angst
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

door Isabelle Lambrecht

Zelf controle
knap staaltje Zelf controle

In deze huidige maatschappij een must en pluspunt.

Als kind leren we al snel dat onze ongedwongenheid en onze nieuwsgierigheid een onwelkom gegeven zijn voor onze omgeving. Steeds weer worden we afgewezen en teruggefloten en leren we heel snel ons ZELF onder controle te krijgen of anders gezegd leren we de “schone deugd” van zelfcontrole.

Wat ligt aan de basis van zelfcontrole?

De basis is angst. Angst voor afwijzing, niet goed genoeg te zijn, onbegrip, eenzaamheid, tekort te komen. Daarom lopen we in de pas en controleren we ons zelf. Zo worden we “deugdzaam” en deugen we voor de van-het-ZELF-vervreemde-maatschappij.

Vraag: is die deugd wel zo schoon?

Het is een goed idee om hier eens bij stil te staan als we weer eens prat gaan op onze zelfcontrole. Zelfcontrole is niks anders dan het fnuiken van ons Zelf. Het Zelf persen in het keurslijf van onze maatschappij met zijn beknellende normen en waarden. Het is het opgeven van je eigen denken en voelen. Het is het opgeven van je eigen wijsheid.

Zelfcontrole staat voor het verwerpen van je creativiteit, ongedwongenheid en speelsheid. Het zorgt ervoor dat de energie niet meer ongedwongen door je heen kan stromen. Je levensstroming wordt onderdrukt en vertraagt, wat ook aan de basis ligt van het verouderen,  waardoor veel dingen in je leven mislopen. Je lichaam verkrampt, je geest is minder alert, je denken wordt enggeestig. Enggeestig wil zeggen kleine geest of beperkt denken.

Conclusie: zelfcontrole is noch een schone deugd, noch een pluspunt. Meer nog het is een misdaad tegen het leven.

Propageer ik nu dat je alle teugels moet laten vieren en er maar op los leven?

Nee helemaal niet, wat ik bedoel met het zelf los te laten, is dat je weer leert voelen. Dat je weer leert te voelen wat je vreugde, dus energie geeft.

Hoe leer je weer te voelen? Door dingen in vraag te stellen in plaats van de input uit de buitenwereld voor zoete koek te nemen.

Een paar belangrijke vragen kunnen zijn:

 1. Wat doet die persoon met je, hoe voel je me bij hem/haar, is het een plezier?
 2. Wat doet die situatie met je, hoe voel je je daarbij, is het een verrijking?
 3. Voel je je goed in het huis waarin je woont of niet?
 4. Zit je partner op hetzelfde spoor emotioneel, geestelijk en fysiek?
 5. Heb je nog dromen of vind je dat dit enkel voor kinderen is?
 6. Beleef je jouw job of overleef je enkel in je job?
 7. Voelt je lichaam soepel en prettig of is het pijnlijk en stram?
 8. Heb je een hobby of iets waarin je je talenten of creativiteit kwijt kan?
 9. Hou je van jezelf of wijs je jezelf af?

self_controlAls je negatief op deze vragen dient te antwoorden is het duidelijk dat je jezelf teveel begrensd of onder controle houdt. De opdracht aan je onderbewustzijn luidt duidelijk: “hou me maar zo klein mogelijk dan kan ik zeker niks mispeuteren”. En je onderbewustzijn zal deze opdracht nauwgezet uitvoeren.

Alles netjes onder controle en afgebakend, passend in een maatschappelijk hokje. En zo komen we tot een vorm van stagnatie, want heb jij al ooit een hokje weten vooruitgaan of bewegen? Nee dus, ik ook niet. Enkel onbegrensde energie kan stromen en stromen staat voor groei en vooruitgang.

Het kan dan ook niet missen dat de wereld niet echt vooruitgang boekt. De materiële, technische vooruitgang is er wel maar de vooruitgang in de menselijke ontplooiing en groei hinkelt nog achterop.

Meehelpen bouwen aan een betere wereld.

Laat los lieve mensen die zelfcontrole, en kies voor groei, ontplooiing en vreugde. Wees lekker EIGENWIJS door je eigen wijsheid te volgen. Laat je dus niet tegenhouden in het begin, als je omgeving tegenwerkt. Eénmaal ze het gewoon zijn, laten ze je gang gaan. Vaak staan ze dan verstelt van : “tiens, het lukt hem/haar toch ondanks …” en zo kunnen we een levend voorbeeld zijn voor onze onwetende omgeving.

De vooruitgang zal komen het moment dat de mens zichzelf durft in vraag te stellen. Eigenlijk betekend dat gewoon het jezelf durven te vragen hoe je je voelt en dan handelend op te treden volgens je gevoel.

Veel eigenwijs genot.

Je eigenwijze wegwijzer, Isabelle.

 Meesterlijk omgaan met een scheiding

stepisa.be

Alle artikelen van Isabelle Lambrecht

vitaal water
vitaal water
vitaal water
Isabelle Lambrecht
Isabelle Lambrecht is healer (energie overdracht vanop afstand) en life coach en zal met haar artikels bijdragen aan een evenwichtige levensbalans waarbij de emotionele en fysieke gezondheid voorop staat. Haar specialiteit is het wegnemen van emotionele en fysieke pijn door healing en door coaching op alle domeinen. Sterk aanbevolen voor mensen die lijden aan een leven dat 'vierkant' draait. Klanten feedback en meer kan je vinden op haar website www.zichtbaar.be
Vorig artikelEr zit nog meer in de kern
Volgend artikelTweelingzielen – vind je ware spirituele partner

8 REACTIES

 1. @Isabella, Erg goed stuk, waar ik helemaal in mee kan gaan, alleen heeft onze maatschappij het niet zo op creatievelingen, wetenschappers die ´ALTERNATIEVE`ontdekkingen doen,worden te schande gemaakt en in een kwaad daglicht gezet, artsen die een goede alternatieve behandeling geven die de patient geheel of gedeeltelijk geneest wordt hun bevoegdheid afgenomen, daarentegen komen zwendelaars, wat veel topbankiers gewoon zijn goed weg. Voor mij geen reden om me triest te voelen, zit goed in mijn velletje, maar de omwenteling gaat wel erg langzaam.

 2. En zo IS het!
  Mooi geschreven Isabella, compliment!
  Langzaamaan worden we wakker ….
  Fijne eigen-wijze wens ik jou

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in