hematiet

Door Joysprite – The Crystal Lady

hematiet
hematiet hanger

Enkele jaren geleden ging ik naar de plaatselijke new age boekwinkel waar ik een stukje hematiet hoopte te vinden waarvan me verteld was dat het me zou kunnen helpen gegrond te blijven terwijl ik leerde te mediteren. Het stukje hematiet vinden was geen probleem; de winkel uitkomen met slechts één stukje hematiet was moeilijker. Voor mij was het meenemen van één stukje hetzelfde als het pakken van maar één knapperig schijfje chips (en bijna iedereen weet waar dat toe leidt….). Voor ik het wist had ik een hele plank vol met mooie gepolijste stenen, vormeloze klompen kristal en merkwaardig uitziende stukken delfstof. Ik zag nauwelijks stukken steen of kristallen liggen die ik niet mooi vond en waarvoor ik geen reden vond om ze te kopen.

Dit was slechts het begin! In minder dan een jaar had ik zoveel stenen en kristallen verzameld dat, toen ik van Texas naar Californië verhuisde, ik de versnellingsbak van mijn auto vernielde tijdens het transport. Toen ik in San Diego aankwam ontdekte ik dat het landschap een geologisch droomland was van toermalijn, kwarts, lepidoliet en nog veel meer. De “steen verslaving” nam hier alleen maar toe. Mijn kleine appartement was snel zo gevuld met actieve kristallen wezens dat ik regelmatig ’s nachts rechtop in bed zat en schreeuwde: “schei uit!” Ik kon niet slapen met zoveel energie die door de kamer razende en moest ze allemaal ver boven bedhoogte opbergen om nog wat rust te krijgen.

Gelukkig, binnen een jaar, konden mijn man en ik een kleine winkel in kristallen beginnen in een kustplaatsje (60er jaren stijl) in Zuid Californië. Mijn wens om zoveel mogelijk stenen te kopen werd nu vervuld. De stenen en kristallen komen nu in huizen waar ze nodig zijn en goed hun werk doen. Ik krijg nu bijna altijd weer een goede nachtrust omdat het grootste gedeelte van de energetisch actieve kristallen hun nachtelijke samenkomsten nu in de winkel hebben in plaats van in mijn slaapkamer.

Ik krijg zo ook de kans om te zien hoe anderen onder de indruk komen van de geweldige kwaliteiten en energie van stenen en kristallen. Het is leuk om te zien hoe mensen met ze in contact komen en zich ermee verbinden. Er zijn verschillende manieren waarop stenen in contact komen met mensen die bij ze passen. Sterk visueel ingestelde mensen kunnen onder de indruk raken van een perfecte vorm en het kan dan onmogelijk voor ze zijn de winkel te verlaten zonder “dit schitterende exemplaar”. De meer kinetisch ingestelde kiest er één die op de een of andere manier anders voelt dan de anderen. Weer anderen gaan op een academische manier te werk en gebruiken uren om in boeken de steen te zoeken die het beste past bij hun eisen en persoonlijkheid. Verder nemen mensen lijsten met stenen mee van psychiaters, astrologen en helers die elk weer hun eigen manier hebben voor het bepalen van energetisch heilzame mineralen.

Degenen die nieuw zijn in het koninkrijk van de mineralen hebben vaak veel vragen: “Welk kristal is goed voor mij?” “Welke steen zorgt ervoor dat mijn vriend terugkomt?” “Is er een kristal dat me geld kan bezorgen?” “Welke stenen kunnen me beschermen?” Soms klagen mensen dat ze niets krijgen van de stenen en kristallen die ze aanraken en dat ze niet erg spiritueel zijn. Sommige mensen zeggen dat ze absoluut niets voelen als ze fysiek bezig zijn met stenen; veel anderen zeggen, desgevraagd, dat ze een kleur zien op een innerlijk scherm of een gedachte krijgen waarvan ze zeker weten dat die aangestuurd is door de steen die ze vasthielden. Sommigen kiezen ervoor stenen te ruiken. Ik ontmoette laatst een vrouw die de verschillen tussen stenen kan “proeven” (zonder ze met haar tong aan te raken en zonder ze te bekijken) door de smaak die ze in haar mond kreeg.

Lepidoliet
Lepidoliet

Goed, ik neem aan dat je niet van plan bent een hoop stenen af te likken om te kijken of ze de juiste zijn voor jou. Zelfs als je denkt dat je niet “spiritueel genoeg” bent of “niets voelt” kun je prima de juiste stenen leren kiezen voor thuis, kantoor, healing- of EHBO kistje. Ergens in je verstand, lichaam of geest heeft elk mens zijn of haar eigen manier van ervaren van -, en communiceren met stenen. Dat betekent dat jij die ook hebt. Eens kom je erachter dat ook jij stenen kunt kiezen met een zekerheid die komt van “het Weten”, nl. dat je weet hoe je dit kan doen op jouw manier. Als iemand je probeert te vertellen dat er maar één manier is, kan je ze rustig glimlachend aankijken en precies doen waarvan jij weet dat het goed is terwijl je tegelijkertijd weet dat ze er niets van snappen. Als je dit doet met een geopende geest zul je merken dat de stenen jou op zulke verschillende manieren zullen kiezen dat het je helpt te weten dat ze bij je horen.

Als je nog moet beginnen met je eigen “kristallen expeditie” zou het de tijd voor je kunnen zijn je eigen “kristalpad” uit te zetten. Er zijn veel plaatsen waar je de ideale stenen en kristallen kunt zoeken. Ga naar de plaatselijke new-age winkel; kijk in de goudengids en zoek daar of er andere winkels zijn in je gemeente die stenen verkopen; kijk op internet of er juweel tentoonstellingen zijn in de buurt of misschien is er een ruilbeurs. Voordat je begint met je reis moet je wel je intentie duidelijk stellen: je kiest ervoor je eigen persoonlijke manier van communicatie met stenen en kristallen te ervaren en je weet dat je uiteindelijk succesvol zult zijn in het vinden van je eigen kristalpad.

Als je de winkel of beurs binnenkomt, laat dan al je zintuigen werken. Vertrouw erop dat ze het zullen aangeven als je de juiste richting hebt gevonden. Als je voelt dat je aangetrokken wordt door een bepaald gedeelte van de ruimte of een bepaalde uitstalkast, ga daar dan heen. Laat je sturen door je zintuigen. Misschien zie je iets opvallends. Raak het aan, pak het op en houdt het vast als dat mag. Voelt het warm aan in je handen? Vibreert het of laat het je handen meetrillen? Doe je ogen dicht terwijl je de steen vasthoudt en merk op of je er een kleur of speciale gedachte bij krijgt waardoor je extra aangetrokken wordt. Krijg je een aparte smaak in je mond als je hem vasthoudt. (zonder er aan te likken) Heb je een andere lichamelijke reactie, die je normaal nooit verwacht zou hebben, zoals kippenvel of rillingen over je rug of in je nek? Deze mogelijke reacties zouden aan kunnen geven dat je stenen hebt gevonden met een trillingsgetal die bij je passen.

Tourmalijn
Tourmalijn

Mocht je verder geen speciale sensaties hebben bij die steen, dan zou het kunnen zijn dat hij je al aangetrokken heeft naar deze plaats waar hij lag te wachten, zodat je hem kon vinden en meenemen naar huis. Je kunt dit alles natuurlijk zo vaak herhalen tot je het kristal of de steen hebt gevonden die voor jou als de juiste keus aanvoelt. Misschien is er wel meer dan één. Dat is goed. Soms maken stenen samen energiepatronen die speciaal goed zijn voor de bezitter. Soms gaan ze naar huis met iemand maar wordt later ontdekt dat ze bedoeld waren voor iemand die de bezitter kent of mee in contact komt. Het gebeurt mij vaak genoeg! Ik kom thuis met een berg stenen waar ik helemaal enthousiast over ben. Iemand komt langs en een van de mooiste exemplaren “gooit zich praktisch in de armen” van de bezoeker. Vertrouw erop dat je het zult weten als het de bedoeling is dat je een steen cadeau moet doen of verkopen. Ze zullen dat op hun eigen manier laten merken, net zoals ze dat deden toen ze jou aantrokken. Het komt ook voor dat, na een tijdje werken met de stenen, de resonantie voorbij lijkt te zijn. Relaties met stenen en kristallen kunnen lijken op een vriendschap: soms voor het leven, soms voor een paar maanden of jaren en soms voor een kortere periode. Ze kunnen in je leven komen, hun werk doen en daarna verkocht of weggegeven worden aan iemand anders. Ze kunnen zich ook terugtrekken, nadat het hoofddoel is bereikt, en hun energie op meer subtiele wijze afgeven.

Wat te doen met een onmogelijke situatie? Ik heb het over een steen die je heel erg aanspreekt maar waarvan de prijs je budget vele malen overschrijdt. Dit is een situatie waar je vertrouwen kunt oefenen. Je moet erop vertrouwen dat, als deze echt voor jou is, er manieren gevonden zullen worden dat je hem zult krijgen. Wees nooit bang om te vragen of er een speciale regeling te treffen is voor prijzige stenen. Je kunt ook de intentie uitspreken dat deze steen op de een of andere manier van jou moet kunnen worden. Het is daarnaast belangrijk te weten dat, als een steen echt met jou mee naar huis wil, hij er nog steeds zal zijn als je wél geld genoeg hebt. Als dat niet zo is geeft het niet. Het gebeurt dat stenen waar we sterk op reageren voor iemand anders bedoeld zijn. Het betekent gewoon dat de steen meer betekende voor iemand anders dan voor jou. Geloof me, het gebeurt vaker, ik heb er een extra winkel voor geopend om ze allemaal naar de juiste mensen te laten gaan.

 

Over de auteur

Joysprite – ook bekend als de The Crystal Lady – is Reiki Master, Kristal en NLP therapeut en moeder van drie prachtige kinderen. Haar eigen pad met de kristallen begon in West Texas en is voortgezet in Ocean Beach, Californië waar zij de eigenaresse is van Wisdom Crystals.

 

5 REACTIES

 1. Wat een prachtig en herkenbaar artikel!
  Ik ben nog maar kort met stenen bezig en werk heel intuitief, ik weet het als ik er een mee moet nemen, of dat nou in de winkel is of gewoon buiten.
  Ik geef veel stenen weg, sommige stenen weet ik al dat ze niet voor mij zijn maar dat ik ze mag doorgeven.
  Het mooie vind ik dat het niet alleen geldt voor kristallen maar ook voor ´gewone´keien.
  Ik haal stenen uit de rivieren, gewoon van het land, van de heide, overal weg. Mensen die bij me komen pakken meestal zelf de voor hen goede stenen en door wat de stenen me vertellen kan ik de mensen helpen.
  Elke steen, hoe ´gewoon´ ook, heeft haar eigen verhaal, haar eigen kracht.

  Ik ben gek op stenen.

 2. Mijn huis ligt ook vol met kristallen. sinds kort geef ik ook kristalcusussen aan kinderen.
  Vrienden die nooit de interesse hadden komen naar mijn huis en willen nu alles van ze weten…
  Terwijl ik al al meer dan 10 haar geleden de kristalcursussen deed en hier lacherig om gedaan werd komen nu de vragen… opdrachten en aanvragen.. geweldig!!

 3. Ik weet niet hoe het komt maar als kind was ik zowat geobsedeerd door kristallen, overal waar ik kwam waar ze er verkochten wist ik er wel eentje van mijn ouders af te luizen 🙂 ik had echt 60 soorten. Ook droeg ik er vele aan kettinkjes omdat die me leken te helpen bij probleempjes.

  De laatste tijd echter zeggen kristallen me niet veel meer, ik heb er wel enkele in huis staan maar ik doe er niets mee. Ik draag er soms nog als sieraad maar dan enkel omdat ik het zo een mooie steen vind. Het lijkt beetje alsof ik de voeling met kristallen verloren ben. Ik voel wel nog hun energie maar ik heb er geen behoefte aan.

  Wel is me gezegd van mijn gidsen dat ik geen "dingen" van buitenaf nodig heb zoals kristallen om iets te verhelpen, dat alle kracht ook in je zit en je die eerder moet leren beheersen en met werken dan hulp van buitenaf te gebruiken. Misschien daarom?

  • @Evelyn, zelf gebruik ik kristallen om me te ondersteunen in bepaalde processen en om energieen in een ruimte te beinvloeden; dat kan ik natuurlijk ook zelf idd, maar ik vind het gewoon fijn. Ik heb twee joekels van Rozekwartsen en een giga brok seleniet voor mijn ruimtes. Ik draag een labradoriet op zak; een hele fijne mooie steen. . maar ik geloof absoluut dat je gelijk hebt als je zegt dat het in jezelf zit.

 4. ik heb zelf die hematiet-hanger in een doosje zitten, ben nu weer gemotiveerd om ze te dragen, voelt altijd lekker fris aan en neemt dan de lichaams-temperatuur aan…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in