oude shit

Word jij de laatste tijd ook volop geconfronteerd met je oude ‘shit’? Met dingen waarvan je dacht dat je er klaar mee was? Dat je ze niet meer hoefde te verwerken? Dat je alle betrokkenen vergeven had? Haalt de huidige situatie oude wonden open? Of word je ineens geconfronteerd met lagen rouw van mensen die al lang geleden overleden zijn?

Het lijkt er volop de tijd voor te zijn. Ik hoor het veel om me heen en heb het zelf ook ervaren: Ik las bijvoorbeeld een boek waarin een pijnstuk voorkomt waar ik dacht allang klaar mee te zijn, dat me toch ineens weer raakte alsof ik een stomp in mijn maag kreeg. Er overleed iemand waar ik bewondering voor had en die, zo besefte ik opnieuw tijdens de uitvaart, enorm leek op mijn vader. Waardoor ik besefte dat ik weliswaar om hem gerouwd heb, maar niet om dat deel van hem dat ik nu zo herkende. En zo passeert het ene na het andere de revue.

Juist nu

Het verschil met vroeger is dat het nu voelt alsof het heel erg nodig is om – juist nu – deze dingen aan te gaan. Dat ze juist in deze decembermaand van weer een bijzonder jaar boven móeten komen. Om ze op te kunnen lossen nog voor we 2022 in gaan. Dat we juist in deze afsluitende maand ook deze dingen af mogen sluiten en achter mogen laten in dit jaar. We hoeven niet het hele pakket weer mee te zeulen naar 2022. We mogen afscheid nemen van bepaalde trauma’s, pijnstukken en van overtuigingen die ons niet meer dienen. En we mogen hoopvol naar de toekomst kijken. Niet altijd makkelijk, maar wel zo ontzettend nodig nu.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Omarm je shit

Dus wees blij met wat zich aandient. Ook al jank je misschien sommige dagen bijna je ogen uit je hoofd. Omarm het. Kijk het in de ogen. Voel het, erken het, juist ook het donker in jou. Zodat je het kunt laten gaan. Bekijk het door de ogen van liefde. Klinkt leuk, hoor ik je bijna denken, maar hoe doe je dat dan? Door meer af te zakken naar je hart. Leg, juist als je verdriet hebt, of boos bent, of bang, je hand er eens op. Adem ernaartoe. Voel je hart kloppen onder je hand. Voel je daar angst, of boosheid? Of is daar alleen maar liefde? Kijk waar je je boosheid of verdriet wel voelt en ga daar met je aandacht naartoe. Stuur er liefde heen. Misschien komt er een kleur in je op, of voel je warmte stromen. En vraag, als je erin gelooft, jouw Lichtteam om je bij te staan, of bid naar God, de Bron, of iets of iemand anders. Doe wat bij jou past, doe het op jouw manier. Liefde sturen kun je niet verkeerd doen en is niet moeilijk. De intentie alleen is al genoeg.

Los je shit op

Voel voor jezelf ook eens goed of je wat zich nu aandient zelf op kunt lossen. Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen als het nodig is, maar weet ook dat je zelf, bijgestaan door wat jou steun geeft, meer kunt dan je voor mogelijk hield. Weet dat je door te vergeven – en daarbij vooral jezelf niet te vergeten – al heel veel verschil kunt maken. Ik doe dat zelf soms door een iets aangepaste vorm van Ho’oponopono (de Hawaiiaanse vergevingstechniek) te gebruiken. Ik haal voor mezelf de situatie naar boven en zeg dan in mijzelf: I love you – Thank you – I’m sorry – I forgive you. Uiteraard kan dit ook in het Nederlands of op de oorspronkelijke manier, maar voor mij persoonlijk werkt deze manier net iets beter omdat ik dan mezelf en de ander vergeef bij de laatste woorden – want met you bedoel ik dan zowel mijzelf als de ander – zonder schuld te impliceren. Wat ook heel goed kan werken is schrijven. Je kunt bijvoorbeeld een brief schrijven aan jezelf op een bepaalde leeftijd, of een brief aan iemand uit je verleden. Niet om op te sturen, gewoon voor jezelf. Ikzelf ben altijd een groot fan van brieven uit dankbaarheid en liefde geschreven. Dat is natuurlijk niet voor iedereen te doen, maar als het je lukt, is zo’n brief vaak nog krachtiger dan een boze brief, hoewel het ook heel fijn kan zijn om je boosheid er eens uit te gooien op papier. Kijk ook hierin wat bij jou past en wat voor jou goed voelt.

Wat ga jij achterlaten in 2021?

Naast je oude herinneringen en trauma’s is het ook mooi om op het einde van het jaar je overtuigingen eens onder de loep te nemen. Welke overtuigingen heb jij nog – vaak zijn die ontstaan op die momenten waar ik het hierboven over heb – die jou niet dienen? Durf jij bijvoorbeeld niet volledig jezelf te zijn? Hou jij je nog te klein? Ben je bang voor de meningen van anderen? Wat fluistert jouw innerlijke criticus jou toe als jij probeert te gaan staan voor wie je bent? Hoe mooi is het als je die overtuigingen achter kunt laten in 2021? Je kunt ze bijvoorbeeld op een papiertje schrijven en dat in de wasbak of buiten in een vuurton verbranden. Maak er een mooi ritueel van en start met een schone lei.

Wat ga jij allemaal achterlaten in 2021?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in