If every 8 year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation . ~ Dalai Lama 

‘Had ik dit maar geleerd toen ik een kind was‘. Dit voelde ik zo sterk van binnen na een diepgaande meditatie dat ik besloot om yogalessen aan kinderen te gaan geven.

Niet alleen als volwassene kun je volledig opgeslokt worden door de hectiek van ons bestaan, ook kinderen zijn tegenwoordig snel overprikkeld, erg moe en ze weten vaak niet hoe ze tot rust kunnen komen.

5 veel voorkomende klachten van kinderen:

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
 • oververmoeid
 • concentratieproblemen
 • niet kunnen inslapen
 • overprikkeld
 • lusteloos

‘Ze hebben het al zo druk, waarom ook nog een yogales?’

 Dit is absoluut waar. Kinderen hebben het tegenwoordig erg druk. Ze gaan naar school, waar ze grote prestaties moeten leveren. Daarnaast zit een kind gemiddeld op twee tot drie verschillende sporten en/of andere disciplines zoals muziek- en danslessen.

Meer dan de helft van alle kinderen heeft bijscholing nodig, want door allerlei oorzaken kunnen ze óf het tempo niet bijbenen óf ze missen de juiste vaardigheden om te voldoen aan de hoge eisen die tegenwoordig aan hen gesteld worden.

Sinds 5 jaar geef ik yogales aan kinderen en toen ik de opleiding hiervoor volgde, had ik niet kunnen bedenken hoe waardevol en diepgaand een yogales voor kinderen kan zijn.

Voor de kinderen is de yogales een rustpunt in hun leven; ze hoeven even helemaal niets. Ze krijgen de volledige aandacht van mij, aandacht voor wat in hen omgaat. Samen werken we op speelse wijze aan bewustwording en ontspanning.

Ik begin de les altijd met een korte meditatie. Dan ontstaat er al direct rust in de groep. Daarna vertel ik ze over het belang van een goede ademhaling en praten we over de natuur en aspecten hiervan. Zo leg ik ze bijvoorbeeld uit dat de ademhaling in verbinding staat met de bomen, omdat de bomen ons voorzien van zuurstof en de koolstofdioxide die we uitademen weer opnemen en verwerken. Ze vinden het heel fijn om dit allemaal te leren en zijn enorm leergierig. Ik leer ze ook volledige pranayama’s (ademhalingsoefeningen) en het is verbazingwekkend hoe snel ze dit leren en begrijpen.

Tijdens de lessen merk ik dat kinderen zich vrijwel direct kunnen overgeven aan een houding. In volle overgave mediteren ze of staan ze in bijvoorbeeld de ‘boomhouding’.

Aan het eind van de les sluit ik altijd af met een eindontspanning en een korte geleide meditatie. Dan hoor ik vaak: “Dit was zo fijn… ik ben helemaal tot rust gekomen.”

Ook thuis zijn ze bezig met de yogalessen. Zo krijg ik regelmatig een mooie foto opgestuurd van de ouders. Dan zijn ze op het strand en vinden ze het leuk om de boomhouding te doen. Er zijn ook kinderen die hun ouders gaan uitleggen hoe ze kunnen mediteren en luisteren naar hun ademhaling.

Yoga voor Kinderen

Veel kinderen in deze tijd hebben een verhoogd bewustzijn

Persoonlijk vind ik dat een kind tegenwoordig al zo veel ‘moet’. Een kind dat geen yoga wil leren beoefenen hoef je hierin ook niet te forceren. De kinderen die aan mijn les deelnemen, doen dit volledig uit eigen vrije wil en ze vragen hun ouders hier zelf om. Ze kunnen heel makkelijk vanuit huis gestimuleerd worden. Als ouders zelf yoga beoefenen is het voor een kind vanzelfsprekender om dit ook te doen.

Een aantal positieve effecten van yoga voor kinderen:

 • Ze leren goed naar (de grenzen) van hun lichaam te luisteren
 • Ze worden flexibeler qua lichaam en geest
 • Ze worden weerbaarder in hun dagelijkse leven
 • Ze kunnen beter omgaan met prikkels en stress
 • Ze worden zelfverzekerder en dat is goed voor alle keuzes die ze nog moeten maken!
 • Ze kunnen beter ontspannen

Yoga voor Kinderen

En misschien wel het allerbelangrijkste:

Het vergroten van eigenwaarde en zelfvertrouwen: Ik merk regelmatig dat kinderen die op school moeite hebben met leren en hierdoor druk ervaren, de yogalessen heel goed begrijpen en zich hier volledig aan over kunnen geven. Dit vergroot hun gevoel van zelfvertrouwen en dat stralen ze dan ook uit. De angst om niet geaccepteerd te worden of niet te voldoen aan de hoge eisen, is er niet meer of aanzienlijk verminderd.

Yoga en meditatie zou op elke basisschool gegeven mogen worden, vind ik. Zeker in deze tijd, waarin een kind moet leren omgaan met veel prikkels, hoge eisen en hun eigen hooggevoeligheid en bewustzijn, zou er op scholen nog veel meer aandacht mogen worden besteed aan het ontwikkelen van deze capaciteiten.  Veel kinderen die nu worden geboren hebben een hoger bewustzijn en gevoeligheid en ze hebben een goede begeleiding nodig.

Yoga voor elk kind 

Afgelopen jaar heb ik mij ingezet om yogalessen voor elk kind ook financieel toegankelijk te maken. Door middel van sponsoring was het mogelijk voor mij om de lessen voor 1 euro per les aan te bieden middels het project: Flex & Relax – Yoga voor elk kind.

Momenteel ben ik met meerdere partijen in gesprek om dit concept duurzaam neer te kunnen zetten. Het is mijn missie om elk kind de kans te geven yoga te beoefenen. Gelukkig wordt er op steeds meer scholen aandacht aan besteed en krijgen steeds meer kinderen yoga en mindfulness lessen aangeboden op school. Voor de kinderen is dit een rustpunt in hun hectische bestaan. Zoals een meisje in mijn yogales zo mooi verwoord: ‘ We gaan even op de vliegtuigmodus’.

Info: www.flexenrelax4kids.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  • Dank je wel Wilma. Het is ook zo prachtig om dit te delen en ik hoop de wereld op deze manier een beetje mooier en stralender te maken. Namasté en liefs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in