Judith Orloff is psychiater en is als hoogleraar verbonden aan UCLA. Zij heeft verschillende publicaties op haar naam staan, geeft regelmatig lezingen, ook buiten de Verenigde Staten, en heeft bijdragen geleverd aan verschillende televisieprogramma’s, waaronder The Oprah Winfrey Show.

Subtiele werelden: Judith Orloff over subtiele zelfverdediging tegen energievampiers

Judith Orloff worstelde tijdens haar leven met haar buitengewone overgevoeligheid.
Energetisch gesproken behoort ze tot het type mens dat ze intuitive empaths noemt: intuïtieve invoelers.  Zulke mensen voelen energie niet alleen aan, maar hebben de neiging om storende de energiën om hen heen te absorberen, en vitale energie kwijt te raken aan energievampiers.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De volgende fragmenten en samenvattingen komen uit een interview met Judith,
Conscious Media Network, april 2008.

Ben jij een intuïtieve invoeler?

Beantwoord de volgende vragen:

Ben je jouw leven lang al overgevoelig geweest?
Zoek je de eenzaamheid op om weer bij te tanken, als je onder de mensen bent geweest?
Heb je de neiging om te veel te eten als je met veel negatieve energie wordt geconfronteerd?
Ben je graag alleen?Als je veel van deze vragen met ja hebt beantwoord, ben je een invoeler.
Je hebt de neiging energie van anderen te absorberen.
Invoelen is okee, maar al die energie opnemen niet!
Wat kan je hier aan doen?

Advies aan invoelers

Je moet niet leren om een dikkere huid te krijgen, zoals vaak wordt geadviseerd, of om er maar tegen te kunnen, je te vermannen, sterk te zijn, niet meer te voelen. Dat advies komt meestal van mensen die het probleem niet kennen dat ze ongewenste energie van anderen absorberen. Veel intuitieve invoelers krijgen diagnoses zoals chronische vermoeidheid, fybromyalgie, Prikkelbare Darm Syndroom. Deze klachten zijn het gevolg van het feit dat ze zo veel storende energie opnemen.

Tip 1: Meet jouw energieniveau na ontmoetingen met mensen.
Stel vast of jouw energieniveau na een gesprek, ontmoeting, contact met wie dan ook gelijk blijft, omhoog is gegaan of gedaald is. Dit doe je met behulp van je lichaamsintuïtie en het is niet moeilijk voor invoelers. Je kunt ook het effect van een plaats of omgeving op jouw energieniveau meten.

Als jouw energie niet past bij die van een ander, dan heb jij last van zo’n ontmoeting. Onthoud dat en trek er je conclusies uit. Laat je niet ompraten door mensen die jouw probleem op energetisch niveau helemaal niet herkennen. Wanneer je een vrouw bent kan het zijn dat je een hele charmante man ontmoet. Je vermaakt je uitstekend in zijn gezelschap, maar na afloop ben je doodmoe en heb je de neiging om een dutje te gaan doen. Trouw dan nooit met deze man! Onthoud dit effect. Noteer het. Trek er je conclusies uit.

Judith Orloff
Emotionele Vrijheid – Uitgegeven bij Servire

Het advies lijkt simpel, maar invoelers worden omgeven door mensen die hen vaak ompraten om hun gevoel te negeren. Bovendien hebben ze zichzelf vaak niet getraind om hun energetische reacties op anderen zwaar mee te laten wegen in keuzes binnen relaties en groepen.

Energievampier: de drama queen en de controlfreak


Tip 2: leer bewust om te gaan met energievampiers.

Een energievampier zuigt jouw vitale energie op. Er lopen verschillende types rond, elk met hun eigen tactieken, maar het effect dat ze op jou hebben is goed merkbaar. Je wordt moe, slaperig, of misschien zelfs ziek als je er een hebt ontmoet. Gevoelige mensen kunnen hartkloppingen krijgen, hun maag draait zich om in hun aanwezigheid; er zijn veel meer fysieke symptomen mogelijk.

Een bekend type energiezuiger is de drama queen.

Dit kan een vrouw maar ook een man zijn, die steeds van alles overkomt, die constant de aandacht probeert te trekken met zijn of haar verhalen. Vraag NOOIT aan zo iemand hoe het met hem gaat. Geef hem geen energie, blijf rustig en gecentreerd. Pas meteen jouw lichaamstaal aan in aanwezigheid van deze zuigwurm: kijk hem niet recht in de ogen alsof je interesse zou hebben in zijn verhalen, Kruis jouw armen en als je zit ook je benen, om dramaqueenjouw energie af te schermen. Richt jouw aandacht demonstratief op iets anders in je omgeving: papieren op je bureau, een glas of kopje op de tafel, etc. Zo straal je de taal uit dat je jouw energie niet vermengt met die van de ander.Houd je toon vriendelijk maar beslist; Wees rustig en reageer niet op wat hij zegt. Drama queens voeden zich met de energie uit emotionele reacties. Dus als je boos wordt, of geïrriteerd raakt, of gefrustreerd, dan geef je hen wat ze willen. Je voedt hen. Dus: blanco, neutraal reageren!

Energievampier: de control freak

Als dit type jouw baas is, dan kan je een probleem hebben. Het is energetisch niet mogelijk om een control freak zelf onder controle te krijgen. Vaak zijn het narcisten, die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Kenmerkend voor hen is dat ze zich helemaal niet kunnen inleven in een ander, of naar de wereld kunnen kijken door de ogen van een ander – wat een invoeler juist zo goed kan. Narcistische control freaks kunnen heel charmant zijn, zolang als ze het gevoel hebben dat je met hen mee gaat. Zo niet, dan kunnen ze zich tegen je keren. Maar ze zoeken meestal wel zwakke slachtoffers uit. Als jij voor jezelf durft op te komen en zelfvertrouwen uitstraalt, laten ze je wel met rust.Judith Orloff zegt dat je dit type moet herkennen en vervolgens moet leren jouw taal (lichaamstaal, spreektaal) aan te passen in communicatie met zo’n energievampier. Begrijp dat hij of zij zich niet in jou kan inleven. Wil je bijvoorbeeld andere werktijden, gebruik dan geen argumenten die voor jou als invoeler belangrijk zijn: “dan kan ik wat vaker bij mijn kinderen zijn”. Gebruik een economisch, financieel argument: “dat levert tijdwinst/andere winst op”.

goede bedoelingen
trouw aan jezelf

Healers en overgewicht

Veel healers hebben te kampen met overgewicht. Vet en massa rond je lichaam hebben inderdaad wel wat beschermende eigenschappen, maar als methode om je te beschermen tegen overmatige absorptie van negatieve energie is dit een zeer ongezonde oplossing. Er zijn zelfs healers die beweren dat ze hun overgewicht nodig hebben voor de transformatie van de energieën die ze van hun cliënten overnemen. Zulke healers nemen doelbewust de pijn, de storende vibraties van anderen op om die binnen hun energiesysteem te filteren of te transformeren. Judith raadt dit ten sterkste af. Je kunt bepaalde vibraties helpen geleiden, zonder ze zelf op te nemen. Die intentie moet je dan ook hebben.

Ademhaling

Een simpel maar zeer effectief advies, wanneer je veel negatieve energie om je heen en door je heen voelt: haal adem en blijf goed adem halen! Veel gevoeligen geven gehoor aan de angstreacties van hun lichaam, en gaan oppervlakkig ademhalen. Zo word je steeds angstiger.Als iemand jou uitscheldt, ergert, jou kwaad maakt etc, begin dan meteen met zo bewust mogelijk adem te halen, om de negatieve energie uit jouw subtiele energiesysteem te filteren.

Reageer niet op die persoon of situatie, dat kost jou altijd energie. Wanneer je je afvraagt wat je moet doen, doe je dat vanuit kalmte en rust, wanneer je gecentreerd bent.

Water en meditatie

Een andere methode om van negatieve energie af te komen is om je handen te wassen. Neem een douche of bad, ga zwemmen, zelfs het drinken van water helpt! Als je in een restaurant of cafe bent, ga naar de wc en spoel je handen en armen onder de kraan. Het werkt meteen.

Neem dan meteen even de tijd om jezelf te hervinden. Mediteer met het doel jezelf energetisch te ontwarren, terug te halen wat van jou is. Je kunt dan meteen helderder denken en beter besluiten wat je het beste kunt doen.

Over energie

Negatieve energie probeert jou in zijn greep te krijgen. Het kan jou achtervolgen en proberen zich aan jou op te dringen. Energieverlies vindt door negatieve emoties plaats.

Positieve energie gedraagt zich heel anders. Het dringt zich niet op, je maakt er verbinding mee en ervaart het direct, maar dan op een rustige manier.

Als mensen leren hun negatieve emoties te transformeren, – en dat zijn vaardigheden die je kunt leren – ontstaat heuse emotionele vrijheid.

Emotionele vrijheid bij Bol.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

13 REACTIES

 1. Mijn beste vriendin is dus een “‘Drama Queen”. Laatste tij word ik al verdrietig en moe als ik eraan denk om met haar af te spreken (Wat ze natuurlijk elke dag wil, omdat zij hier energie van krijgt) ;(

 2. @love, goede inhoudelijke nuancering! 🙂 Met name het stuk over dat we eerst naar onszelf moeten kijken waarom dit ons raakt.

  Ik denk dat we (energetische) banden aan kunnen gaan met anderen, en daar willen nog wel eens thema’s van levenslessen in verscholen liggen.

 3. Waar ik persoonlijk wel voor zou opletten is met de stelling dat je zomaar iemand kan invoelen. Voor mensen die gevoelig zijn, kan dat invoelen reeds bedrijgend en onaangenaam overkomen. Mij lijkt het het beste indien iedereen voor zijn eigen energie’systeem’ zorgt. En zich dus ook niet zo maar in laat met het energiesysteem van de andere.

  Ik denk dat het ook niet erg is om te luisteren naar een ‘dramaqueen’ of een persoon die het emotioneel wat moeilijk heeft. Wat wel mogelijk voor problemen zorgt naar mijn persoonlijk gevoel is je emotioneel met die persoon zijn verhaal identificeren. Je kan je dus tijdens zo een gesprek wel luitserend en raadgevend opstellen, maar (en dat vind ik niet makkelijk) er steeds op letten, dat je die persoon zijn pijn, emotie, verdriet, .. niet overneemt, heelt of je er mee vereenzelvigd. Tijdens zo een gesprek probeer ik bewust mijn energie bij mij te houden. Dit betekent dat je minder voelt, maar dat je ook je eigen energie bijhoudt. Wat ik ook merk wanneer ik na zo een gesprek energie verlies is dat dit vaak komt door dat ik in gedachten nog bij die persoon zijn verhaal blijf ‘hangen’. Ik persoonlijk denk dat we niet de andere als een energievampier moeten zien (wat ik trouwens een heel veroordelend en lelijk woord vind 😉 ) Maar dat we eens in onszelf moeten kijken waarom we ons daarvan niet kunnen afsluiten. Waarom ons dit raakt. Bij mezelf gaat het vaak om onafgesloten ervaringen en emoties, en onzekerheid die er voor zorgen, dat ik me geraakt, gekwetst, bedreigd of … voel. Het zou oneerlijk zijn van mij om die verantwoordelijkheid bij de andere te leggen. Vooral omdat veel van deze personen zoals hierboven al gezegd dit vaak niet bewust doen. Bovendien kan een ingrijpende gebeurtenis in je leven er voor zorgen dat je geliefde partner, moeder, broer of zus in zo een ‘zuiger’ verandert. Wil dat dan zeggen dat we die banden moeten verbreken? Of moeten wij dan zien hoe we ons anders gaan opstellen tov die persoon, zonder zijn ‘lijden’ het onze te maken, maar ook zonder die persoon de rug toe te keren? Mocht iemand een oplossing vinden hiervoor laat het gerust weten, want hier worstel ik zelf ook nog vaak mee.

  • @love, juist Love, een dramaqueen de rug toekeren, dat is ook juist waar ik erg mee bezig was. Zo’n persoon is niet meer of minder een “slchtoffer” zoals we ooit zelf ook waren. Het antwoord ligt denk ik idd jezelf volledig ontwikkelen dat nix of niemand een verstorende invloed op je kan uitoefenen. Op die manier fungeer je denk ik ook als de meest ultieme spiegel van zo’n dramaqueen. Dus juist die mensen kunnen je het meest helpen transformeren. Succes allemaal

 4. Ook het volgende boek is een aanrader:

  “De Aura als Levensgids”(Frank den Ouden), is een moderne en uitgebreide beschrijving van de aura en bevat tal van eenvoudige oefeningen en praktische tips.

  Door het lezen van dit boek, zijn er bij mij heel wat kwartjes gevallen. Vooral de energievampiers uit mijn verleden. Dit heeft mij toen een burn out opgeleverd. Dit overkomt mij nu geen tweede keer.

  Hartegroet, Fenneke.

 5. DE TIPS waar ik al lang naar op “zoek” ben. Ik noem “ze” dan ook altijd vampiers, alleen wist ik niet hoe ik er me bewust voor kan afschermen, want ik voel terplekke dat ze mijn energie pikken en ik laat het begaan… Ik voel deze van mijlenver komen en ze weten precies ook bij wie ze moeten zijn. Ik probeer deze dus inderdaad te negeren, maar sommigen zijn zo sterk… Ik neem deze tips te harte. Bedankt,

 6. Hoi Gordon, ja vooral de Invoelers die moeite hebben met aarden kunnen dus ook zuigen heb ik gemerkt. Hoe vaak heb ik niet tijdens een workshop met allerlei gevoelige mensen om me heen gehad dat ik compleet kon instorten en met gillende hoofdpijn weer naar huis ging.
  We kunnen allemaal zuigen, als ik down of depri ben (vaak als ik zelf leeggezogen ben, dus we kunnen flink resoneren op elkaar), zal ik ook geen feest zijn om in de buurt te hebben.

  Wat bij mij goed werkt is dagelijks en gedisciplineerd mijn aura en huis reinigen, grondings-oefeningen doen, werken met het violette en gouden licht en mezelf ermee opvullen. Het scheelt, nu merk ik ook dat ik veel positievere situaties naar me toetrek, de zuigers direct doorheb en afstand kan nemen, gewoon kan zeggen: goh wat vervelend voor je (gemeend), maar het niet in mijn systeem laten komen.

  Voor jezelf zorgen dus, trilling hoog houden. Mensen die zuigen zul je niet kunnen ontwijken, dan moet je inderdaad op een onbewoond eiland gaan wonen en wie weet zit je dan weer bovenop een aardstraal, dus ja, overal wat. Ik vraag altijd om Aartsengel Michael als ik weet dat ik een zuigende situatie inga, of als ik me toch ongewild heb laten leegzuigen. Mediteer even op het licht, zo mogelijk handen en armen afspoelen met koud water.

 7. Ik heb dit duidelijk ook.
  Laatst nog bij een merouw geweest die vertelde dat ik hier mee om moest leren gaan.
  En dat hebben velen! In de tijd waarin we leven is veel transformatie nodig. en er zijn veel verschillende energieen.
  Mensen die hulp nodig hebben bij de transformatie.
  En helaas ook mensen die hier bewust misbruik van maken.

  Maar wegblijven van dit soort mensen werkt niet. dan kan je net zo goed ergens gaan wonen waar niemand is.
  Maar dat is de bedoeling niet. ik denk dat als we om leren gaan met dit fenomeen en af kunnen laten stromen dat er transformatie plaatst vind. en we er zelf ook geen last van hebben.

  • @star, we moeten hier allemaal mee om leren gaan… Wat ik mis in dit stuk is dat de empathische invoelers ook zelf energie kunnen ‘aftappen’ . In mij schuilt soms ook een dramaqueen. 😀 , om maar een voorbeeld te noemen.

   • @Gordon, Daar kan ik mezelf helemaal in vinden !
    Ik ben dan slechts een 18jarig meisje, maar soms word ik de drama queen genoemd, meer om mijn gevoel van vedriet voor de chaos in de wereld, maar dan kan ik soms ook een beetje pikken, om me beter te voelen :$, maar inderdaad de mensen die er BEWUST VAN ZIJN en er MISBRUIK van maken. daar ehb ik nu een beetje me angst voor, want er zijn wat wolfen/jes in de stad bij mij !

 8. Ik heb het boek niet gelezen. Het lijkt erop als dat er enkele problemen beschreven worden die men ziet in kantoor omgevingen.

  Andere artikelen over, ik geloof “van kneusje tot engel”vind ik helderder beschreven. Het gaat namelijk in mijn ogen om grenzen aangeven en je energiesysteem op orde brengen, ongeacht wie je tegenover je hebt.

  Over problemen met Aura’s en energie vind ik de boeken van “licht op je aura”een helder beeld geven wat er kan plaatsvinden met energievormen van mensen, zoals haken, stekelvarken etc.

  Rob

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in