van galstenen, een laag zelfbeeld of verontwaardiging.

01.00 – 03.00 – Lever: Nu zou je je in een diepe slaap moeten bevinden en dromen. Ben je hier uit balans, dan ervaar je woede en frustratie, wat je zult moeten verwerken om weer normaal te kunnen slapen.

03.00 – 05.00 – Longen: Je zou nu nog steeds moeten slapen. Ben je hier uit balans, dan zul je hoesten, wat aangeeft dat je veel slijm hebt en een slecht dieet.

05.00 – 07.00 – Dikke darm: Perfecte tijd om wakker te worden en je te ontlasten. Ben je hier uit balans, dan ervaar je constipatie en moet je meer water drinken.

07.00 – 09.00 – Maag: De beste tijd om te ontbijten. Ben je hier uit balans, dan kan er maagzuur naar boven komen of moet je meer warm voedsel tot je nemen.

09.00 – 11.00 – Milt: Ook een goed moment om te ontbijten, met eten zoals yamswortel, dadels en kaneel. Ben je hier uit balans, dan heb je meer last van zorgen. 

Hoe de lichaamsklok zich verhoudt tot onze slaappatronen

Men zegt dat, als we slapen, we Ki naar binnen zuigen om ons lichaam op te laden. De gebeurtenissen in ons leven hebben vaak effect op onze slaap en het vermogen van onze organen om optimaal te functioneren. Door de lichaamsklok te gebruiken, kunnen we kijken waarom onze slaap is verstoord op een bepaald moment en kunnen we vaststellen hoe we ons slaappatroon weer onder controle krijgen.

Als je wakker wordt tussen:

23.00 en 01.00 – Je galblaas, die is verbonden met emotionele teleurstelling, verbitterdheid en/of verontwaardiging, is actief. Dit geeft aan dat je meer zelfacceptatie en vergeving naar anderen moet beoefenen.

01.00 en 03.00 – Je lever, die gaat over gevoelens van woede, wraak en een hogere yang-energie, piekt nu. Je kunt je energie in balans brengen door verantwoordelijkheid te accepteren voor het aanwakkeren van je woede en koud water drinken.

03.00 en 05.00 – Je longen, die gaan over verdriet en rouw, zijn nu aan het pieken. Als je nu wakker wordt, betekent dit dat je deze gevoelens moet laten gaan en je moet verbinden met je Hogere Zelf. Het kan ook een teken zijn dat je een spirituele ontwaking ervaart en dat je je hogere doel ontdekt.

05.00 – 07.00 – Ki energie verplaatst zich naar je dikke darm, die gepaard is aan emotionele blokkades, schuldgevoel en een gevoel dat je ‘vastzit’. Water drinken, je uitrekken, naar de WC gaan en deze emoties adresseren kan je helpen om je slaapcyclus weer onder controle te krijgen.

Lees meer over slaap:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Alie Mulder,

  Als je problemen hebt met de overgang, ga dan eens Alchemilla Vulgaris tinctuur ( natuurlijke druppels, van de plant vrouwenmantel) van het merk Natura Sanat of Bonusan gebruiken. ( drogist, reform of online drogist)
  De eerste twee dagen 4x 15 druppels in een bodempje water.
  Daarna wordt de dosering 3x daags 15 druppels in een bodempje water.
  Deze tinctuur zorgt voor een natuurlijke hormoonbalans, bij depressieve/ neerslachtige gevoelens, door een onbalans/ hormoonschommelingen, en ook opvliegers nemen af.
  Je gaat er ook beter door slapen, omdat je rustiger wordt.
  Wel een aantal maanden blijven gebruiken.
  Als je de druppels af en toe gaat vergeten, is dat een teken dat er verbetering in je hormoonbalans is opgetreden.
  Wel gewoon doorgaan, tot je ze helemaal vergeet, dan ben je weer in balans!
  Deze druppels hebben mij,maar ook heel veel vrouwen in mijn omgeving geholpen, bij onszelf terug te vinden in de moeilijke periodes tijdens de overgang.
  Mocht je na een hele ppos zonder druppels te zijn geweest, weer merken…Oh ik voel weer wat…..dan gewoon weer n poos gaan gebruiken tot je jezelf weer in balans hebt.
  En op een bepaald moment, ben je dan zover in de overgang, dat je ze helemaal nooit meer nodig hebt.Zover ben ik nu zelf.
  Ik wens je succes!

  Groetjes Anita

 2. Interessant verhaal. Ik slaap rond 24 uur, ben standaatd wakker rond 3 uur en tussen 5 en 6 uur, dan om iets voor 7 en om half 8 moet ik.opstaan. s Avonds rond 23 uur eet ik een snee brood en vaak noten. Bij de warme maaltijd een glaasje wijn.
  Ik ben 57 jaar en wijt de slaapproblemen aan de overgang.
  Mij is niet helemaal duidelijk hoe ik dit verhaal kan toepassen om een hele nacht doorcte slapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in