Yoga – Over De Mat Heen

Vooral in het westen is het een populaire trend om yoga te doen om fit te blijven. Ook al is het ongelooflijk goed voor het lichaam, eigenlijk gaat het doen van yoga om veel meer dan de fysieke meerwaarde. Feitelijk biedt yoga de basisweerstand die we nodig hebben voor een gelukkig leven op aarde.

Yoga betekent eigenlijk “vereniging met het Goddelijke”. Het bedrijven van yoga opent de subtiele deuren en kanalen van ons lichaam en het zorgt dat de Shakti, energie, kan stijgen om ons vele raadsels, verborgen buiten het bewustzijn, te verhelderen.  We beginnen te merken dat de goddelijke melodie doorklinkt in ons dagelijks leven, want yoga omvat alle aspecten van al onze inspanningen, waardoor ze kunnen stralen met het licht van Gods eeuwige Aanwezigheid.

Als we yoga doen, denken we niet alleen aan God en Zijn / Haar oneindige genade op het moment dat wonderen gebeuren, dat is: als wensen vervuld worden en gebeden verhoord, maar ook als we door pech en mislukkingen worden geplaagd, omdat we achter de wolken het licht van de eeuwige zon weten.Eigenlijk brengt yoga ons ‘thuis’, waar we samen zijn met God. Het Goddelijke is klaar voor ons, maar meestal geven wij zelf niet thuis!

yogaWe kunnen alleen bij God thuiskomen door toegewijde oefening. Oefening die niet iets anders is, maar oefening die uit het diepste bewustzijn komt om in harmonie te zijn met de hele kosmos, want in essentie is yoga het het samenvallen van de microcosmos met de macrocosmos. We moeten ons oefenen om bewuster te zijn van de kleine dingen in het dagelijks leven waarin de geheime code van een hogere werkelijkheid besloten ligt.We missen zo veel van de muziek van de ziel met een hoofd vol herrie. We kunnen van de herrie van onze onbewuste gedachten afkomen door de grootste toewijding aan onze dagelijkse oefening.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Binnen het pad van Yoga wordt tapas beschouwd als de grondslag van de oefening. De traditionele duiding van tapas is “vurige discipline,”de heftig geconcentreerde, aanhoudende, intense toewijding die nodig is om de ballast af te schudden die ons er van weerhoudt in echte staat van yoga te leven.

Tapas is de hitte (stress) die ontstaat wanneer we in de mallemolen van het leven meedraaien, die we vervolgens kunnen omzetten in een vlam van Zelfbewustzijn. Dit is echt doorslaggevend voor het wakker worden van de ziel.

Tapas is ook de weerstand die ons samenhoudt als we in de stormen van het leven terechtkomen. Misschien vinden we het niet leuk dagelijks yoga en pranayama (ademhaling) te oefenen, vinden we het niet leuk in toewijding gezond eten te nuttigen, vinden we het niet leuk op tijd naar bed te gaan en op tijd weer op te staan, misschien hebben we niet elke dag tijd om te mediteren, maar dit alles is wel de essentie van tapas. Tapas betekent dat je het doet, en wel met toewijding, en dat je alle uitstel en smoesjes het raam uit gooit. Deze toewijding en discipline helpen je van moment tot moment herboren te worden. Dit is praktische spiritualiteit, met grote voordelen.

Yoga leert ons opnieuw zien, met een visie die niet alleen objecten maar ook subjecten in beeld brengt. Het is een visie die twee kanten op wijst. De ziener en het geziene zijn één. Dat is Yoga.  Als God ziet door de ramen van onze ogen, en wij zien GOD!! Wat een VREUGDE!!

Dan weten we: de bron is één ongedeeld universeel Principe. De bron is Goddelijk, elke cel in ons lichaam trilt op dat ene Principe, de energie van het hele universum. Onze ogen, onze oren, het kloppen van ons hart, elke trilling van het lichaam komt voort uit het Goddelijk Licht dat als bron in ons allen is.yoga-meditatie

Het dagelijks bedrijven van yoga opent de sluispoorten van het Goddelijke, waardoor genade in onze lichaamsgeest kan binnenstromen en die kan verzadigen met een diepere rust. Dan kunnen we in nederigheid samenzijn met het Goddelijke. Onze gebeden, het zingen van mantra’s, en het oefenen tillen ons naar een hoger niveau van de energiewereld, zodat we de subtiele wereld kunnen zien van de werkelijkheid achter de sluiers van het niet-weten. De geest ontspant zich in zijn binnenste plekje, en voegt zich in de muziek van de stilte binnen. Dit is onze echt kalme geest, die niet langer aan de dingen buiten hecht om maar gelukkig te worden, maar die de bron van alle vreugde en viering in het leven vindt in de werkelijke essentie van de geest in harmonie met de Hogere Geest, de Kosmische Geest die God is. God en Zijn Genade zijn onscheidbaar.

Goddelijke Genade heeft een transformerende uitwerking. Waar het komt, begint alles spontaan te bloeien. Door yoga te doen trek je de aandacht van de stroom van goddelijke genade, en het streven van de yogi gaat omhoog naar de neerdalende genade. Als genade en het streven van de yogi elkaar treffen, dient het wonder van verlichting en wijsheid zich aan. Wees in Yoga en de Goddelijke Bron zal zijn Eenheid openbaren.

Over de Schrijver

Shuddhaanandaa Brahmachari (Kolkata, India), is wereldwijd bekend als inspirator  en spiritueel leraar, schrijver, mensenrechtenactivist en vredesstichter.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Er zijn veel manieren waarop het woord,,yoga”wordt uitgelegd en betekenis aan wordt gegeven.
  Iedere yoga leraar geeft er weer zijn eigen uitleg aan.
  Sommigen nemen het bijna letterlijk over uit de geschriften,anderen geven er hun eigen draai aan.
  De leerling hoort het aan en geeft het op zijn/haar beurt weer door aan anderen.
  De westerse cultuur heeft er ook zijn eigen uitleg aan gegeven.
  Kijk maar eens naar(de herhaling)van Dis en de Dalai lama(uitzending gemist 3-2-2019)
  Hierin kun je terug vinden dat je verschillende kanten op kunt met een uitleg over spirituele zaken en het dus niet per definitie stom hoeft te zijn Francois!

 2. Stom dat yoga weeral in verband word gebracht met het goddelijke…We worden daardoor weeral door zogezegde spirituele leraars totaal op het verkeerde been gezet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in