DELEN

Al zeker een jaar of tien, ben nu onlangs 32 jaar geworden, ben ik op zoek naar mijn zielenmissie. Waarom ben ik hier op Aarde? Wat is mijn opdracht? Jammer genoeg krijg je daarop niet één-twee-drie antwoord. Daar gaan jaren overheen… En bij sommige mensen, die daar niet bewust mee bezig zijn, komt dat antwoord er nooit. Ook dat is helemaal goed. Ieder mens op Aarde heeft zijn eigen proces en levenslessen. In mijn geval bleef er, sinds mijn spirituele ‘coming-out’, steeds een bepaalde missie in de vorm van dromen en gedachtes terugkomen. Zo vaak dat je het gewoon niet meer kunt negeren en in elke cel van je lichaam voelt dat dát de reden is van jouw bestaan op Aarde.

Mijn opdracht is het begeleiden van nieuwetijdskinderen en hun ouders. En dan niet in de vorm van een kindercoachpraktijk of iets dergelijks, maar nog een stap ervoor. Mijn droom die steeds terugkomt, is het bieden van ‘kinderdagopvang vanuit het hart’; in het bijzonder voor hooggevoelige kinderen en nieuwetijdskinderen. De precieze invulling van deze kinderdagopvang in de praktijk weet ik nog niet helemaal met mijn hoofd, maar in mijn hart weet ik het wel… Daar ligt de sleutel tot verdere ontwikkeling en groei. Ik laat mijn hart bepalen en me mee voeren op mijn ‘hartenflow’. Dan voel ik vanzelf op een gegeven moment dat de tijd rijp is om mijn plannen verder te ontvouwen. Als dat niet zo is, en mijn plannen enkel plannen blijven, dan is dat ook zo voorbestemd. Iets forceren of overhaasten, zoals ik dat zo vaak heb ervaren, gaat alleen maar tegen je werken. Je energie wordt dan op een verkeerde manier ingezet. Laat daarom alle controle, behoefte aan zekerheid, etc. los en vertrouw onvoorwaardelijk op de kosmos; dat de dingen op het juiste moment (“Goddelijke timing”) vanzelf op je pad komen. Wij als mensen zijn zo geneigd – als een blind paard – recht op ons doel af te draven met de verwachting iets meteen te krijgen als we iets willen hebben. Bij wijze van met één knip in de vingers. Op materieel gebied is dit in bepaalde mate wel mogelijk. Je wilt een nieuwe smart phone, één druk op de knop en hij wordt de volgende dag thuisbezorgd. Echter op energetisch gebied werkt het totaal anders. Voor energetische en spirituele ontwikkeling geldt dat er eerst gezaaid en opgeruimd dient te worden, voordat er geoogst kan worden. Als je het leest, klinkt het zo simpel, maar het is zo ontzettend moeilijk weet ik uit ervaring! Eén van mijn coaches zei zo mooi tegen mij: “Je kijkt alleen maar naar die grote kersenboom vol met kersen, maar je vergeet naar de bloesems te kijken en de schoonheid daarvan te voelen en ervaren”. Tja, helemaal waar…

kleuters

Even terug naar mijn droom over kinderdagopvang vanuit het hart. Mijn beide kinderen, allebei nieuwetijdskinderen, gaan momenteel naar een kinderdagverblijf. Ondanks de goede intenties en kundigheid van de pedagogische medewerkers, werkt deze manier van kinderdagopvang niet voor hen. Een kleine ruimte, waarin ze vaak de hele dag verblijven, vol met kinderen die rondrennen, gillen, etc. Na een paar keer vrijwilligerswerk te hebben gedaan op een kinderdagverblijf, weet ik wat mijn (en vele andere) kinderen voelen na een dagje kinderdagverblijf: overprikkeling van top tot teen! Geen wonder dat mijn dochter bij thuiskomst het eerste (half)uur compleet onmogelijk en onhandelbaar is. Gillen, schreeuwen, etc., en je krijgt er geen contact meer mee.

De traditionele manier van kinderdagopvang werkt voor het grootste gedeelte van de kinderen prima, maar voor nieuwetijdskinderen dient deze naar mijn gevoel anders ingevuld te worden. De basis dient te zijn dat kinderen vanuit het hart benaderd worden en dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dat ze ook trots op zichzelf mogen zijn. Pedagogische ontwikkelings- en prestatienormen dienen waar mogelijk beperkt te worden. Laat kinderen zich in hun eigen tempo ontwikkelen en geef ze de ruimte voor eigen interesses. Verder is het van belang dat de groep kinderen waaraan de opvang wordt geboden niet te groot wordt, circa vier à vijf kinderen. Op deze manier wordt ze toch, maar dan in een kleine groep, geleerd om met andere kinderen om te gaan. Hoe ouder het kind wordt, hoe beter het zichzelf leert kennen en met zijn/haar gevoeligheid om kan gaan. Overweldig het kind daarom op jonge leeftijd nog niet met te grote groepen. Al die emoties, indrukken, etc. worden geshaket tot een aardige cocktail in die kleine, maar wijze koppies. “De juffrouw was vandaag verdrietig, Keesje had last zijn grote teen, Eva had hoofdpijn, Merel was boos, etc., etc”.

Een andere belangrijke voorwaarde is een prettige omgeving die rust en ruimte uitstraalt. Kleuren, geuren, etc. kunnen hieraan ook bijdragen. Een plek die goed voelt en binnen en buiten voldoende ruimte biedt waar je je als kind even terug kunt trekken.

Hoe fijn moet het voor een kind zijn dat letterlijk staat te tollen op zijn/haar benen van de overprikkeling om even naar de ‘rustruimte’ te gaan. Een ruimte geverfd in rustgevende kleuren, een hoekje met lekkere kussens en een rustgevend muziekje op de achtergrond. Rust is heel erg belangrijk voor nieuwetijdskinderen. Daarnaast is het voor mijn gevoel belangrijk om kinderen zoveel mogelijk met de natuur en dieren kennis te laten maken. Kruiden laten plukken in de kruidentuin, bladeren zoeken in het bos, voeren van de kippen, verzorgen van de geitjes, etc. Tot slot duidelijkheid, regelmaat en grenzen stellen. Vertel alles wat je doet en leg uit waarom je bepaalde dingen doet zoals je ze doet. Vertel van tevoren als je ergens naartoe gaat of wanneer er iemand langskomt, dan kan een kind zich erop voorbereiden. De overweldiging worden daardoor al een stuk minder. Regelmaat is ook een must. Activiteiten in dezelfde volgorde doen. Kinderen weten dan wat ze kunnen verwachten en dat geeft ze rust.

de natuur helpt kalmeren

Tot slot grenzen stellen. Nieuwetijdskinderen, met name de indigokinderen, zijn soms meester in het ‘trappen’ tegen grenzen. Ze lijken maar door en door te gaan en drijven je soms tot wanhoop. Maar wat een kind er eigenlijk mee wil zeggen: “Ik heb behoefte aan duidelijke grenzen, stel deze voor mij!!!”.

Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik mijn ‘kinderdagopvang vanuit het hart’ (heb er nog geen naam voor) al helemaal voor me… Hoe de locatie eruit ziet, een grote (speel)tuin vol kruiden er omheen, een stukje weiland waar kippen, geitjes, etc. lopen. Alleen al bij de gedachte gaat mijn energie stromen, het is mijn zielentaak hier op Aarde… Ik koester mijn droom en zend er bij iedere gedachte heel veel licht en liefde naartoe. Waar je energie in steekt, dat groeit. Verder laat ik het los en wacht ik vanzelf of en wanneer het op mijn pad komt…

Hartegroet,

Maartje

47 REACTIES

 1. Bijna twee jaar later kom ik je verhaal tegen, lieve Maartje. Ik hoop dat je dit nog zal lezen en heb je een email gestuurd naar hartentuin@outlook.com 🙂

  Herkenbaar en zo inspirerend wat je hebt gedeeld, net alsof het een spiegel is 🙂
  Doet me heel erg goed en geeft me veel rust en hoop om te lezen dat er meer mensen zijn die dromen en visie's hebben om een omgeving te creeeren waar kinderen zich veilig en geliefd voelen en zijn, maar vooral waar ze zich zelf kunnen zijn in kleine groepjes zich zelf en de anderen kunnen ontdekken en van elkaar leren.

  Ik ben zo benieuwd of jullie elkaar hebben ontmoet in 2014? Hele hartverwarmende reacties van zoveel mensen. Dank voor dat jullie er zijn met zoveel liefde <3

  Samen zijn we inderdaad sterk en zou zo graag willen ontmoeten met mensen die een soortgelijke visie en dromen hebben voor de kinderen vooral de hoog gevoelige / nieuwetijdskinderen, ook al voel ik wel dat de meeste kinderen hoog gevoelig zijn maar dat we dat later soort van afleren, niet in contact zijn met ons gevoel omdat zoveel via ratio word gewaardeerd door onze omgeving waar we in zijn opgegroeid. Ik ben blij dat dit langzamerhand veranderd en dat ratio natuurlijk ook waardevol is maar vooral wanneer dit in verbinding is met het Hart <3 en onze hele wezen, in Harmonie en Balans!

  In Liefde en Vrede,

  Marianna

 2. Beste allen,
  Het is heel erg fijn, dat er weer mensen zijn, die zien dat kinderdagopvang te veel vraagt nvan jonge kinderen. Kinderdagverblijven zijn niet geschikt voor kinderen onder de 2,5 jaar, alle oprecht goede bedoelingen ten spijt. Hierbij hoeven we het overigens niet speciaal over nieuwetijdskinderen te hebben. Al het jonge leven is zeer kwetsbaar en daarbij zijn de meeste kinderen van nu nieuwetijdskinderen. Het is heel fijn dat hier steeds meer oog voor komt. Wat de ontwikkeling van een jong kind nodig heeft, is niet of nauwelijks te vinden in de professionele kinderopvang. Deze opvang bestaat ook relatief kort op de schaal waarin het nu ontwikkeld is en dat is niet voor niets. Waarom willen wij tegenwoordig onze eigen kinderen niet meer verzorgen? Het is een verschijnsel van deze tijd, dat ik moeilijk invoelbaar vind. Laten we, als we de kinderen van deze tijd willen helpen, liever ouders zich bewust maken, hoezeer hun kinderen hen nodig hebben. Deze kinderen zijn overigens door hun puurheid en spiegeling, uitstekende leermeesters voor hun ouders, dus door het intensief samen optrekken help je elkaar als zielen wederzijds.
  Er zijn uiteraard situaties te bedenken, dat het noodzakelijk is dat een jong kind door anderen dan het gezin verzorgd moet worden, bijvoorbeeld in geval van een eenoudergezin. In dergelijke gevallen is het fantastisch dat er kleinschalige gastouders bestaan, die vanuit hun hart het kind de kans geven zich enkele jaren stabiel te hechten in een rustige omgeving. Vanaf het moment dat het kind “Ik” kan zeggen (met ongeveer 2,5 jaar) begint het zichzelf enigszins te onderscheiden van zijn omgeving. Pas dan is het vervolgens in staat, evt enkele dagdelen naar bijvoorbeeld een peuterschool te gaan, los van het gezin. Ik vind het jammer dat deze en meer kennis over het jonge kind, bij veel mensen verloren is gegaan.
  Ik ben opgehouden met uitleggen, waarom ik als Pedagoog ervoor kies thuis te zijn, zodat mijn eigen kinderen eerst rustig kunnen hechten, rijpen, incarneren en zichzelf worden voor ik weer aan werk buiten de deur denk. Ik hoop van harte dat de kinderen van deze tijd ons allen zullen laten zien, dat het kind het allermeest zijn eigen ouders nodig heeft, met name de eerste jaren, als het nog moet landen op aarde. Alles om zich heen heeft dan nog een direct diep omvormende werking in het gehele systeem, waar alle volgende ontwikkeling op gebaseerd zal zijn.

 3. Heel mooi om te zien dat er veel meer mensen het anders willen zien/ doen. Ik zelf doe vrijwilligerswerk met kinderen die een lichamelijke en of geestelijke handicap hebben en adhd en autisme. Ook daarin zou ik het fijn vinden als er veel veranderd en hoop ik ooit iets in te kunnen betekenen. Ik heb een dochter van 3 en een dochter van 10 maanden. Ze zijn net als ik en mijn man hoogevoelig. Die van 3 wordt in oktober 4. Ze gaat dan naar de montessorischool omdat dat een klein beetje in de buurt komt van hoe ik het onderwijs zou willen zien al zou ik graag meer creatieve vakken in het onderwijs zien. Ontspannings oefeningen/ meditatie enzv. Ik vind het een leuk en mooi idee om samen te komen met gelijkgestemde. Liefs Nathalie

 4. alleen een totale stilte in hart geest en emotie kan een kind begrijpen zoals een vlam ons warmte geeft.

  gr, stilte

 5. wauw wat zijn e veel mensen op het zelfde spoor !
  ik voel zo sterk dat er zo ontzettend veel moet veranderen in deze wereld , het onderwijs en zeker ook de kinderopvang !
  nieuw onderwijs vanuit de kracht van het kind , ieder kind heeft zijn eigen talenten laten we daar mee beginnen .
  ik voel steeds meer kracht komen wanneer ik hierover lees en schrijf !!!

  heel veel liefs Karin

  • @karin, Een kind moet de vrijheid krijgen om zich te ontwikkelen zoals het kind is. We moeten en mogen het kind laten zijn. En niet werken zoals de maatschappij. Zij willen een kind namelijk zo zien: iemand die alles slikt en door knalt als een malle in een molen.

   Deze maatschappij heeft geen stabiele basis. En een kind hoort een basis te hebben. Laten we alsjeblieft met zijn allen beginnen bij het begin – samen aan een stabiele basis werken.

   Ik vind het ook heel erg mooi en fijn om te zien en voelen hoe wij onze kracht in positieve zin gebruiken. Wij werken aan een samenleving waarin we mogen zijn.

   Bedankt!

   • @Sabine Claase
    Als wij onze krachten bundelen, dan kunnen we zo’n grote stap in de goede richting maken. En dan kunnen en mogen kinderen, en wijzelf ook, weer zijn, wie ze zijn. “Zijn wie je bent, dat is pas geluk!”.

    Dank jullie wel voor al die mooie reacties, inspiratie en saamhorigheid!

    • Lieve Maartje,

     Heb je een mailadres of kan ik je via fb via de chat spreken? Ik ben nl bezig met een ondernemingsplan te schrijven voor een spiritueel kinderdagverblijf met de visie van Living Values Education, zo mooi hoe je het omschrijft het lijkt wel mijn eigen geschreven verhaal ook mijn zielenmissie. Ik zou graag e.e.a. willen uitwisselen hoop dat dat kan.
     Warme hartegroet,

     Patricia van der Zijden

 6. Hallo Maartje,
  Wat een prachtig verhaal. En heel herkenbaar. Jaren geleden heb ik zelf als gastouder gewerkt, omdat ik vond dat het anders kon.Ik heb zelf heel veel gehad (en heb nog) aan de visie van Emmi Pikler. Zij was een Hongaarse kinderarts die zich bezig hield met de gezonde ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen. Het kernwoord bij haar is ‘respect’. Inmiddels begeleid ik speelgroepen voor 0- en 1-jarigen gebaseerd op haar ideeën. Er is dan ook een ouder aanwezig die aandachtig volgt wat het kind onderneemt. Als je meer wilt lezen http://www.pikler.nl
  Succes met je droom!
  Hartelijke groet, Karin

 7. Hallo Maartje,

  Bedankt voor het delen van je hartewens.
  Het sluit helemaal aan bij waar ik naar verlang te gaan doen.
  Ik ben inmiddels 61 jaar en heb de laatste 10jaar als zelfstandig verpleegkundige in de thuiszorg gewerkt, waarbij ik de laatste jaren vooral terminale nachtzorg heb gedaan, met heel mijn hart.
  Sinds het begin van dit jaar voelde ik geen inspiratie meer en ging het me zwaar vallen. Ik voelde heel duidelijk dat het klaar was.

  Ik ben toen ook ziek geworden en tot stilstaan gebracht.
  Heel duidelijk kwam het gevoel in mij naar boven “ik wil een kleinschalige kinderopvang gaan starten voor gevoelige en nieuwetijdskinderen, bezig zijn met nieuw leven en deze kinderen een goede start geven, met hun specifieke behoeftes.
  Ik heb nl. twee keer voor kindjes mogen zorgen die het niet vol hielden op het kinderdagverblijf. Allebei waren ze levensbedreigend ziek geworden en mochten niet meer naar de creche. Ik ben daar toen ingezet als verpleegkundige en heb hele mooie ervaringen en resultaten ervaren.
  Kreeg deze mail via een goede vriendin en vind het heel inspirerend en bemoedigend om te lezen hoeveel mensen er al mee bezig zijn. Zou ook graag een keer bij elkaar willen komen om te brainstormen. Ik woon in Langbroek, een klein dorpje in Utrecht, vlakbij Doorn. Misschien een goede centrale plek?

  Met hartelijke groeten,

  Tineke Berkhout.

  • @Tineke Berkhout,
   Hallo Tineke,

   Beste Tineke,

   Wat ook weer een mooi en bijzonder verhaal. Prachtig wat een mooi werk heb je gedaan voor al die mensen en kindertjes dat raakt me diep in mijn hart.

   Wie weet ontmoeten we elkaar in de toekomst. In ieder geval heb ik me bij Maartje aangemeld.

   Warme groet, Corinne

 8. Lieve mensen,

  Geweldig dat jullie zo meedenken en enthousiast zijn ermee aan de slag te gaan! Het is ook zo wenselijk! Het opzetten van een forum vind ik ook een heel goed idee, dan kunnen we elkaar op de hoogte blijven houden!

  Het lijkt me fijn elkaar live te zien en te spreken en daarna te besluiten hoe eenieder ermee verder gaat. Ik vind het daarom meer dan de moeite waard om te proberen iets te regelen om samen te komen. Om je daarvoor aan te melden heb ik een algemeen e-mailadres aangemaakt: hartentuin@outlook.com

  Graag bij de aanmelding aangeven waar je woont, zodat een zo centraal mogelijke locatie voor samenkomst gezocht kan worden.

  Ik zie jullie aanmeldingen graag tegemoet!! De verdere invulling volgt nog, eerst maar eens elkaar ergens ontmoeten!

 9. Lieve mensen,

  Geweldig dat er nog steeds reacties binnenkomen en dat een aantal van jullie het fijn vindt om samen te komen. Ik vind het meer dan de moeite waard, gezien alle warme en inspirerende reacties, om te proberen iets te regelen waar we samen kunnen komen.

  Ik heb daarom een algemeen e-mailadres aangemaakt om je ervoor aan te melden: hartentuin@outlook.com (de naam hartentuin speelt al een aantal weken door mijn hoofd, vandaar dat ik deze naam heb gebruikt). Zou je bij de aanmelding aan kunnen geven waar je woont, zodat een zo centraal mogelijke locatie uitgekozen kan worden.

  Op basis van het aantal aanmeldingen ga ik kijken wat handig is om te doen! De verdere invulling komt nog wel, daar kunnen we met zijn allen t.z.t. vast een mooie draai aangeven!

  Het oprichten van een forum, kan ook inderdaad via Facebook, vind ik ook een goed idee Corinne!

  Ik hoop jullie aanmelding te mogen ontvangen. En dan ga ik er graag mee aan de slag om jullie, als eerste stap in dit mooie proces, samen te brengen!

  Hartegroet,
  Maartje

 10. Hallo allemaal,

  Wat is iedereen mooi bezig op hun eigen manier. hartverwarmend hoor. En ook ik heb kdv Meneer Koekepeer geliked.

  Ben benieuwd of het te realiseren is om bij elkaar te komen of misschien een idee om een forum oprichten o.i.d. Denk wel dat handiger is na de zomervakantie?

  Maartje wat vind jij ? Als je wilt mag je mij per email contacten hoor. corinnespirit@hotmail.com

  warme groet, Corinne

 11. Wellicht is het voor mij ook handig om naar dit evenement te komen, daar ik mijzelf ook wil richten op de jeugdzorg waar heel veel kinderen niet tot hun recht komen. Laat het me alsjeblieft weten! Dit wil ik niet missen…

  Met liefde,

  Sabine

 12. Ik vind het ook een goed en leuk idee om ervaringen en ideeën uit te wisselen! Ik denk dat dit voor ons allen heel leerzaam zal zijn. Ik woon helemaal in het zuiden van Limburg. Ik moet zeggen dat ik helaas door omstandigheden best druk bezet ben, maar als het lukt wil ik hier heel graag tijd voor maken!

  Ben benieuwd of we dit met z’n allen kunnen realiseren 🙂

  • @Lobke,
   Als ik het zo lees, worden we over heel Nederland (van Noord naar Zuid) verspreid. Ikzelf woon in Brabant, tussen Breda en Tilburg. Misschien dat Utrecht een goede, centrale plek is om af te spreken? Ik heb mijn Facebook account een tijd geleden verwijderd, dus dat medium heb ik niet meer. Was hiervoor toch wel handig geweest.

   Heb het gevoel dat een samenkomst met gelijkgestemden ons allemaal wat gaat brengen. Inspiratie in ieder geval! 🙂

   • @Maartje,

    Mooi he! 🙂 Ik word hier heel blij van als ik alle reacties ook lees. Ik heb dit ook met mijn werkgever besproken en ook zij zou het heel leuk vinden om hierover te praten en ervaringen te delen.

    Ik heb even niet eerder kunnen reageren, maar is er al iets bedacht of georganiseerd? 🙂

 13. Beste Maartje en alle mensen
  Ik wilde vanmorgen meteen reageren,maar moest naar mijn werk. Dit kan ook mijn verhaal zijn. Alleen ben ik 20 jr ouder (nu 52) Ik werk ruim 20 jr. in de buitenschoolse opvang en zie veel veranderingen. Waarin vooral deze groep kinderen niet de ruimte en rust kunnen krijgen. Helemaal nu heel veel vaste collega’s ontslagen worden door reorganisatie etc. Eigenlijk ben ik de drukte etc, ook behoorlijk zat.

  Zelf geef ik af en toe kinderyoga en merk dat de kinderen dan spelenderwijs weer leren ontspannen.Ik vind het fijn en ben dankbaar dat ik dit mag doen, dan gaat mijn hart ook open ,want daar ligt ook mijn passie. Ik doe dit naast mijn werk. En haal hier veel voldoening uit. Maar bovenal vind ik het heel belangrijk voor de kinderen.

  Lijkt me een heel goed idee om onze krachten te gaan bundelen gezien de vele mooie reacties ik woon zelf in Assendelft (N-H) en is het misschien een heel goed idee om
  ideeen etc. uit te wisselen.Ik heb er vele en heb ook veel over gelezen en heb af en toe kinderen individueel begeleid.

  Maartje is het een idee om inderdaad een keer op een plek bij elkaar te komen, weet niet waar mensen wonen dat eerst afstemmen en dan op een centrale plek of zo. Want het is prachtig als we dit een vorm kunnen gaan geven en hierover brainstormen. Ik ben ook op facebook te bereiken.

  Hoop weer van je/jullie te horen.

  Vriendelijke groet, Corinne Gisbers

 14. Wat fijn dat jij je richt op de kinderdagopvang! Gelukkig zijn er nog mensen die de belangrijke taken hier op aarde niet vergeten. Ik start morgenavond op de soepbus van Het Leger des Heils om mijn droom te verwezenlijken. Namelijk: het helpen van dak- en thuislozen! Ik hoop dat jouw droom snel echte vormen gaat aannemen. Als je hulp nodig hebt met de opbouw: roept u maar! Je kunt gewoon een Facebook bericht sturen!

  Liefde, rust en geluk richting jou!

  Sabine

 15. Lieve allen en met name Maartje,

  Precies dit is wat ik ook wil! Ik (tevens nieuwetijds) herken je dromen en je missie, ik in een iets andere vorm maar ik merk dat ik al een jaar dagelijks bezig ben met het lezen en verzamelen van informatie over nieuwetijdskinderen en mezelf aan het voorbereiden ben op mijn missie. Ik ben nog zoekende naar de concrete invulling maar dat het het helpen van kinderen en ouders wordt is een feit.

  Waar ik en ik denk jullie allen zeer blij van worden is het gegeven dat er meer mensen zoals wij hier mee bezig zijn en zien dat het anders kan en mag.

  ik zou ook heel graag met elkaar willen spreken en samen komen.

  lieve groet,

  • @Quitje,
   Ik vind het ook heel fijn om te lezen dat er meer mensen, op hun eigen manier, mee bezig zijn! En dat wellicht dit artikel een stimulans is om er vooral mee door te gaan! Want er is zoveel behoefte aan! Door al die positieve en liefdevolle energie, groeit het automatisch verder. En helpen we er straks (onze) kinderen mee! Ook in het onderwijs dient naar mijn gevoel het nodige veranderd te worden. Zeker nu het erop lijkt dat de klassen nog groter gaan worden… Dat is rampzalig voor hooggevoelige kinderen…

   Hoop ook dat het lukt met een aantal belangstellenden samen te komen!

   Warme groet

  • @lobke,
   Wat super leuk zeg!
   Heb je geliked hoor! Ziet er erg leuk uit en inspirerend voor mij! Ben net begonnen dus alles ideeen en tips zijn welkom!
   Is nof zo weinig van te vinden voor de allerkleinsten helaas! JUIST zo belangrijk! Ik woon in West Graftdijk (Noord Holland) dus met gezamelijke inspanning kunnen we idd heel het land vertegenwoordigen! Een gastouderbureau starten speciaal hiervoor? Idee? Lijkt me erg leuk! Alleen hoe te beginnen?

   • @Brenda Deelstra,
    Ziet er heel fijn uit bij jullie op het kdv! Fijn te zien dat jullie er al heel goed mee bezig zijn! De goede energie spat van de foto’s af! Wat ik ook zo mooi vind, zijn de foto’s van de bloemen! En dan de cavia’s erbij! Super voor kinderen! Brenda en ik worden er al heel blij van! 🙂

 16. Herken het wel voor mijn oudste dochter, net 3. Die is vaak druk na een dagje kdv en op zaterdag is ze gewoon moe. Blijkbaar toch meer last van. Mocht je in Heiloo beginnen, dan hou ik me aanbevolen 🙂

  • @Leontine,

   Hoi Leontine

   Toevallig woon ik in West Graftdijk! Tussen Alkmaar en Purmerend in!
   Ben net begonnen als gastouder en juist gericht op gevoelige kinderen! Werk nu 14 jaar in de kinderopvang en kwam dit soort kinderen erg veel tegen. De drukte en groepsgrootte was soms te veel! Vandaar dat ik er voor gekozen heb als gastouder te beginnen! Je bent welkom om bij mij te komen kijken?
   http://www.devlinderbloem.com
   Ook op facebook!

   Liefs Brenda

 17. Ik zeg doen! De wereld zit te wachten op deze verandering van donker naar licht. En nieuwetijds kinderen en volwassenen vinden elkaar op dit pad. Deze kinderen hebben zoveel wijsheid,zachtheid en licht dat we alleen maar stil kunnen zijn en naar ze luisteren….
  We hebben een boodschap voor elkaar en willen een beter leven.
  Door dit te creëren vinden wij allen rust en in ontspanning is er mogelijkheid tot leren, niet in een stressvolle situatie.
  Let’s do this!
  Kinderen komen ook bij mij op mijn schoot en vallen spontaan in slaap want ze zijn zo moe…. of gaan honderduit vertellen. Ik heb dit als kind nooit mogen ervaren of het werd afgestraft.. ik laat dit nu achter mij en probeer de kinderen van nu te helpen.
  Laatst was ik in een druk winkelcentrum en kwam er een klein kindje met helderblauwe ogen van haar ouders richting mij gelopen, ze stond even stil en bleef mij aankijken zonder iets te zeggen, bruut werd dit magische moment verstoord door de moeder waarna ze weer werd meegesleept….
  Of het kind dat huilde en ergens behoefte aan had, hop! speen er in! leg het zwijgen maar op en negeer het… mijn hart brak. lief kind hopelijk gaat het goed met je…
  Lieve gevoelige mensen succes en ga er voor!

  • @vlinder,
   Mooi geschreven Vlinder, dankjewel! Ahh van zo’n moment met zo’n puur, nieuwetijdskindje in een druk winkelcentrum breekt inderdaad je hart… Ik heb ook van dat soort ervaringen, alsof je ze als een magneet aantrekt. Maar ook, help me overleven en begrepen worden in deze wereld!

   Samen, met al die mooie en gevoelige mensen die reeds hun hart hebben geopend, maken we de wereld elke dag een stuk lichter en mooier! 🙂

 18. Dag Maartje, heel herkenbaar jouw verhaal, ik ben 34 en sta op het punt de omwenteling in mijn leven te maken waar jij over spreekt. Mocht je zin hebben om contact te maken, kan je me mailen sara.faes@hotmail.be of zoek me via facebook.
  Groetjes, Sara

 19. Lieve mensen,

  Dank voor jullie fijne reacties en herkenning! Ik voel echt in alles in mij dat we de nieuwe kinderen moeten helpen. Niet om er veel geld mee te verdienen, maar om ze een lichter pad (dan ik zelf heb gehad in deze harde wereld) te kunnen bieden. Zodat kinderen zich begrepen, in plaats van onbegrepen, voelen en het allerbelangrijkste dat ze kunnen zijn, wie ze écht zijn. “Ik ben ok zoals ik ben”! 🙂

  Geweldig om te lezen dat jullie mijn visie/droom delen! Het lijkt me zeer inspirerend om samen te komen met diegenen die daaraan ook behoefte hebben om samen verder te praten en te bouwen aan de visie van de ‘nieuwe tijd’. Samen staan we sterk en kunnen we ons licht nog verder laten schijnen! Hoe kunnen we dit het beste organiseren?

  Warme groet,
  Maartje

  • @Maartje,

   Beste Maartje,

   Wellicht ben je bekend met HARTverarmendWijs? Een landelijk netwerk met duizenden co-creators die allen voelen dat er meer ‘hart’ in het onderwijs nodig is, en in de maatschappij . Een belangrijk motto is dan ook ‘It take’s a village to raise a child’. HARTverwarmende kinderopvang dat inspeelt op de behoeften van kinderen van NU, maakt daar zeker deel uit van . We willen de verbinding aan gaan met diverse partijen om de werkelijke behoeften van kinderen te behartigen. Welkom.

   Groet, Ivonne
   Regiocoordinator HARTverwarmendWijs

   • @HARTverwarmendWijs,
    Hoi Ivonne,
    Dankjewel voor jouw reactie! Ik was nog niet bekend met HARTverwarmendWijs. Ik heb de website bekeken en word hier erg blij van! In het onderwijs moet ook nog zoveel gebeuren, wil het aansluiten op de nieuwe kinderen. Dat is ook zeker iets waarvoor ik me graag in wil zetten. Onze dochter wordt bijna 3. Van alleen al het idee dat ze straks een hele dag in klaslokaal moet zitten met nog 30 dertig stuiterende kinderen en een leraar die ze totaal niet begrijpt, krijg ik het al… Kortom, no time to waste..

    Graag maak ik met jou ook nader kennis om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Hoe gaat dat verder in zijn werk. Via de algemene site? Je kunt mij natuurlijk ook mailen: hartentuin@outlook.com

    Hopelijk tot ziens!

    Warme groet,
    Maartje

 20. Dank je Maartje voor het artikel en super herkenbaar! Heb zelf net 4 jaar in de kinderopvang gewerkt. Mijn hooggevoeligheid stoorde vaak als we binnen waren en het was ‘druk’….
  Misschien is het een leuk idee om eens met meerdere mensen samen te komen…? Lichtgroet Michel

 21. Wat een mooi stuk en hoe herkenbaar zeg!
  Die droom die heb ik ook! Ik werk nu 14 jaar in de kinderopvang op een kleinschalige lokatie dat wel maar ook hier merk ik veel van de massa….. Wat mij vooral ‘stoort’ is idd de drukte! en het weinige ECHTE contact met de ouders en kinderen.. (Ondanks dat dit bij ons best veel is al.. merk ik afstand in het kunnen en durven vragen van beide zijde…)
  Ik dacht ben nog super jong en als ik iets wil veranderen moet ik het NU doen! Daarom ben ik sinds kort gastouder geworden en leef helemaal vanuit mijn gevoel. En het gevoel van ouders en kinderen! Ik krijg al zoveel leuke en positieve reacties van ouders en gastouderbureaus!! Heb nu 2 kennismakingsgesprekken gehad en heel positief! Ook is mijn eerste gastkindje begonnen kortom ik ben draaiende… Alleen omdat ik de groepen klein wil houden (Heb zelf ook 2 dochters)vrees ik dat ik straks gewoon te weinig ruimte heb hahahaha….. Dat zien we dan wel weer…

  Heel veel succes! Ik weet dat er heel veel vraag naar is!
  Liefs Brenda

 22. Wauw , wat een inspirerend stuk tekst ik ben zelf werkzaam in de kinderopvang en voel vanuit mijn hart dat er zoveel moet veranderen nu met alle nieuwetojdskinderen !!
  Maar hoe begin je eraan !!
  Liefs karin

 23. Lieve mensen……
  Al twee jaar heb ik me project kids in licht!
  Kinderen met een probleem zet ik in het licht!
  Energie haal ik naar me toe en neem de kids mee naar hun eigen wereld. Een wereld waar ze zich zelf mogen zijn!
  Via een mooi reis komen ze in hun eigen wereld!
  Gaan we samenwerken?? Gerrit

 24. Dag Maartje,

  Ik heb dezelfde wensen, zij het iets anders ingevuld, en heb mijn plannen al voor een groot deel uitgewerkt. Ik herken veel in jouw verhaal en ik weet ook zeker dat mijn plannen realiteit zullen worden, alleen niet op welke termijn. We komen elkaar hierin misschien nog wel tegen en als je het leuk vindt kunnen we elkaar een keer ontmoeten om elkaar te inspireren? Alles is prima!

  Heel veel wijsheid, vertrouwen en harte-stromen naar je mooie plannen!

 25. ik voel helemaal met je mee Maartje. Ik werk als pedagogisch medewerker. Ook ik zou het graag anders zien. Wanneer beginnen we? Zelf maak ik graag gebruik van de natuur, minrralen en klassieke muziek. Ontspanningsoefeningen.
  Maar ook natuurlijke materialen.
  Helaas nemen wij allen ook onrust mee naar het dagverblijf. Het zou mooi zijn als kinderen ook met aandacht gebracht en gehaald konden worden. Het is ook merkbaar dat mensen zo jachtig zijn.
  goed dat jij dit gedeeld hebt. Mijn aandacht zal hiermee nog zuiverder worden neergezet.

  • @jacqueline, herken mezelf zo goed in dit verhaal. Ik ben gastouder geworden. Opvang van thuis uit met maximaal 5 kindjes in een omgeving die ik gecreëerd heb naar mijn visie. Precies zoals jij beschrijft wil en doe ik het ook al 10 jaar lang en ik wil en kan ook niet meer anders….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in