Zielepijn: een ingang tot ontwikkeling
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Als ziel maak je in de vele levens die je leeft een ontwikkelingsproces door. Iedere ziel heeft zijn eigen thema’s uit te werken. Het is de bedoeling om rondom een bepaald thema zoveel mogelijk ervaring op te doen, zodat het thema vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. Pijnlijke stukken die in jezelf verborgen liggen, zijn ingangen om je in jezelf te verdiepen en je te ontwikkelen. Vaak is het een hele uitdaging om met die pijnlijke stukken in jezelf om te gaan. Dat is iets wat je meestal niet leert op school of van je ouders…

Bij het begeleiden van mensen, en ook in mijn eigen leven, ervaar ik elke keer weer hoe moeilijk het is om pijn te durven voelen, om erbij aanwezig te blijven en er zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Als je het te moeilijk vindt om aanwezig te zijn bij je eigen pijn, ga je ervan weg. Bijvoorbeeld door niet meer te voelen, door jezelf hard te maken of door je aandacht buiten jezelf te richten in de vorm van oordelen over de situatie of de persoon die de pijn in jou heeft aangeraakt.

Maar er is niets buiten jou verantwoordelijk voor wat in jou leeft. De pijn was al in jou. Het is niets nieuws, het lag gewoon te wachten tot het juiste moment om aangeraakt te worden. Dat de pijn wordt aangeraakt, betekent vooral dat het gezien wil worden. Door jou! Het is een mogelijkheid om dichter bij jezelf te komen en jezelf beter te leren kennen.

Dit gebeurde er laatst bij mij:

Ik ben aan het eten met mijn drie dochters. Het is bijna op. Ik heb goede zin en zing een paar regels. Een dochter zegt: “Ik wou dat jij een aan- en uit-knopje had, dan kon ik je nu uit zetten.” Ze zegt het met een stralende glimlach en helemaal niet verkeerd bedoeld. Maar toch: Au!! Dat heb ik al veel vaker gehoord. Commentaar op mijn zingen. Commentaar op uitingen van mijzelf. Zelfs op uitingen van vreugde. Het is een grote, oude, zere plek. Ik voel me geraakt. En wat gebeurt er: ik voel me hard worden. Afgesloten. En hoor mezelf een beetje bozig tegen mijn dochter zeggen: “Ik vind het helemaal niet leuk dat je dat zegt.”

Het eten is op, iedereen gaat van tafel en ik zit daar nog even alleen. Ik voel de tranen omhoog komen. Ik word zacht, voel de pijnlijke plek diep van binnen. Weet dat mijn dochter er niks aan kan doen, dat het mijn gevoelige plek is. Ik ben lief voor mezelf en geef mezelf de ruimte om de tranen te laten stromen. Ze voelen als zachte tranen, helende tranen. De pijn lost op en ik voel me weer goed, open, zacht, liefdevol. Geen oordelen, geen verwijten, alleen mijn gevoel.

Even later krijg ik een cadeau, een extraatje, bij iets wat eigenlijk al helemaal goed was. De bewuste dochter komt naar me toe, ze heeft een verrassing. Ze heeft bij ons in de buurt allemaal bloemetjes geplukt. Een heel mooi, lief bosje. Speciaal voor mij. Ze is zacht en geeft me een heerlijke knuffel. Ik ontvang het allemaal met liefde en voel me nog opener en zachter worden. Wat een heerlijkheid. Het lijkt dat doordat ik met zachtheid naar mijzelf kon gaan, mijn dochter ook zacht naar mij werd.

Meestal wordt pijn rond hetzelfde thema vele malen aangeraakt. Net zo vaak totdat je je eigen gevoeligheid gaat herkennen, erkennen en begrijpen. Net zo vaak tot je zachter wordt en leert hoe je jezelf de liefde kan geven waar je zo naar verlangt. En zo is pijn eigenlijk een deur, die, als je hem open zet, maakt dat je dichter bij jezelf en bij liefde komt. Elke keer dat dat gebeurt, wordt je pijnlijke plek, beetje bij beetje, geheeld.

19 REACTIES

 1. Ik denkt dat bijna iedereen (vele) van die pijnen in zich heeft. boosheid zie ik als duidelijk punt om eens nader je onderzoeken, waarom je iets kwetst of boos over bent. Ik denk dat dat vaak diepgewordtelde pijn (verdriet) is.
  Boosheid als uiting van de ander naar jouzelf, of kritiek (al dan niet goed/slecht bedoeld) nog een goed voorbeeld. Het doet mij persoonlijk niet veel. Voel me niet geraakt. Mensen ''zouden kunnen'' die is gevoelloos e.d. Maar juist voel ik mijzelf meer emotie en empatie naar de ander, want ik probeer juist te zoeken wat die persoon zo boos maakt.
  Iedereen heeft weer andere pijnen, wat het vaak gecomplicieerd maakt. Maar bij al denk ik, kijk en bedenk eerst bij jezelf hoe en waarom je ergens met een bepaalde emotie op reageerd.
  Boosheid met boosheid als reactie wat ik vaak veel zie gebeuren is naar mijn idee meestal geen optie. Zie bijv. vrienden die ruzie hebben en later is het weer goed. Meestal een reactie uit impuls/bescherming (wie zal het zeggen)

  enja, Rust doet meer goed als stress.

 2. Lieve Lea,
  Wat een prachtige les! De essentie van de liefde….. het durven doorleven van de pijn,
  Heel veel liefs voor jou, Annekee

  • Lieve Annekee,
   Dank je! Wat fijn dat je het gelezen hebt.
   Ik had de link van het artikel naar je doorgestuurd, maar kreeg bericht dat je email adres niet meer klopte…. Maar ergens is het toch bij je aangekomen…
   Veel liefs terug
   Lea

 3. Dank voor dit mooie en duidelijke artikel.
  Dit is zo waar , zo werkt het!
  lief en geduldig zijn met jezelf .
  Dan op een dag , ben je gelukkig om wie je bent♡

 4. Mooi artikel Lea. Straalt een kwetsbaarheid uit die bij mij volledig binnenkomt. Zulke situaties zijn me zeker niet vreemd. Dat voelen is een heel belangrijk stuk, alsof het daarna transformeert naar iets hogers. Maar het blijft steeds opnieuw een kwestie van het aangaan, want die drempelvrees is er steeds opnieuw omdat het steeds nieuwe thema's zijn die zich willen laten zien. Zo ervaar ik dat tenminste.

 5. Hoi Lenny . Ik herken het , mijn zus is ook zo . misschien heb jij wel iets bijzonders wat zij niet heeft . je weet het niet .
  Mijn zus negeer ik gewoon . ik ben wie ik ben , en daar kan ze het mee doen .
  Ik denk dat je een mooi mens bent , en nooit bang hoeft te worden van
  Andere vrouwen in de buurt van je vriend . liefs Jannie.

 6. Je hebt gelijk Mieke, het opzij gezet worden brengt ook bij mij een oude pijn terug….. ik laat deze er ook zijn, doorleef het maar kan er nu op een volwassen manier mee omgaan…ik ben niet meer dat hulpeloze kind van toen, vind het belangrijk om conflikten uit te praten, pijn te delen. Juist omdat ik het herken bij me zelf, begrijp ik het zo goed bij de ander….je kunt daar alleen maar liefdevol mee om gaan….. maar ik ontmoet zoveel weerstand bij de ander omdat ze niet bij hun pijn willen komen…..schijnbaar is de tijd daar nog niet voor. iedere keer dat ik opzij gezet wordt[ en dit is veel gebeurd in 2014] is voor mij een les om weer in mezelf te geloven, mezelf te bevestigen als waardevol en eerlijk en een liefdevol mens.Dus mezelf vertrouwen= zelfvertrouwen! En niet meer zo afhankelijk zijn wat de ander van je denkt en vindt maar weten wie jezelf bent….
  Open staan voor kritiek is altijd goed, onderzoek het ook altijd zodat ik er iets van kan leren maar heel vaak is het gewoon projektie van de ander….de pijn waar de ander voor weg loopt.

 7. zo herkenbaar Ziele pijn
  Verdriet tot aan , en diep in me .
  ook de tranen die de hardheid verzachten naar smelten boter ..innerlijk verzacht door eraan toe geven dat je er mag zijn …lief zijn voor jezelf houden van jezelf om wat je bent , mooi zijn en kijken in je eigen spiegelebeeld …glimlach en zeg '' je bent bijzonder , jij bent bijzonder '' zoals je bent !
  Jezelf prijzen dat was mijn sleutel naar mijzelf toe ( steeds maar weer steeds mijzelf prijzen ) Mijzelf niet naar beneden halen …Geloven en vertrouwen hebben dat is mijn lering geweest en nog steeds prijs ik mijzelf …Positief blijven je spiraal is het groeien naar je ziel die jezelf hebt geopent

  Dit leren is leren vanuit zielsniveua ..nee het is je eigen leerschool
  ik sta middenin deze leerschool ga verder…jij toch ook ?

 8. mooi toepasselijk artikel, de pijn is al veel aangereikt en altijd maar pijnlijkere lessen, ik laat de pijn toe en de tranen vloeien maar daardoor raakt het toch niet geheeld, bij mij althans niet, dit duurt nu meer dan 2jaar.

 9. Lieve Lea
  Wat een fantastisch eerlijk en duidelijk omschreven bericht……als ieder mens deze zelfinspektie zou doen bij zichzelf zouden er heel wat minder ruzie`s conflikten in de relatiesfeer zijn… nu gaat het vingertje heel vaak naar de ander….zelf maak ik nu mee dat als ik pijnlijke plekken aanraak bij de ander, ik "verbannen"wordt uit hun leven. er valt niet meer over te praten en alle banden worden verbroken…. zo vreselijk jammer want ik ben het met je eens dat de moed hebben om het onder ogen te zien, alleen maar groei en meer bewustzijn kan brengen…ik vind het juist een uitdaging om deze plekken te onderzoeken in mezelf…..
  Zou graag meer gegevens van je willen weten, heb je een praktijk. website?
  Lieve groet
  Janny Schuiten

  • ja is hier ook zo janny, maar dan is het aan jou om te kijken welke pijn dit bij jou teweegbrengt , het opzij gezet worden, maak hetzelfde mee eigenlijk ,enweet ook niet direct hoe dit te keren

  • Beste Janny, ik vraag me bij het lezen van je reactie af of je bewust andermans pijnlijke plekken aanraakt? Dat jij het een uitdaging vindt om ze te onderzoeken wil niet zeggen dat iedereen zo ver is. Als je het meermaals overkomen is dat banden worden verbroken, dan zegt dit ook veel over jou. Leer bijvoorbeeld om mededogen te hebben in plaats van te willen redden of oordelen. Ieder zijn eigen pad en tijd. Hartelijke groet.

 10. Mooi artikel! Bij de pijn aanwezig blijven is heel belangrijk om het te helen. Maar wat ik steeds tegenkom is, dat ik wel steeds de bevestiging van de van de ander nodig heb. Twee voorbeelden:
  Onzeker als mijn vriend in contact is met een mooie spontane vrouw. Ik voel me dan prompt verdrietig en kan mezelf dan heel minderwaardig voelen en denken. Laatst gaf ik dat gevoel de ruimte in aanwezigheid van mijn vriend. Pas toen hij bevestigde dat hij gek op me is en me echt niet kwijt wil, werd ik rustiger.
  Ander voorbeeld, onzeker bij mijn zus. Ik voel me al langer onzeker bij haar, voel haar oordelende houding. Ik heb deze onzekerheid al een paar keer uitgesproken om het gevoel te erkennen. Zij reageert geïrriteerd en zegt er niks mee te kunnen. Het is daarna bij mij niet minder geworden omdat ik het zogenaamd ruimte heb gegeven. Blijkbaar heb ik dus erkenning voor mijn gevoel nodig van de ander…
  Ben benieuwd hoe dit bij anderen is.

  • Hallo Lenny,
   .
   Het gevoel de ruimte geven betekent dat je je gevoel er laat zijn en door je heen laat gaan, en niet wegstopt. Daar komt een ander niet bij te pas, tenzij je van hun wilt horen dat je OK bent 🙂
   .
   Die gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid en verdriet ontstaan omdat je ergens van binnen niet OK bent met jezelf. Dat niet-OK zijn met jezelf wordt steeds door anderen aangeraakt/getriggerd. Het lijkt misschien dat het met een ander van doen heeft, maar niets is minder waar : het heeft enkel en alleen met jezelf van doen. Het gaat enkel en alleen om jouw eigen pijn die door een ander aangeraakt wordt.
   .
   Dus als je nu je gevoel de ruimte wilt geven als je je weer minderwaardig voelt, duik dan eens naar binnen (niet richting de ander), en voel goed wat er te voelen valt, laat het er zijn. En misschien kom je er dan achter hoe het komt dat je niet-OK met jezelf bent. Hoe denk jij diep van binnen over jezelf (meestal niet zo positief, maar laat het er zijn). Dat geeft een mogelijkheid tot heling. In mijn ervaring is er wel enige bewustwording nodig om los te kunnen laten.
   .
   En als je bij de ander gaat vissen om bevestiging leg je gevoelsmatig je hoofd op het hakblok 🙂 Je voelt je op dat moment al onzekerder en als je de ander je ook nog eens laat afwijzen ga je helemaal door de grond. Zoek dan eerder de bevestiging in jezelf. Dat zit er en dat kun je.
   .
   Groeten Robert

  • Hoi Lenny,
   .
   de erkenning van de ander nodig hebben om een gevoel minder te laten worden werkt alleen voor je ego. Dus als jouw vriend jou bevestigt dat hij je niet kwijt wil, dan is het jouw ego wat gerustgesteld wordt.
   Jouw minderwaardigheidsgevoel is daardoor niet (voor een stukje) geheeld.
   .
   Net als het onzekere gevoel bij jouw zus niet door haar geheeld kan worden. Zij kan alleen jouw ego hierin bevestiging en erkenning geven (of kwetsen..).
   .
   Als het je lukt om bij de pijn (minderwaardigheid, onzekerheid,…) te komen en daar bij te blijven, dan kan dit oplossen. Maar vaak gaat dat niet in een keer 🙂
   Je kan ook van een afstandje naar de pijn kijken en jezelf er daardoor van onthechten.
   .
   Op allebei deze manieren kom je op een plek terecht (ware zelf, ziel,..) die vrij is van pijn. Vanuit die plek maakt het niet uit of je vriend flirt met een andere vrouw of dat je zus over je oordeelt. Dat raakt waarschijnlijk (een hele lange tijd nog) wel je ego maar nooit je ware zelf.
   .
   Groetjes N.G.

 11. Een mooie ervaring Lea , kan ik wat van opsteken . ook ik heb zo af en toe van die pijnlijke stukjes uit te werken . doe het op mijn eigen manier . ik blijf groeien en groeien . ook al ben ik al wat ouder .
  want als je denkt dat je alles heb gehad , kan het zomaar op borrelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in