Zijn je woorden in overeenstemming met de energie die je uitstraalt?

Laatst had ik een heerlijke vakantie met een vriendin. Ik hoopte dat fijne gevoel nog even vast te kunnen houden, maar bij thuiskomst kwam ik zonder overgang in de totaal andere energie van mijn man. Hij had al die tijd lekker ontspannen geleefd in wat ik als pure chaos ervaar. Voor mij als hsp’er is sfeer enorm belangrijk. Ik hou van harmonie. Maar aangezien mijn man in bijna alles mijn tegenpool is, beleeft hij dat totaal anders dan ik. In plaats van fijn thuis te komen, voelde ik meteen de stress toenemen in mijn lichaam. Natuurlijk zei ik dat niet direct, ik wilde de sfeer niet verpesten, maar uiteraard was het wel voelbaar voor mijn man. Mijn woorden waren niet in overeenstemming met de energie die ik uitstraalde. En de ruzie die ik probeerde te vermijden, stelde ik alleen maar uit.

Misschien herken je dat wel: je probeert een conflict te vermijden door niet uit te spreken wat je eigenlijk vindt van iets, je slikt je kritiek in en zegt of doet iets anders dan je eigenlijk zou willen. Toch lijkt het of de ander wel degelijk jouw onderliggende boodschap oppikt. Hij reageert eerder op de energie die je uitstraalt dan op de woorden die je spreekt.

Het leidt tot verwarring bij beiden, want jouw passief agressieve gedrag is niet in overeenstemming met wat je zegt. Je zendt subtiele signalen uit waar je je niet eens bewust van bent. Waardoor je verontwaardigd bent als de ander niet reageert op wat je zegt, maar op wat je uitstraalt. “Dat zei ik toch niet?” Ja, eigenlijk wel dus.

We communiceren met energie

In feite is energie het belangrijkste communicatiemiddel waar we mee werken. Die non-verbale manier van communiceren bestaat uit je lichaamshouding, manier van kijken, subtiele gebaren en de klank van je stem. Het mooie is dat je dat niet echt onder controle hebt, behalve misschien als je acteur of psychopaat bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Als hsp’er ben je vaak extra gevoelig voor deze onbewuste signalen die iemand uitzendt. Als kind kun je daar ernstig door in de war gebracht worden. Je ouders zullen ook vaak iets anders zeggen dan ze bedoelen, terwijl ze energetisch een andere boodschap overbrengen. Dat kan je voorzichtig en gespannen maken. Je kunt niet vertrouwen op je gevoel, omdat het ontkend wordt, of afgewezen. En dus leer je zelf ook om niet te zeggen wat je denkt of voelt, omdat je bang bent voor afwijzing of conflict. Dat manifesteert zich niet alleen in partnerrelaties, maar ook op je werk, in de familie of bij vrienden.

Hoe kun je nu zorgen dat wat je zegt en wat je uitstraalt meer in overeenstemming is met elkaar? Je bewust worden van de discrepantie tussen je woorden en je gedachten is de eerste stap. Welke gedachten heb je over de situatie? Welke oordelen en overtuigingen heb je erover en waar komen die vandaan? Spiritueel leraar Byron Katie zou vragen: “Is dat waar? Kun je zeker weten dat het waar is (wat je denkt)?” Dan is het belangrijk om te voelen welke emotie erbij hoort. Gekwetstheid, boosheid, verdriet, teleurstelling, of iets anders? Dat is dus de energie die je uitstraalt: je oordeel over de situatie in combinatie met je gevoel erover. Je oordeel is van jou en je gevoel ook, dus in wezen zegt het meer over jou dan over de ander. Zijn of haar gedrag triggert alleen die oude overtuigingen en bijbehorende emoties die je mee hebt gekregen in je jeugd. Byron Katie vraagt vervolgens: “Wie zou je zijn zonder je gedachten over deze situatie?” Dat is meteen duidelijk: iemand die zich daar helemaal niet druk over maakt! “En hoe voelt dat?” Bevrijdend en licht.

Hoe breng ik mijn woorden wel in overeenstemming met mijn energie?

Als ik deze inzichten vertaal naar het voorval waarmee ik dit artikel begon, dan word ik me bewust van de overtuiging die ik heb over hoe mijn huis eruit moet zien: opgeruimd, schoon en gezellig. En het oordeel over mijn man: wat stom dat jij dat niet kunt/voor mij over hebt.

Als ik thuis kom wil ik een gevoel van welkom en harmonie ervaren. Dan ben ik veilig en word ik gezien in mijn behoeften. Nu voel ik stress en ongemak, verdriet en boosheid. Dit heeft te maken met mijn onveilige jeugd, maar ook de opvattingen over wat fijn en gezellig is die ik van huis uit heb meegekregen. Is het objectief gezien waar dat een onopgeruimd huis onveilig is of slecht, of ongezellig?  Nee, dat heeft gewoon te maken met wat voor mij geldt, dat hoeft niet te gelden voor een ander. Moet iemand anders rekening houden met mijn behoeften? Dat zou fijn zijn en voor mij een teken dat iemand om mij geeft, maar ook dat hoeft voor een ander niet zo te zijn.

Wat kan ik doen om het voor mezelf prettiger te maken, als ik thuiskom van vakantie? Dan zorg ik ervoor dat het huis snel op orde is en ik me niet te druk maak om het feit dat het er gewoon niet in zit dat mijn man dat ooit op mijn manier zal doen. Daarmee bied ik mezelf  de veiligheid en warmte die ik nodig heb, in plaats van dat ik verwacht dat hij daarvoor zorgt.

Wel kan ik vertellen en laten zien hoe ik me voel zonder mijn man daarvan de schuld te geven. Maar natuurlijk heeft hij ook zijn oude ingesleten patronen, overtuigingen en kwetsbaarheden en zal hij misschien van daaruit reageren en zich toch aangevallen voelen. Om daar met mededogen naar te kijken en mee om te gaan is minstens zo lastig als het is om mededogen met mezelf te hebben.

Het vergt vaak moed om je uit te spreken en een conflict te riskeren, maar het zorgt er wel voor dat er geen langdurige onderhuidse, energieverslindende kwesties blijven bestaan. En vergeet niet: je creëert je eigen werkelijkheid meer met wat je onbewust uitstraalt dan je in de gaten hebt.

Transparant zijn

Wie ben je als je werkelijk iemand zonder dubbele bodems bent? Als jouw energie niet iets anders uitstraalt dan je woorden en je volkomen transparant bent? Het maakt je krachtig, betrouwbaar en overtuigend. Je bent wie je bent en jouw energie laat dat zien en voelen. Betekent dat nu dat je altijd maar moet zeggen wat je denkt en voelt? In wezen is het eenvoudig (maar niet gemakkelijk): als je luistert naar je innerlijke leiding en doet wat je hart je ingeeft, dan zul je weten hoe en wanneer je jezelf uit kunt spreken, zonder jezelf te verloochenen, terwijl je ook de verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen gekwetste gevoelens en empathie kunt opbrengen voor die van de ander.

PS Je kunt bij mij terecht voor een consult of een sessie Contact met je gids.

Leestip:

Byron Katie – Vier vragen die je leven veranderen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in