chakra's uit balans

Samengevat: Het chakra-systeem is al veelvuldig besproken en wordt vanuit verschillende oude tradities tot op de dag van vandaag toegepast om mensen te kunnen behandelen.Heb je je chakra’s wel eens onderzocht? Er zijn chakra-meditaties die je kunt toepassen om zowel in je chakra-systeem te komen, als om de energie op elk punt te onderzoeken. Stroomt alles lekker door? Of heb je opruiming nodig?

Het menselijk lichaam heeft zeven chakra’s, vanaf je stuitje onderaan je ruggengraat tot aan het kruintje op je hoofd. Het chakra-systeem wordt vaak besproken bij Yoga, meditatie, Ayurveda, traditionele Chinese geneeskunde, Boeddhisme, Hindoeïsme en andere oude tradities. Het Sanskrietwoord ‘chakra’ betekent letterlijk ‘wiel’ of ‘cirkel’. Je chakra’s draaien als wielen wanneer we leven en gezond zijn, waar je vitale levensenergie, ‘prana’, doorheen stroomt.

Wanneer je chakra’s goed werken, wat vaak wordt omschreven als ‘in balans’ of ‘uitgelijnd’, laten ze energie slingerend om de ruggengraat (of Kundalini) omhoog stromen. Je chakra’s kunnen echter ook overactief, onderactief, ongebalanceerd of zelfs geblokkeerd raken, wat je zowel lichamelijk als emotioneel kan beïnvloeden.

Zijn je chakra’s uit balans?De fysieke sfeer kan je chakra’s beïnvloeden en omgekeerd kunnen chakra’s je fysieke realiteit beïnvloeden; de bedoeling is dat ze in harmonie samenwerken. Als een van je chakra’s is geblokkeerd, dan kan dat zich manifesteren in fysieke pijn of ziekte in dat gebied. Op dezelfde manier worden je chakra’s beïnvloed als je bepaalde emoties ervaart. Als je hart gebroken voelt nadat je geliefde het heeft uitgemaakt, kan dit bijvoorbeeld je hartchakra beïnvloeden.

Wanneer je chakra’s in balans zijn, dan voel je je op je best en is je lichaam het gezondst. Veel mensen die bekend zijn met het chakra-systeem kunnen letterlijk voelen en intuïtief herkennen wanneer een bepaalde chakra of meerdere chakra’s uit balans zijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het resultaat van dat innerlijk weten is dat je zelf de kracht hebt om je chakra’s weer in balans te brengen. Dat kan worden gedaan door middel van meditatie, yoga, zelfreflectie, voeding, energetische genezing, kristallen, of zelfs door jezelf in een hogere trilling te brengen en een diepere blik te werpen op je emoties. Helers kunnen je helpen met het uitbalanceren van je chakra’s, meestal door je te steunen in het verwerken van fysieke of emotionele pijn, maar uiteindelijk ben je zelf degene die het werk verricht.

De zeven chakra’s en hoe ze in balans te houden

Eerste chakra: Wortelchakra (Muladhara chakra)

Waar: de basis van de ruggengraat. Het omvat de eerste drie wervels die verbonden zijn met de blaas en de dikke darm.

Emoties/gedrag: de wortelchakra wordt geassocieerd met zekerheid, veiligheid, overlevingsinstinct, basisbehoeften (eten, slapen, onderdak) en familie. Ook wordt het geassocieerd met je fysieke identiteit en je vermogen om goed geaard en aanwezig te blijven.

Signalen van onbalans: obstipatie, krampen, problemen met de bijnieren, wervelkolom, bloed, blaas en dikke darm.

Signalen van overactiviteit: hebzucht, paranoia en toegenomen angst; geobsedeerd door autoriteit en macht, materiële goederen of aardse bezittingen en andere elementen van je identiteit.

Signalen van onderactiviteit: je losgekoppeld voelen van de natuur en de aarde, dagdromen, gebrek aan discipline, onvermogen om je te kunnen concentreren op je dagelijks leven, desorganisatie, angst en financiële onzekerheid.

Hoe breng je je wortelchakra in balans: Rood is de kleur die met de wortelchakra is verbonden, dus elk voedsel met een hoge trilling en rood pigment of aardingseigenschappen, kan je steunen bij het opladen van je chakra (tomaten, aardbeien, bieten, rode appels, granaatappels, frambozen en zelfs eiwitten). Rode kristallen, bijvoorbeeld rode jaspis, ‘LAM’ chanten, de natuur in gaan, kleurtherapie toepassen met rood, mediteren, yoga en de fysieke/emotionele signalen van onbalans aanpakken, kunnen je allemaal steunen bij het in balans brengen van je wortelchakra.

Tweede chakra: Sacrale chakra (Svhadhisthana Chakra)Zijn je chakra’s uit balans

Een stukje boven het wortelchakra op de ruggengraat, ter hoogte van de voortplantingsorganen. Boven het schaambeen, maar onder de navel.

Emoties/gedrag: de sacrale chakra wordt geassocieerd met creativiteit, seksualiteit, toewijding, passie, expressie, emoties en gevoeligheid.

Signalen van onbalans: problemen met menstruatie of voortplantingsorganen, lage rugpijn of stijfheid, problemen met urinewegen, nierpijn of –infectie en onvruchtbaarheid.

Signalen van overactiviteit: seksuele verslaving en sterke emoties; overdreven dramatisch gedrag en een sterke emotionele gehechtheid aan anderen.

Signalen van onderactiviteit: lage geslachtsdrift, onvermogen emoties te uiten, ongevoeligheid, moeite met het manifesteren van verlangens, gebrek aan verlangen, geblokkeerde creativiteit, emotionele vermoeidheid, jezelf plezier ontzeggen.

Hoe breng je je sacrale chakra in balans: Oranje is de kleur die met de sacrale chakra is verbonden, dus elk voedsel met een hoge trilling en een diepe of fel oranje kleur (mandarijnen, mango’s, wortels, squash, pompoen, yams, zaden, noten en goede oliën) kan je steunen bij het opladen van je sacrale chakra. Je kunt ook oranje kristallen gebruiken zoals carneool, ‘VAM’ chanten, creatieve dingen doen zoals schilderen of andere kunstvormen, dansen, yoga, mediteren of de fysieke/emotionele signalen van onbalans aanpakken.

Derde chakra: Solar Plexus Chakra (Manipura Chakra)

Zijn je chakra’s uit balans

Waar: Boven het sacrum, iets boven de navel maar onder de borst. Dit chakra wordt geassocieerd met het zenuwstelsel, spijsverteringsstelsel (maag en darmen), lever, pancreas en stofwisselingssystemen.

Emoties/gedrag: de solar plexus is volledig gerelateerd aan ons zelfgevoel, onze persoonlijke kracht, ons vermogen om het ego van de ziel te kunnen onderscheiden en ons zelfbeeld.

Signalen van onbalans: slechte spijsvertering, gewichtsproblemen, maagzweren, diabetes, problemen met de pancreas, lever of nieren, anorexia, boulimia, hepatitis en andere problemen met het darmstelsel/dikke darm.

Signalen van overactiviteit: fouten zien bij anderen (niet beseffend dat dit een afspiegeling is van je eigen gevoelens ten opzichte van jezelf), geobsedeerd zijn door jezelf en je eigen interesses, meer om jezelf geven dan anderen, te kritisch zijn en koppig in je eigen overtuigingen.

Signalen van onderactiviteit: je onveilig voelen in je overtuigingen, je verloren voelen, gebrek aan zelfbewustzijn, angst, conformisme, goedkeuring van anderen zoeken, je zelfbewust voelen, weinig eigenwaarde, gebrek aan zelfvertrouwen en afhankelijkheid zijn van anderen.

Hoe breng je je solar plexus in balans: De kleur die geassocieerd wordt met de solar plexus is geel. Probeer zoveel mogelijk geel voedsel met lichtere proteïne-opties en een hoge trilling te eten (bananen, maiskolven, verse ananas, gele paprika’s, linzen, gele pompoen en granen zoals bijvoorbeeld haver). Je kunt ook gele kristallen zoals citrien gebruiken, yoga beoefenen, mediteren, ‘RAM’ chanten of deelnemen aan activiteiten waardoor je echt kunt begrijpen wie je bent als mens en ziel (dagboek bijhouden, zelfreflectie, oefeningen om zelfvertrouwen te kweken, enz.).

Vierde chakra: Hartchakra (Anahata Chakra)

Zijn je chakra’s uit balansWaar: Midden van de borst, tegenover het hart. Het is geassocieerd met het hart, de longen, borst, borsten, armen en handen.

Emoties/gedrag: Het hartchakra vertegenwoordigt ons vermogen om onszelf en anderen lief te hebben, om contact te maken met andere wezens en om dankbaarheid en vreugde te uiten.

Signalen van onbalans: hart- of ademhalingsproblemen, slechte bloedsomloop en problemen met de borsten (kanker, knobbels, enz.).

Signalen van overactiviteit: heerszuchtig en ‘overdreven zorgzaam’ jegens anderen zijn, je liefde voor anderen prevaleren in plaats van liefde voor jezelf, voorwaardelijke liefde, woede, verdriet, manipulatief zijn, mede-afhankelijkheid, te veel van jezelf geven en niet kunnen ontvangen, je gedragen als een ‘pleaser’.

Signalen van onderactiviteit: negativiteit, je onbemind en niet gewaardeerd voelen, of dat je je ‘niet waardig’ voelt om liefde te verdienen, gebrek aan zelfliefde, je niet verbonden voelen met de maatschappij en geliefden, moeite hebben met vertrouwen in anderen of contact maken met anderen.

Hoe breng je je hartchakra in balans: De kleur die met het hartchakra wordt geassocieerd is groen. Probeer voedsel met een hoge trilling te eten die diepgroene kleuren hebben of gewoon lichter voedsel, zoals broccoli, boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten. Je kunt ook groene kristallen gebruiken, zoals mosagaat, mediteren, yoga beoefenen, ‘hartopenende’ oefeningen proberen, zelfliefde oefenen (meer tijd voor jezelf nemen) en ‘YAN’ chanten.

Vijfde chakra: Keelchakra (Vishuddha Chakra)

Zijn je chakra’s uit balansWaar: het keelcentrum. Dit chakra wordt geassocieerd met de schildklier, nek, keel, schouders, oren en mond.

Emoties/gedrag: de keelchakra wordt geassocieerd met je vermogen je verbaal te uiten en je waarheid/vrede, eerlijkheid uit te spreken. Het heeft ook betrekking op je communicatieve vaardigheden en je begrip van wanneer het het beste is om te spreken versus wanneer we moeten luisteren.

Signalen van onbalans: keelpijn, problemen met de keel, zoals een infectie aan de amandelen, schildklierproblemen, stemverlies, nek- en schouderpijn, oorpijn/-infecties en gebitsproblemen.

Signalen van overactiviteit: te veel praten en onvoldoende luisteren, te koppig zijn, verbaal grof taalgebruik en ’terugpraten’.

Signalen van onderactiviteit: onvermogen om je verbaal te uiten, te bang zijn om je emoties met anderen te delen, slechte communicatieve vaardigheden, het geven van gemengde boodschappen aan anderen, verkeerd geïnterpreteerd/verkeerd begrepen worden.

Hoe breng je je keelchakra in balans: De kleur die met de keelchakra wordt geassocieerd is lichtblauw, dus probeer voedsel met een hoge trilling en een lichtblauwe kleur te eten, of superlicht voedsel (bosbessen, vijgen, kelp en vrijwel alle soorten fruit). Je kunt ook in het openbaar spreken of jezelf uitdagen je emoties met anderen te delen, eerlijkheid en je luistervaardigheden oefenen, mediteren, wat yoga doen, lichtblauwe kristallen zoals turkoois en fluoriet gebruiken en ‘HAM’ chanten.

Zesde chakra: Derde oog (Ajna Chakra)

Zijn je chakra’s uit balansWaar: het midden van je voorhoofd, iets boven de wenkbrauwen. Dit chakra wordt geassocieerd met de hypofyse, ogen, wenkbrauwen en schedelbasis.

Emoties/gedrag: Het derde oog wordt geassocieerd met je vermogen toegang te krijgen tot je intuïtie, het zoeken naar waarheid, kritisch denken, toegang krijgen tot wijsheid, de geest tot rust te brengen, op innerlijke leiding vertrouwen en door illusies heenkijken.

Signalen van onbalans: slecht zicht, hoofdpijn of migraine, pijnappelklierverkalking, slaapproblemen, toevallen en andere slaapstoornissen.

Signalen van overactiviteit: veel dagdromen, chronische stress, moeite met jezelf aarden, je licht in het hoofd voelen en overdreven intellectueel denken.

Signalen van onderactiviteit: moeite met toegang krijgen tot je intuïtie, moeite met mediteren of naar binnen kijken/zelfreflectie, een breuk ervaren tussen je uiterlijke en innerlijke werkelijkheden; het spirituele rijk verkeerd begrijpen (of een gebrek aan kennis hebben over onze aangeboren spirituele aard).

Hoe breng je je derde oogchakra in balans: De kleur die met het derde oog wordt geassocieerd is donkerblauw, dus je zou kunnen proberen voedsel met een hoge trilling en donker pigment te eten (pruimen, paarse druiven, aubergine, paarse boerenkool, paarse wortels, of gewoon thee en andere lichte, volledig natuurlijke, plantaardige dranken). Je kunt ook donkerblauwe kristallen zoals blauwe onyx gebruiken, mediteren, je bezighouden met zelfreflectie, de geest laten rusten, je pijnappelklier ontkalken, wat yoga doen, of ‘SHAM’ reciteren.

Zevende chakra: Kruinchakra (Sahasrara Chakra)

Zijn je chakra’s uit balansWaar: in het midden van de kruin op je hoofd. Geassocieerd met de hypofyse- en pijnappelklier, hersenen, hypothalamus, hersenschors en centraal zenuwstelsel.

Emoties/gedrag: het kruinchakra vertegenwoordigt de verbinding die lichaam, geest en ziel hebben met de Bron van de schepping. Het heeft ook betrekking op verlichting, leven in het huidige moment, begrip van universele waarheden (de ziel en onze verbinding met elkaar) en het kennen van en vertrouwen op je innerlijke zelf.

Signalen van onbalans: duizeligheid, verwardheid, mentale mist, neurologische aandoeningen, uitputting, zenuwpijn, schizofrenie of andere psychische stoornissen.

Signalen van overactiviteit: moeite met jezelf te aarden, te veel focussen op het innerlijke rijk en niet genoeg op de wereld, een ‘Godcomplex’ hebben, je beter of ‘meer verlicht’ voelen dan anderen (met andere woorden: een ‘spiritueel ego’ hebben).

Signalen van onderactiviteit: je losgekoppeld voelen van wie je werkelijk bent, het gevoel hebben dat je constant ‘zielsonderzoek’ moet doen, moeite met het accepteren van je spirituele natuur, ontbreken van zelfbewustzijn, moeite hebben met mediteren en ‘God’ of anderen de schuld geven voor je eigen daden of levensomstandigheden.

Hoe breng je de kruinchakra in balans: De kleuren die geassocieerd worden met de kruinchakra zijn donkerpaars, violet en wit, je zou dus kunnen proberen extreem licht voedsel te eten zoals paddenstoelen, knoflook, gember, ui, lychee, kokos en ander tropisch fruit. Er wordt gezegd dat als de verlichting eenmaal is verkregen, men alleen van de elementen zou kunnen leven. Dientengevolge kan vasten een prachtige manier zijn om je kruinchakra op te laden. Tijd doorbrengen in de natuur, in de zon zijn, mediteren, yoga beoefenen, ‘OM’ of ‘AH’ chanten en water drinken kunnen allemaal de kruinchakra ten goede komen.

Wat zegt de wetenschap over chakra’s?

Hieronder vindt je de resultaten van een onderzoek van Dr. Pradeep B. Deshpande, emeritus hoogleraar Chemical Engineering aan de Universiteit in Louisville, waaraan meer dan 100 mensen deelnamen. Houd in gedachten dat klinische onderzoeken onder meer dan 10.000 patiënten met verschillende gezondheidsuitdagingen ook in Rusland goed gedocumenteerd zijn.

De uitgelijnde chakra’s geven aan dat de deelnemer kalm, ontspannen en gevoed was door deelname aan dit onderzoek, dat meditatie, ademhalingsoefeningen, liefde, vriendelijkheid en intentie omvatte. Je kunt ook een afvlakking van het energieveld zien van voor en na het onderzoek. Dergelijke resultaten kwamen bij veel deelnemers stelselmatig voor.

Elk individueel deel van de vingertop is energetisch verbonden met specifieke organen en orgaansystemen zoals de ademhaling. Wanneer gegevens van 10 individuele BIO-grammen verzameld en geïnterpoleerd worden, krijgt men een afbeelding van het volledige energieveld van het hele lichaam. Figuur nr. 3 geeft een beeld van een volledig lichaamsenergieveld van een gezond individu en een ongezond/emotioneel onevenwichtig individu. De gaten, de verminderde emissies en de ongebalanceerde chakra’s van het ongezonde individu zijn opvallend.

De invloed van je chakra’s op je gezondheid

Je chakra’s hebben een directe invloed op je gezondheid, je emoties, je fysieke werkelijkheid en omgekeerd. Veel mensen en helers die dit erkennen, gebruiken die kennis om de gezondheid van lichaam en geest te begrijpen. Zelfs Harvard heeft een studie gemaakt van de fysieke effecten die meditatie kan hebben op de hersenen en darmstelsel. Meditatie is een oefening die letterlijk ontworpen is om al je chakra’s in balans te brengen.

Louise Hay is een bekend auteur die emotionele oorzaken van kanker bespreekt in haar boek: “Je kunt je leven helen.” Ze genas haar ziekte in slechts zes maanden met behulp van een combinatie van affirmaties, visualisatie, voedingszuivering en psychotherapie en overleefde daarmee haar kanker. Volgens Hay is kanker gewoon de manifestatie van diepe pijn, geheimen, langdurige wrok, verdriet en/of haatgevoelens.

 

We raden je ten zeerste aan om, als deze informatie bij je resoneert, het chakra-systeem verder te onderzoeken en ervan doordrongen te raken hoe je chakra’s je hele leven beïnvloeden!

Voor Nieuwetijdskind Magazine schrijft Hermelijn van der Meijden niet alleen regelmatig artikelen over chakra´s en healing. Ze geeft ook online trainingen en meditaties op dit vlak .

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE