Home Spiritualiteit Zielsrelaties: Ga jij voor onvoorwaardelijke liefde?

Zielsrelaties: Ga jij voor onvoorwaardelijke liefde?

Zielsrelaties

Zielsrelaties heb je met mensen waar jij je op heel diep niveau mee verbonden voelt. Ze voelen anders dan anders, bijzonder, speciaal. Vaak ontmoet je elkaar op een manier die op een of andere manier geënsceneerd voelt, alsof het niet anders kon zijn dan exact hoe het ging. De ontmoeting maakt diepe indruk op je. Ook al ken je de ander nog helemaal niet, het voelt vertrouwd. Een enorme vreugde maakt zich meester van je. Je hebt elkaar gevonden!

De verbinding die je voelt is totaal. Jullie kunnen wat persoonlijkheid enorm verschillen, maar daaronder zit een basis die eigen voelt, herkenbaar, alsof je elkaar door en door kent, ook al heb je elkaar net ontmoet. Je voelt een liefde op het eerste gezicht die groter lijkt dan jezelf. Het voelt puur, vrij, krachtig en vol levensvreugde. Je bent in de wolken met jezelf en de ander.

Innerlijke groei

Zielsrelaties zijn bijzonder en mooi, maar ze zijn er niet alleen voor je plezier. Ze zijn er voor jouw innerlijke groei. Door de ontmoeting met de ander heb je contact met het meest zuivere, krachtigste deel van jouw zijn: onvoorwaardelijke liefde. Dat is wie je daadwerkelijk bent. Alle deuren naar jouw mooiste kwaliteiten staan wagenwijd open. Je ziet jezelf voor wie je daadwerkelijk bent en de ander ook.

In je leven heb je heel veel lagen om jouw kern heen gelegd. De ene kwaliteit heb je voorrang gegeven op de andere. Je hebt waarschijnlijk op je kop gehad omdat je bepaalde kanten van jezelf liet zien, die anderen eng of afkeurenswaardig vonden. Je bent bang geworden dat je niet de moeite waard bent, wanneer je niet aan allerlei voorwaarden voldoet. Je hebt conclusies getrokken over liefde in relatie tot jouw eigenheid. Je hebt onvoorwaardelijke liefde als voorwaardelijk ervaren en bent daarin gaan geloven.

Wanneer je in die ontmoeting met jouw zielsrelatie in contact staat met de krachtige, stralende, speelse, mooie energie die jij in je kern bent, is het helemaal niet zo gek dat je die energie als het ware aan de ander vasthecht. De ander maakt jou blij, maakt de kinderlijke verwondering en speelsheid bij je los, laat je liefde voelen enzovoort. Het is vaak veel makkelijker om de ander als oorzaak van je fijne gevoel te zien dan om te geloven dat het jouw kern is die je voelt. Hij of zij is immers de persoon die de deuren opengooit.

Zielsrelaties

Langzaam stap je terug in je ‘oude’ valkuilen. De ontmoeting met je zielsrelatie zet veel in beweging, maar je bent niet ineens alles kwijt wat je ooit belemmerde. In plaats van in contact te blijven met de onvoorwaardelijke liefde die je in je kern bent, schuiven al je aangeleerde oordelen en conclusies over liefde er weer voor. De liefde die je voelt, ervaart en bent komt weer in het licht van voorwaarden te staan. Middenin deze spirituele relatie ervaar je ook weer al je angsten, je belemmeringen, je behoefte aan (schijn) zekerheid.

Liefde en pijn

Waarschijnlijk raken jullie elkaar ook precies daar waar het pijn doet. Het zijn van de een raakt aan de pijn van de ander en andersom. Er bestaat geen betere manier om te voelen waar jij jezelf kleiner hebt gemaakt, jezelf hebt ontkent, of ontkracht, of waar jij jezelf belemmert dan wanneer iemand die je zo dierbaar is, juist die delen bij je raakt. Er bestaat geen betere manier om jezelf in staat te stellen die angstige, pijnlijke delen van jou te verzorgen dan wanneer ze geraakt worden en jij voelt dat het daar pijn doet.

Het is een vergissing om te denken dat zielsrelaties alleen maar over zacht en warm gaan. Het is ook een vergissing om te denken dat zielsrelaties alleen maar over pijn en angst gaan. De relatie die jij met de ander hebt, welke vorm deze dan ook maar aan wil nemen, is een prachtig cadeau van jullie beider zielen aan jullie beider zielen. Jullie helpen elkaar groeien, op precies de manier die het meest effectief is.

Effectief betekent net zo goed de deur naar jouw pijn opendoen als de deur naar je vreugde. Het betekent dat je het niet altijd met elkaar eens bent. Het betekent dat je soms lijnrecht tegenover elkaar kan staan in wat je graag wil. Het betekent dat je het niet accepteert dat jij of de ander vast zit en vast blijft zitten in beperkende overtuigingen. Het betekent dat je groei stimuleert bij de ander, hoe pijnlijk dat af en toe ook voelt. Het betekent dat je genoeg van elkaar houdt om elkaar die groei te gunnen.

Trouw aan jezelf

Daar hoef je in een zielsrelatie niets anders voor te doen dan trouw te zijn aan jezelf, trouw te zijn aan je eigen hart. Wanneer jij jezelf als uitgangspunt neemt in je leven kun je niet anders dan de ander stimuleren. Je hoeft niet de ander te leren hoe ‘het’ moet. Je hoeft de ander niet te veranderen. Je kunt er gewoon op vertrouwen dat jouw aanwezig zijn, jouw trouw zijn aan jezelf, alles naar boven haalt wat naar boven gehaald moet worden. Zowel bij jezelf als bij de ander.

In een zielsrelatie ben je heel expliciet mentor een leerling tegelijkertijd. Je bent de katalysator tot groei bij de ander en andersom net zo. Er is geen goed of fout, er is geen beter of slechter, er is geen verder of minder ver. Er is alleen de verbinding vanuit je ziel, de afspraak om elkaar verder te helpen vanuit liefde. Grote, soms niet te bevatten, niet te begrijpen liefde.

Niet alle zielsrelaties blijven de rest van hun leven bij elkaar. Soms help je elkaar een lastig stuk onder ogen te zien en is het dan weer tijd om uit elkaar te gaan. Soms kom je elkaar dan jaren later weer tegen, soms ook niet. Niet alle zielsrelaties gaan uit elkaar. Soms merk je dat je de afspraak hebt om elkaar langdurig bij te staan, voorbij de lastige punten, in liefde. Punt is dat je dat pas weet aan het einde van je leven, wanneer je terugkijkt. Er is geen manier om te bepalen welke vorm je relatie aan zou moeten nemen. Je kan alleen maar laten ontstaan wat wil ontstaan.Zielsrelaties

Laat je meevoeren op de stroom

Het proces wat een zielsrelatie je laat doormaken gaat zoals het gaat. Laat je maar meevoeren op de stroom. Je kan het niet goed of fout doen, je kan alleen accepteren wat het met je doet. Kijk met compassie naar jezelf, naar al je liefde, al je kracht en je licht. Kijk ook met compassie naar al je schaduw delen. Al die emoties en eigenschappen die je liever niet hebt. Het mag er zijn, je hoeft er alleen maar naar te kijken. Je hoeft er niet in te verdwijnen.

Het is tijd om opnieuw contact te maken met de kracht van onvoorwaardelijke liefde. Om deze kracht weer in haar ware aard te omarmen. Niet als vervulling van al onze behoeften. Niet als compensatie voor wat we zelf missen, maar als de groeikracht die ze is. De kracht die zorgt dat we ons innerlijk vrij kunnen voelen, dat we van onszelf mogen zijn wie we daadwerkelijk zijn. Laat je liefdevol ondersteunen door je zielsrelaties op jouw weg door het leven.

17 REACTIES

 1. weet niet of je nog reageert op deze artikel, Ik ben getrouwd, maar ik heb per toeval na 30 jaar een collega ontmoet en ik heb het gevoel dat hij mijn zielsliefde is, maar hoe weet ik dat van zijn kant uit. Ik krijg tegenstrijdige gevoelens.
  hoelang moet ik wachten of hopen dat het zo is.
  hoop dat je nog reageert.

 2. Zo heb ik mezelf bijna 3 volle jaren geraffineerd om de tuin laten leiden door een vrouw waarop ik vanaf het allereerste moment dat ik haar ontmoet heb, twijfel loos en onvoorwaardelijk blind verliefd op geworden ben, met zulke sterke aangename warme gevoelens die ik nog nooit eerder in m’n leven voor een vrouw gehad heb en ik ervan overtuigd was dat het ook wederzijds zo was.
  Niet dus.
  Met al de kennis die ik intussen hier en daar over Narcisme opgedaan heb, voldoet zij bijna volledig aan alle kenmerken die aan een Verborgen Narcist toe te schrijven zijn.
  En door deze wetenschap heb ik nu gelukkig voldoende innerlijke kracht ontwikkeld om haar definitief uit mijn Beleven los te laten om ruimte te schaffen voor een Ware Onvoorwaardelijke Volle LiefdeZielsrelatie.

  Lieve Warme Groet,
  Maks

 3. En dan bedoel ik in feite alle waanzinnigheden 🙂
  Waanzinnig makend, waanzinnig sterk, maar ook waanzinnig mooi en allesoverweldigend. Niet te bevatten…

 4. Wat een goeie vraag !
  Bijna onmogelijk is mijn persoonlijke ervaring.
  Ik heb er zelf een kwart leven mee geworsteld en ben “(uit-)eindelijk” vrij van die treurnis.
  Maar de (gezamenlijke) connectie op geestelijk- en op hartsniveau, het aanvoelen onderling, ondanks de fysieke afstand, blijft onverminderd sterk. Waanzinnig…

 5. Ik krijg wel wat spirituele teksten via FB.
  Maar ik weet het zeker dat mijn overleden echtgenote ( spijtig, ze overleed een jaar terug op 67 aan longca ) op jullie site geabonneerd was (was Cornette Linda)

 6. Heel herkenbaar allemaal. Heerlijk om een Zielsrelatie te ontmoeten en te hopen dat je lang mag genieten samen. Na 2,5 jaar bleek ik door de persoonlijke groei op het punt te zijn gekomen om alleen verder te gaan en verbrak de relatie. Binnen 1 week was het weer aan omdat het niet goed voelde. Dat zelfde jaar maar een paar maanden later verbrak ik het weer. We zien elkaar regelmatig nog, de liefde blijft maar echt loskomen van elkaar doen we niet volgens mij. Toch wil ik verder. Hoe laat ik hem los? Hoe kun je zo’n intense verbinding verbreken?

 7. Dag Manon, dank je wel voor dit heldere stuk over zielsliefde. Erg herkenbaar vanuit onze ontluikende zielsliefde. Wij beiden zijn een groot deel van ons leven actieve lichtwerkers.

  Wij zijn op zoek naar het effect van sexualiteit binnen zielsliefde op de intensiteit van je licht. Kan jij hier uit eigen ervaring iets over zeggen?

  Andere ervaringen zijn meer dan welkom.

  Groet en dank, P en L.

 8. Nee, zo hoeft het niet te gaan. Je zult ws altijd wel lastige delen van jezelf tegenkomen. Maar wanneer je die als springplank kan gebruiken en in contact kunt blijven met de liefde die op zielsniveau daaronder altijd stroomt, dan is het een prachtig proces

 9. Precies, een zielsrelatie gaat altijd over jezelf en je kunt heel zuiver voelen of je nog iets samen te doen hebt, of dat het juist tijd is om in liefde (vooral voor jezelf) los te laten…

 10. Ja, echt hè, wat een mooie oefening voor het leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Het is zo simpel, maar af en toe zo lastig… en prachtig…

 11. Mooie vraag is dat. Hij is wel heel groot, dus ik hoop dat ik met mijn schrijven jouw vraag ook beantwoord.

  Voor mij is het (in het grote geheel) niet van belang welk label je aan iemand hangt. Je kan iemand een narcist, of van alles anders noemen, uiteindelijk komt het er op neer dat we allemaal pijn met ons meedragen waarvan we hebben geleerd om er op een specifieke manier mee om te gaan. Bij de een zijn de gevolgen voor zijn of haar vermogen om zich aan een ander te verbinden groter dan bij de ander.

  Wat je vaak ziet bij zielsrelaties is dat beide partners een oude pijn op het ontvangen van liefde hebben. Op de een of andere manier hebben we ervaren dat we liefde niet kunnen/mogen ontvangen. Dat maakt dat we niet helemaal meer kunnen vertrouwen op liefde als kracht. We worden bang om liefde vrijelijk te laten stromen zoals het wil stromen. Om het de vorm aan te laten nemen die het wil. Dat ervaren we in de liefde voor onszelf, voor ons leven, maar het scherpst in relatie met een ander. We zoeken controle over liefde.
  De een reageert door de ander vast te pakken, de ander bij wijze van spreken met kettingen aan zichzelf vast te binden en door middel van het vragen van constante bevestiging de controle vast te houden. De ander reageert erop door te zorgen dat hij of zij emotioneel niet te zeer betrokken wordt, dat hij of zij vooral altijd de mogelijkheid heeft om weg te lopen, voordat het echt zeer gaat doen. Geen van beide is vrij.

  Wanneer je een relatie aangaat met iemand die in dit opzicht lijnrecht tegenover je staat, kun je daar ongelooflijk veel van leren. Je kunt leren om op je eigen voeten te blijven staan, terwijl je tegelijkertijd je kunt overgeven aan de relatie. Dan kun je optimaal gebruik maken van elkaars verschillen. Maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk in iedere relatie. Soms moet je leren om op je eigen voeten te blijven staan, door fysiek afstand te nemen. De ander kan dan misschien wel je pijnlijke plekken naar voren halen en je die laten voelen, maar door zijn of haar eigen pijn blijft diegene maar steeds jouw pijn triggeren. Dan kom je er niet aan toe om je pijn te verzorgen. Je bent bij wijze van spreken alleen maar aan het auw roepen en hebt de rust niet om rustig en met compassie te kijken naar wat die pijn nodig heeft. Dan is er geen andere optie dan (eventueel tijdelijk) uit die relatie te stappen. Je kunt oprecht dankbaar zijn dat iemand je die plekken heeft laten voelen, maar les geleerd, tijd om verder te gaan.

  Is dit een beetje antwoord op je vraag?

 12. Omdat ik het herken denk ik dat jij veel en veel meer in je eigen kracht en liefde mag gaan staan. Je zal vanzelf voelen als je genoeg weet en of je verder kan met deze persoon of dat je alleen verder kan.

 13. Bedankt Manon voor dit mooie artikel over zielsrelaties.
  Fijn dat je het vanuit een zachte kijk hebt kunnen schrijven.
  Vaak worden alleen de harde leerscholen omschreven en lees je dit met schrik om je hart.
  Maar zo hoeft het absoluut niet altijd te gaan.

 14. dank je wel. het artikel beschrijft heel herkenbare patronen. zulke relaties zijn DE oefening om te leren leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. eerst naar jezelf. dan naar de ander. of weet je, eigenlijk is dat hetzelfde. het gebeurt allemaal tegelijkertijd, snel, intens. het is een rollercoaster met de prachtigste uitzichten en de diepste dalen in je hart. en altijd juist. voor mijn groei als mens en wie ik ben, is het ontmoeten van mijn zielsgenoot een groot geschenk. leer te houden van jezelf, puur je eigenheid uit. ageer enkel vanuit innerlijke impulsen.

Mobiele versie afsluiten