Zelfgenezing: symptomen als de wegwijzers naar je ziel

Liever eerst deel 1 lezen?

Zelfgenezing

Niemand wordt blij van emotionele of fysieke klachten. Ze kunnen je leven danig ontregelen. Toch blijken ze ook voor ontzettend veel mensen, uiteindelijk, een ‘blessing in disguise’, een zegen in vermomming.

Voor wie bereid is de weg naar binnen in te slaan, veranderen ze in wegwijzers. Ze kunnen helpen ontdekken wie je werkelijk bent, en wat je hier komt doen. Paradoxaal genoeg vormen symptomen dus vaak de eerste etappe op de weg naar zelfgenezing.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Net als waarschijnlijk ieder ander heb ik mijn hele leven geworsteld met symptomen, in allerlei vormen, voornamelijk geestelijke. Burn-out, slapeloosheid, een diep gevoel van eenzaamheid, depressies… ‘Symptomen’ vat ik dus ruim op.

Motivatiemiddel

‘Waarom ik?’ Dat is de vraag die ik mezelf ontelbaar keer heb gesteld. Maar inmiddels snap ik het beter: omdat je om veel symptomen gewoon echt niet heen kunt. Ze zijn het motivatiemiddel van je ziel. Ze dwingen je om verder te kijken dan de oppervlakte; om de reis naar binnen aan te vangen, en jezelf ten diepste te leren kennen. Via symptomen vraagt het onbewuste steeds weer om aandacht. Tot vervelens aan toe. Net zolang tot je luistert.

De onderliggende oorzaak van zowel geestelijke als fysieke klachten is dus – als je het vanuit het perspectief van healing bekijkt – altijd ongeveer dezelfde: een verlies van contact met wie je werkelijk bent. (Zie deel 1.) Een deel van jou mag er niet zijn. Of je doet niet wat je moet doen, op het niveau van je ziel.

Zelfgenezend vermogen

De sleutel tot het helen van je leven – het veranderen of verdwijnen van je klachten – heb je dan ook zelf in handen. Het is bewustwording. Met bewustzijn activeer je je aangeboren, zelfgenezende vermogen. Waarom? Onder meer omdat er op het diepste niveau geen verschil bestaat tussen materie (je lijf) en energie (je emoties/gedachten/geest/ziel); omdat je met je aandacht vormgeeft aan je werkelijkheid, en omdat je overtuigingen over de realiteit doorwerken tot op celniveau. Natuurlijk, niets nieuws onder de zon voor de spirituele leermeesters – die riepen dat al eeuwen geleden – maar wel voor de wetenschap, die tegenwoordig tot dezelfde soort conclusies komt.

Als je je eigen helings- en/of genezingsproces wil ondersteunen, is het daarom goed om meer bewustzijn op je klachten te ontwikkelen. De volgende zes handvatten kunnen helpen.

1. Stel je open

Het is volstrekt niet eenvoudig om je symptomen terug te voeren naar jezelf. Vaak zijn ze het gevolg van blokkades in je energiestroom die al in zo’n vroeg stadium van je leven, of zelfs daarvoor, zijn ontstaan, dat het nauwelijks te bevatten is. Bijvoorbeeld, dat er aan je lichamelijke klachten onverwerkte emoties ten grondslag liggen. Probeer je gewoon open te stellen voor de mogelijkheid.

2. Neem verantwoordelijkheid

Artsen, psychologen en andere begeleiders zijn nodig in je zoektocht naar de oplossing. Maar hoe lastig ook: het is jouw energiesysteem dat vorm krijgt in jouw symptomen. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat ze ‘je eigen schuld’ zouden zijn. Of dat ‘alles gebeurt om een reden’. Het is veel complexer dan dat. Maar als de symptomen er eenmaal zijn, kun je ze wel omarmen als jezelf, en ze zien als communicatie van je ziel.

3. Ga naar binnen

Bewustzijn is ‘bewust zijn’ van wat er is. Het is aandacht. Voelen. Ervaren wat er leeft, zonder oordeel. Het is luisteren naar je lichaam, behoeften en hart. Het is zijn in het hier en nu. Dus zoek de stilte op, en duik erin. Welke gevoelens, overtuigingen, energetische blokkades liggen in jouw diepte, zonder dat je er zicht op hebt? Maak contact, en wees moedig.

4. De oorzaak is complex

Er is vaak geen lineaire relatie tussen je symptomen en ‘iets’ anders. Veel eerder is er sprake van een complexe samenhang tussen symptomen en verschillende factoren van je wezen. Denk aan: je eigen zielsmissie, de energetische omgeving waarin je bent opgegroeid, energie die is doorgegeven via je voorouderlijnen, vorige en/of parallelle levens, karma, leefstijl, etc. Zelfgenezing is, via al die paden, de weg terugvinden naar huis.

5. Maak van symptomen drijfveren

Als het niet lukt om te manifesteren wat je wilt, heb je op dat gebied nog pijn te verwerken.

Voor mij was dat een eyeopener. Vanaf dat moment kon ik van m’n symptomen drijfveren maken: zij stonden tussen mij en mijn dromen, tussen mij en mijn gezondheid. Eigenlijk bieden klachten je de gelegenheid om iets uit te werken.

6. Zet je niet-mentale instrumenten in

Voor de oplossing van problemen zijn we gewend, en getraind, om te vertrouwen op de kracht van onze linkerhersenhelft: die van ratio, logica, analyse, actie én het manlijke. De rechterhersenhelft – het domein van intuïtie, dromen, symboliek, meditatie, associatie, holistisch denken, ontvankelijkheid en het vrouwelijke – wordt doorgaans minder hoog aangeslagen. Maar juist hiermee kan betekenis gegeven worden aan wat niet-bewust is. Door voelen, je openstellen voor informatie van je lichaam, en intuïtief verbanden leggen, kun je doorgronden welke componenten aan je symptoom bijdragen, en wat de volgende stap is op weg naar zelfgenezing.

Zelfgenezing

Vanaf het moment dat ik aan mijn klachten betekenis begon toe te kennen, kreeg ik meer grip op mijn leven. Symptomen verdwenen sneller (de depressies) of langzamer (de slapeloosheid), maar interessanter nog waren de zogenaamde ‘bijeffecten’: door mijn zoektocht kwam ik in contact met diepere lagen van mezelf. Ik cirkelde naar binnen. Knopen in mijn bewustzijn werden, stap voor stap, ontrafeld. En als resultaat vond ik m’n gevoel, intuïtie, hart, authenticiteit, stem, vertrouwen en bestemming.

Leestips

 1. Bruce Lipton – De biologie van de overtuiging
 2. Anita Moorjani – Ik moest doodgaan om mezelf te genezen

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Ik geloof absoluut in het zelfhelend vermogen en je intentie. Echter is het zo dat er ook vorige levens mee kunnen spelen. Gezondheidsklachten uit vorige levens kunnen complex zijn en niet altijd op te lossen. Ik heb eens een waargebeurd verhaal gelezen *terug naar Samos* genaamd. Waar een vrouw een bijzonder gevoel en ervaringen kreeg op het eiland Samos..daardoor een innerlijke reis beleefde van een vorig leven terecht kwam (een tijdsbestek van vele jaren) en uiteindelijk van reuma verlost werd. Zij begreep en zag wat er gebeurd was en kon – financieel en praktisch gezien- dit genezen door al haat aandacht daaraan te besteden, vakanties en daar te gaan wonen. Interessant! Ook zijn er gezondheidsklachten bv doofheid of anders waar men mee.geboren wordt of door hersenziekten. Depressies is ook een collectief iets, de omstandigheden buiten je macht om, de pijn die vele mensen en dieren door het systeem (slachthuizen, dierproeven, opsluitingen) (klotebanen, hardheid, honger, daklozen) ervaren is energie, en alles is verbonden. Naar altijd goed om deze tips in te zetten! Het zelfgenezend vermogen is krachtig, inderdaad, vooral op emotioneel gebied.

 2. Wat heerlijk verhelderend, dankjewel dat je dit ooit hebt geschreven Hermelijn. Zo mooi dat het juist nú in mijn leven passeert

 3. Dankjewel Hermelijn!
  Fijn om dit weer eens te lezen.
  Ook het boek De Droomvrouw van Hermelijn heeft mij geholpen dichter bij mezelf te komen.
  Heb een fijne mooie dag!
  Warme groet,
  Wilma

 4. Boeken die je handreikingen kunnen geven om jezelf te genezen.

  De sleutel tot zelf-bevrijding van Christiane Beerlandt.
  Dit is een encyclopedie van de psychsomatiek.

  Verder is er de germaanse geneeskunde van Ryke Geerd Hamer.
  Dit is nu in het Nederlands vertaald door Karin Van Baelen.
  Het heet Zielsoorzaken van ziekte van Bjorn Eybl met erin verwerkt 300 casussen. Makkelijk te lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in