Zelfgenezing en de potentie van symptomen

Volgens sjamanen – traditionele genezers, is er maar één ziekte, waarvoor één medicijn bestaat. De ziekte is dat je van jezelf verwijderd bent geraakt – van je lichaam, hart, gevoel, intuïtie, ziel en het grote geheel. Het medicijn is die verbinding – met wie je werkelijk bent – herstellen. Het voordeel van die zienswijze: in klachten, van welke aard ook, ligt een enorme potentie besloten. En: zelfgenezing is een natuurlijke beweging.

In de reguliere geneeskunde zijn symptomen ongewenst. Je moet ervan af. Hoe eerder hoe beter. En je arts is verantwoordelijk voor jouw gezondheid. Als hij de oplossing voor aanhoudende klachten ook niet meer weet, dan stuurt hij je naar huis en heb je eigenlijk ‘domme pech’.

Het perspectief van healing (energiewerk) is anders: symptomen zijn nog steeds vervelend, maar ze hebben een functie. Het doel is niet primair het laten verdwijnen ervan, maar het transformeren van al hetgeen ermee samenhangt, én nog niet bewust is. Namelijk: de emoties, gedachten en energie die in de klachten zijn ingebed. Ofwel: je zoekt, onderzoekt en ‘ontmantelt’ de oorzaak. Je brengt jezelf ‘in lijn’ met je ware zelf. En dát is zelfgenezing.

Verlies van authenticiteit

De eerste en zwaarste depressie die ik ooit heb gehad, begon toen de relatie met mijn jeugdliefde eindigde. In de zeven jaar die we samen hadden doorgebracht, waren we volledig met elkaar vergroeid. De twee jaar na onze scheiding bracht ik door in duisternis.

Volgens mij ontstaan de meeste symptomen (zowel de psychische, als de fysieke, maar ook bijvoorbeeld ongewenste situaties waarin je steeds weer belandt) door structureel wegdrukken van je innerlijke ervaring. Als kind leer je boosheid in te slikken omdat het niet beleefd is, verdriet binnen te houden omdat je moeder het al zwaar genoeg heeft, en je groot te houden terwijl je misschien doodsbang bent. Je doet hard je best om te voldoen aan de wensen van je omgeving, ten koste van je eigen authenticiteit.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je lichaam spreekt

Wat je niet kunt uiten, zet zich ongemerkt vast. Je blokkeert je natuurlijke energiestroom. Houdt zo’n situatie maar lang genoeg aan, dan ontstaan klachten. Je lichaam brengt feilloos de informatie van het bewustzijn – of misschien eerder het ‘niet-bewustzijn’ – tot uitdrukking. Je lichaam spreekt. Symptomen vertellen waar je je energie – onbewust en ongewild – blokkeert, tegenhoudt, inhoudt of weggeeft. Bij mij was de pijn van het verlies zo overweldigend, dat ik geen contact meer kon maken met het verdriet, de angst en de boosheid vanbinnen. M’n systeem maakte korstsluiting.

De gift van symptomen

Symptomen zijn dus eigenlijk een vorm van communicatie. Je ‘body/mind’ maakt concreet wat je bewustzijn nog niet weet. In de niet-westerse geneeskunde wordt ‘psychosomatisch’ dan ook veel ruimer opgevat dan hier; het is je geest/ziel/energie die zich uitdrukt in je lijf/welzijn. Hoe dan ook. Of je nu lijdt aan depressie, fibromyalgie, ME of hartklachten. Symptomen maken iets kenbaar dat bij je hoort. Ze tonen je hoe je met je energie omgaat; waar je geen aandacht schenkt aan ‘je zelf’; welke delen (nog) niet meedoen. Hun gift: ze vormen een tastbare toegang naar onbekende aspecten van je wezen die je leven ongemerkt maar diepgaand beïnvloeden. En misschien nog sterker: symptomen ontstaan omdat je systeem zichzelf wil genezen en je terug wil voeren naar je oorsprong; liefde.altijd liefde

Transformatie van bewustzijn

Heling vindt plaats als je bewustzijn ontwikkelt op alle verschillende niveaus van wie je bent. Je vindt eigenlijk steeds nieuwe betekenis. Na verloop van tijd ontdekte ik dan ook dat mijn depressie niet alleen het gevolg was van de scheiding ‘op zich’. De ervaring had tegelijkertijd de pijn geactiveerd van het verlies van mijn vader (twintig jaar eerder), plus een karmische pijn uit een verleden waarin mijn geliefde m’n kind was.

Als gevolg van innerlijk onderzoek verander je. En als gevolg dáárvan kunnen symptomen eventueel verdwijnen. Zo binnen, zo buiten. Al geldt voor klachten wel dat ze, zodra ze eenmaal vorm hebben gekregen in je lichaam, door healing alléén (meestal) maar tergend langzaam veranderen. Veel trager in ieder geval dan de emoties, gedachten en energie die eraan ten grondslag liggen.

Genezing en heling

Het grootste verschil tussen heling en genezing (in de traditionele zin van het woord) is dat heling van binnenuit komt en kan plaatsvinden op alle niveaus van je energiesysteem (van ziel tot emoties tot lijf). Genezing kan door anderen tot stand gebracht worden én richt zich puur op fysieke symptomen. Heling is mogelijk zonder fysieke genezing. En andersom: wel genezing, maar geen heling.

Vanuit het perspectief van energiewerk hebben klachten in ieder geval altijd een potentie: de mogelijkheid om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Om jezelf opnieuw uit te vinden. Om lichaam en geest met elkaar te verenigen. In mijn geval was het juist de depressie die me daar voor het eerst toe dwong.

Richt je je eenzijdig op medicatie en operaties, dan wordt hetgeen aan de symptomen ten grondslag ligt niet weggenomen. En daarmee omzeil je de mogelijkheid van transformatie. En andersom: bij ernstige fysieke klachten heb je niet altijd voldoende tijd en kracht om alleen op healing in te zetten.

Leestips zelfgenezing

in deel 2: Hoe maak je van symptomen de wegwijzers naar je ziel?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

35 REACTIES

 1. Mooi artikel, maar vergeet de kracht van de juiste voeding ook niet. Een lichaam is niet enkel emotioneel, het moet ook gevoed worden met de juiste en helende voedingsmiddelen. Ter inspiratie: Anthony William – Medical Medium.
  Combinatie van de twee, voeding en het innerlijke werk!

 2. Wat een mooie en helder geschreven artikel Hermelijn, dank je wel daarvoor .
  Een waarheid als een koe!
  Al je trauma’s worden opgeslagen in verschillende delen van je lichaam, van je bindweefsel tot diep in je cellen.
  Ik begrijp dan ook je redenatie dat het zo lang duurt voordat je lichaam weer herstelt.
  De gebaande paden in je hersenen echter, die kunnen er ook wat van.
  Terwijl je zelf al een ander pad aan het bewandelen bent, willen je hersenen toch gewoon het oude vertrouwde pad op.
  Het steeds weer opmerken van die oude gewoontes is een uitdaging, ze steeds weer herleiden naar je nieuwe pad inspannend, maar enorm helend, bevrijdend en bevredigend :-).

  De PRI methode van Ingeborg Bosch helpt mij enorm. Het wordt zichtbaar welke afweermechanismen je als kind hebt gebruikt om te “overleven” in verschillende situaties.
  Daardoor wordt een hoop duidelijk, kan je een hoop herleiden, bewust opmerken wanneer een bepaalde emotie zich voordoet, realiseren dat dat nu niet meer nodig is, die bescherming, en het om kunt buigen naar een reactie die correspondeert met je ziel.

  Verder werkt stemexpressie (bij Marius Engelbrecht) heel goed voor mij!
  Al je emoties zitten in je stem en als je je stem laat klinken, geef je ze de ruimte om vrij te spreken waarna je ze in liefde kunt laten oplossen en daar kunt laten waar ze vandaan komen: het verleden.

  Veel liefs voor jullie allen,
  Nienke

 3. De gift van symptomen ….. hmmm wat geeft chronische vermoeidheid je dan voor hint ? Ik weet het werkelijk niet. Waar besteed ik te weinig aandacht aan ? Ik denk dat ik te weinig mijn hart volgde in het verleden, maar dat probeer ik nu al een tijd te doen ( in zoverre dat gaat met weinig energie).

  • Alle boeken van Chantal van den Brink gaan daarover; chronische vermoeidheid en het pad naar gezondheid.

 4. Toen mijn vrouw NEL, met Kanker geconfronteerd in 1995, net 3 jaar na ons verhuising naar Nederland…hebben wij gekozen met de healing proces aan de slag te gaan. Behalve de reguliere therapie heb ze veel boeken gelezen , onderzoek naar binnen gericht en samen de weg van spiritualiteit genomen. Onderzoeken naar de innerlijke-pijn, het gemis van liefde en de contact met de spirit herstellen.
  Nel heeft geen liefde gekend in haar kinderjaren…
  Haar vader heeft weggegaan bij haar geboorte en wou niets mee te maken. Eerste keer dat leven zei: “ik wil jou niet!”
  Toen ze 6 jaar was ging haar moeder trouwen en de nieuwe familie haar wou niet accepteren en ze bij de Oma ging groeien. Alweer leven: “wij willen jou niet!”
  Toen wij in Israel ontmoeten en relatie begonnen, heb ik de pijn ervaarde maar er was geen toegang tot de pijn om dit te verwerken.
  Toen de Kanker kwam…het was verslagenheid…
  Maar…een vrouw kwam aan de deur…en haar een boek gegeven :”GENEES JEZELF” van Louise L. Hay.
  Daar is de healing mee begonnen..
  In haar zoektocht tijdens de 12 jaar kanker, met ups and downs heeft NEL de grootste transformatie gedaan en de LIEFDE in haarzelf kon vinden.
  Een jaar voor haar vertrek in 2007 heeft ze tegen mij gezegd:
  “Dankzij de Kanker heb ik de Liefde in mijzelf kunnen vinden en met Jouw, de kinderen en anderen de Liefde kunnen delen”.
  Haar spirit was geheel …
  Het gaat over de reis van de ziel tot bevrijding van een groot ( pijnlijke) levensles…en dat te transformeren tot leven doel …
  voor de Ziel…het is maar ervaringen…
  in de proces van ziel groeien…
  En toen NEL overging ( licham kon niet meer) wist ik dat ze andere tak zal krijgen ….en ik en anderen haar guiding & help van de andere kant voelen.
  <3 In love & light to all spirits <3

 5. Mooi verhaal . Het klopt helemaal. Ik ben ook depressief geweest, heb een ommekeer weten te maken. Nadat ik erachter ben gekomen dat ik hoogsensitief, hoogbegaafd ben, is alles in een stroomversnelling gegaan. Met dank aan nieuwetijdskind.com. ik heb deze site moeten vinden, geweldig werk mensen

 6. Zonder bewustwording van je diepste pijnen, daar doorheen gaan en een proces van heling aangaan, is er volgens mij geen transformatie mogelijk. Laat staan lekker leven in het hier en nu. Ik spreek uit ervaring, ben jarenlang binnenste buiten gekeerd in een heel diepgaand proces. Met gelukkig heel liefdevolle en wijze hulp. Door God gezonden, want die had ik in mijn wanhoop om hulp gevraagd. Daardoor kon ik zonder medicijnen en andere verslavingen gaan leven. Iemand heeft het over een vuur in zichzelf, door medicijnen, te veel drank, et cetera doof je de levensvlam in jezelf. Maak je jezelf kapot. Om meer contact met jezelf te krijgen is het belangrijk heel goed te ademen. Daarmee adem je dan je wezen in je lichaam. Dat is echt het allerbelangrijkste, is mij geleerd.
  Ik wens jullie allemaal genezing en daardoor een waardevol leven. En dat diegene of datgene op je pad komt, waardoor dat mogelijk wordt.

  Vanuit mijn hart,
  Nelleke

  • Chapeau Nelleke, zelf liep ik ook zo n zware weg en kan mij enigszins bedenken waar je t over hebt..en de hulp wordt altijd gezonden ja, fijn
   Liefde en Licht voor jou, Karin

 7. Veel herkenning al moet ik zeggen dat er genoeg dingen zijn die niet te genezen vallen hoe erg je je ziel ook geheeld hebt, neem bijv een slijtage schouder, of een doorgezakte voet om het bij mezelf te houden, beide dingen die mij pijn geven en die niet op te lossen zijn.
  Eerst je ziel onderzoeken en weten wat het nodig heeft geeft enorme rust en is dus zonder stress en dat heeft zijn werking!
  De burnout herken ik, dat was mijn duidelijke keerpunt om nu eindelijk eens naar mijn ziel te luisteren en eens alles te laten beginnen bij mijzelf. Ik mag goed zijn voor anderen maar dan eerst bij mezelf beginnen. Ik ben ook gaan spreken, eindelijk niet meer op mijn kop laten zitten, en mijn keelontstekingen waren verleden tijd!! En zo meer dingen. 🙂

  Aan Eddy en Rita.
  Wat een bijzondere lees wijze houden jullie er op na! Zolang je niet naar je verleden kijkt om te zien waar iets begon zul je datgene ook niet aan kunnen pakken.
  Eerst zien wat je altijd deed dan verwerken en dan los laten .
  Ik ben een autdidact, heb mezelf veel aan geleerd wat anderen op school leerde maar ook op het gebied van genezing. Onlangs nog wat hypnotherapie gedaan en juist het inzien dat ik iets deed van jongs af aan, zelfs jonger dan ik dacht liet me zien dat iets me niet aangedaan is maar dat ik zelf al zo was vanuit mijn ziel. Sindsdien, ben ik heerlijk mijzelf, ik ken mijn ziel en zal er altijd naar luisteren. Niemand hoeft het voor waar aan te nemen, maar ik denk, dat als men een heel klein beetje logisch nadenkt, wel weet dat je moet doorleven en verwerken om iets uit je systeem te krijgen…..
  Uuhm nieuwetijdskind? Is dat iets bijzonders? Weet je dan meer? We zijn gevoeliger voor bepaalde dingen meer niet, het is een sticker die je je zelf opplakt. Nieuwe tijdskinderen, dolfijntjes enz enz 1 pot nat.Steeds meer gevoeliger mensen werden en steeds meer worden geboren en steeds meer mensen gaan luisteren naar hun ziel.

  Ik kan alleen maar hopen dat je niet zulke zware dingen als anderen hebt meegemaakt want als dat zo is, zul je er altijd last van hebben als je het niet echt verwerkt en in wil zien waar iets vandaan komt

 8. In één woord: PRACHTIG . treffend en volledig resonerend. je schrijft openhartig, kwetsbaar en krachtig tegelijk. Je boek vond ik ook heerlijk om te lezen en mooi om zo jouw transformatie te volgen. <3

 9. Precies wat ik diep van binnen voel: dat mijn ernstige klachten ergens "kloppen" , mijn kostbare energie bevatten, dat ze de ingang naar mijn heling zijn. Dat ik ze er meer en meer bij neem, ze toe-eigen.
  En dat als je soms te ziek bent dit niet gaat, het vraagt toch een zekere basis energie fysiek èn een helderheid van geest, twee dingen die bij ernstig ziek juist wegvallen. Dat is echt hel want dan kun je niets meer "doen", qua aktieve heling.

 10. Dit is precies waar ik mij in bevind.Mijn hele verbinding met en vanuit mijzelf naar het leven is Nihil.Ik heb al jaren niet meer in mijn eigen energie en persoonlijkheid kunnen staan door angst,pijn.Ik wou dat ik wist waar ik terecht kon voor hulp hier in.Het gaat niet alleen om mijn emoties,maar ook de verbinding met mijzelf en weer in het leven te durven en kunnen staan.Doordat ik jaren en jaren niet meer in mij eigen wezen ben gaan staan,vervreem je van alles,energetisch wordt je zwak,waardoor energieen bv van mensen een enorme weerslag op je hebben.Het niet meer in jezelf kunnen en durfen re staan maakt uiteindelijk zelfs dat je negativiteit aantrekt.En alles wordt uiteindelijk 1 grote cirkel waarin je oplost.Zowel geestelijk,mentaal als fysiek en Energetisch.Door veel dingen die ik geb door gemaakt heb ik wel het inzicht,maar door het niet verwerken van bepaalde trauma s heb ik nooit meer in mijn eigen inzicht(levenskracht) kunnen gaan staan.Het klapte mij keer op keer weg waardoor ik dan maar weer op gaf.Mijn verdriet is intens.

  • Dag Linda, wat een intense weg. Wat ontzettend verdrietig. Mijn hart is bij je. In mijn ervaring werd het allemaal beter toen ik stap voor stap meer contact begon te maken met mijn lichaam. Alle goeds, Hermelijn

  • Hoi Linda, ik had sterk het gevoel op je te reageren, ik hoop dat het je wat helpt. Wat mij opvalt aan je stukje, is dat je heel goed kunt verwoorden (dus inziet) waar bij jezelf de uitdaging zit. Chapeau! Want dat biedt perspectief. Zoals jij je situatie omschrijft, zo heb ik ook met mezelf geworsteld. Ik had het gevoel dat ik mezelf helemaal kwijt was, vroeg me af wat nou MIJN bestaansreden was in dit leven. Voelde me klein, onbeduidend, nutteloos. Ik maak nu even een hele grote tijdssprong, want het was echt een proces: ik kwam er achter dat er binnenin mij een vuurtje brandt, al was dat toen een waakvlammetje dat op het punt stond uit te waaien. Dat ging ik niet laten gebeuren! Al die ellende die ik had meegemaakt, moet toch een reden hebben gehad? Ik leerde om doorheen het verdriet en de pijn te kijken naar welke lessen ik over mezelfuit die ellende kon trekken, bijvoorbeeld dat een ander alleen maar invloed op mij kan hebben als ik dat zelf toesta. Vanaf toen ben ik me gaan richten op mijn eigen energie, op het afbakenen van mijn grenzen, op het versterken en uitbreiden van mijn vuur. En oh, wat voelde dat egoïstisch, dat ik mezelf (eindelijk!) op de eerste plaats zette. Maar het cliché is waar: om van anderen te kunnen houden, moet je eerst van jezelf houden. Ondertussen heb ik ook geleerd dat ik evenveel recht heb om mijn leven te leven als ieder ander dat heeft. Probeer te voelen wat voor jou zou werken, therapie, boeken, films, YouTube. Mijn ervaring is dat toen ik me ging richten op mezelf, ik heel 'toevallig' boekentips kreeg, interesse kreeg in bepaalde vormen van therapie, allerlei eye-opener artikelen te lezen kreeg.. En dat gebeurt nog steeds!
   Het kan lijken alsof er geen uitweg is, wees alert op kleine sprankjes licht en vertrouw op je eigen vuur. Het verleden kun je niet veranderen, je kunt er wel voor kiezen om dat los te laten en een mooi heden voor jezelf te creëren.
   Liefs, en zorg goed voor jezelf.

   • Hartelijk dank Hermelijn, dat is idd ook erg belangrijk,voor mij was en is het ook heel belangrijk om bv te wandelen (flinke stukken en goed door lopen)om mijn energie in beweging te houden en ook weer enenergie(lichamelijk eigen te maken,zodat ik de dingen beter op kan vangen en mij levenskracht in mijn lichaam te vergroten.Echter is het op het moment niet voldoende omdat ik mij als wezen niets meer voel en ver naast het leven sta.Ik zal duidelijk eerst weer meer in verbinding moeten komen met de waarheid van mijn leven.Wel fijn dat ik gisteren dit schrijven van jou tegen kwam,het maakt dat ik mij er minder alleen in voel.Nogmaals dank daarvoor x

    • Angela ook heel hartelijk dank voor jou mooie en lieve schrijven.Ik herken helemaal wat jij schrijft.Dat klinkt misschien gek,maar eigenlijk had ik het proces(want dat is het ook)al een groot deel door lopen.Zou graag meer willen schrijven,maar merk dat het mij op dit moment erg veel energie kost.Maar ben zeker blij met jou reactie x

  • Misschien is het handig om een keer contact op te nemen met een Spiritual Response Therapist Linda. Ik ben zelf onder behandeling en heb er zelf veel rust van gekregen, dingen geleerd over mezelf, etc..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in