Zit jij op het pad van de ziel?

Het pad van de ziel gaat over liefde. Als je daarop wandelt, wil je uit zelfliefde je pijn helen, uit liefde voor de mensen je hart vinden, en uit liefde voor het hele universum uitdrukking geven aan je potentie. Maar het lijkt nogal een geheim paadje. Hoe ziet het er ongeveer uit, en hoe weet je dat je erop zit?

Je persoonlijkheid loopt graag over een snelweg, van A naar B, het liefst onder lantarenpalen. Toch kan het daar, ondanks die voorkeur, behoorlijk vlak en oninteressant zijn. Het pad van de ziel is een bergpad: organisch en onbekend. Het kan er ongemakkelijk worden en weerbarstig, maar tegelijkertijd ontvouwt zich een mysterie; een levensstroom waar je geen vat op hebt, die door je heen beweegt en je, of je wil of niet, meevoert naar steeds ruimere uitzichten. Je ziel gaat voor je hoogste top.

Innerlijke weg

Geen enkel leven is gemakkelijk. Iedereen krijgt te maken met tragiek, trauma en diepe pijn. Aan de buitenkant is er dan ook geen verschil tussen het pad van de ziel en je persoonlijke weg. Het verschil zit hem aan de binnenkant. Het zielspad is een innerlijke en energetische weg; een commitment tussen jou, je hart en de kosmos, waardoor eerst de wijze waarop je het leven ervaart, verandert – er ontstaat meer betekenis – maar uiteindelijk ook je leven zelf. Je buitenwereld komt in lijn met je innerlijke verlangen; dat leidt tot meer vervulling.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

pad van de ziel

Ziel en persoonlijkheid

Hoe onderscheid je je zielsbewustzijn van je persoonlijkheid? Je ziel is de onderstroom die je zijn boodschappen influistert via je niet-rationele kanalen: je intuïtie, voelsprieten, dromen, hart, of creaties. Je persoonlijkheid ligt aan de oppervlakte: je karakter, patronen en overtuigingen. Je ziel gaat voor verandering en groei en is bereid daarvoor risico’s te nemen. Bij de meeste mensen wordt hij echter overschreeuwd door de persoonlijkheid; die is behoudend, zoekt naar veiligheid en weet eigenlijk al hoe het allemaal zit. Je persoonlijkheid heeft wel een grote taak; het is de kaart voor je ziel, die aangeeft waar je moet zoeken.

Het pad van de ziel

Niet iedereen kiest voor het pad van de ziel, want dat is niet makkelijk. Maar het is ook niet altijd een keuze als je er wel op belandt; er is dan een gevoel dat je wel moet. Op dat pad moet je volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven; elke uitdaging is een uitnodiging om te transformeren. Die uitdagingen zijn de ‘normale’ menselijke, en hangen onder meer samen met gemis, verlies, fysiek of geestelijk ongemak, en het wel voelen, maar niet neerzetten van je potentie. Vaak is er ook sprake van een herhaling van pijn. Niet omdat je de vorige keer je les niet hebt geleerd, maar omdat je ziel zich heeft voorgenomen om een levensthema (zoals bestaansrecht, verlating, invasie, verraad of afwijzing) in al zijn facetten uit te werken.

Inwijdingen

De volgende keer dat je weer zo’n moeilijk punt bereikt, kun je je voorstellen dat je voor een inwijding staat. Je ziel biedt je de mogelijkheid om jezelf te gaan ervaren vanuit een ruimer perspectief. Wees je er tegelijkertijd van bewust dat je persoonlijkheid daar niet op zit te wachten. Het is immers enorm onpraktisch om je leven anders te gaan inrichten, en te gaan staan voor wat je ten diepste nodig hebt en verlangt. Maar je ziel zal je altijd vragen om een andere keus te maken dan je tot nu toe hebt gemaakt in soortgelijke situaties. Dat is de enige manier om de neurologische paden in je hersenen te herprogrammeren en tot dat ruimere bewustzijn te komen. Met andere woorden: je komt de poort van de inwijding niet zonder meer door. Je moet eerst draken verslaan, vrienden worden met de wachters, en de toegangscode kraken; je afhankelijkheid loslaten, zelf zorg gaan dragen voor het gekwetste kind vanbinnen, en je eigen geluk centraal stellen, of zoiets. Want dit is niet het ultieme antwoord. Na verloop van tijd zal er een nieuwe poort opdoemen, waar de vorige sleutel niet op past.

pad van de ziel

Bevrijdende en manifesterende stroom

De verruiming van je bewustzijn werkt twee kanten op, via je lichaam. Enerzijds is er de bevrijdende (vrouwelijke) energiestroom die oprijst vanuit de duisternis en de verdichting van de onderste chakra’s. Hij zorgt ervoor dat tijdens die initiatiemomenten pijn en trauma’s uit het verleden opnieuw omhoog komen, zodat je ze kunt gaan toe-eigenen, helen, en belichamen. (Belichamen betekent dat je al die gevoelens in je lijf kunt voelen, zonder ervan weg te willen bewegen.) De tweede energiestroom loopt van je kruin naar je basis; dit is de (mannelijke) manifestatiestroom. Het licht vanuit het universum en je hogere (ijlere) chakra’s daalt af omlaag, zodat je je potentie steeds groter op de aarde kunt neerzetten. Beide stromen ontmoeten elkaar in je hart; je kunt je ziel alleen verankeren in je lichaam, en je licht in zijn volle omvang gaan aanbieden, als je de kracht in je basis hebt ontsloten. En andersom: je diepste pijn kan zich alleen steeds verder openen, als hij zich gekoesterd weet in het licht van je ziel. Je lijf vormt de brug tussen hemel en aarde, en genereert de liefde en wijsheid die je komt delen.

Doe-het-zelven

Als je je transformatieproces serieus neemt en het leven verwelkomt als een uitnodiging – om je buitenwereld te zien als een reflectie van je binnenwereld – kunnen je ziel en aardse lijf steeds dieper integreren. Je wordt wie je werkelijk bent, in tegenstelling tot de persoon die je dacht te zijn. In oude tijden waren er mysteriescholen die je onderwezen in het pad van de ziel, tegenwoordig moet je doe-het-zelven. Hopelijk geven de richtingaanwijzers hierboven aan dat je op jouw unieke weg zit.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

11 REACTIES

 1. Mooi stuk en heel erg herkenbaar. Ik heb zelf een aantal maanden geleden ontslag genomen, omdat het eenvoudigweg niet meer ging. Mijn gevoel had ik te lang weg gestopt en teveel geleefd naar wat ik dacht wie ik was. Dit gaat vroeg of laat wringen. Inmiddels draken verslagen en een heel nieuw pad ingegaan. Ik ben erg benieuwd waar het me gaat brengen.

 2. …wat een prachtig relaas….en mijn hart stroomt en maakt sprongetjes, want na heel wat doe-het-zelven, is het een bijzonder gevoel te voelen dat ik op het juiste, of te wel mijn eigen pad ben beland!
  Zo herkenbaar en liefdevol beschreven, dank je wel…x

 3. Wat een fantastisch geschreven verhaal! Kon ik maar zo schrijven.

  De uitleg in de laatste twee alinea’s is niet mijn uitleg maar dat komt omdat ik als ict’er die alleen in nullen en enen denkt, helemaal niet op deze site thuishoor. Toch kan ik het niet laten om van tijd tot tijd de prachtig geschreven verhalen hier te lezen.

  Ik heb het al vaker gedaan met artikelen op deze site, en ook dit verhaal ga ik hardop voorlezen en opnemen, zodat ik het in de auto op weg naar mijn werk kan afluisteren.

  • Lieve Arjan,
   Jij hoort hier wel thuis, anders was je er niet 🙂 Jij bent zoveel meer dan alleen ‘n ict’er die in nullen & enen denkt. Jij bent JIJ, je unieke JIJ, met alles wat bij jou hoort. Bevrijd jezelf maar uit dat hokje & Feel Free 2 B YOU! Welkom Arjan!
   Hartengroet ❤ ira

 4. Dank je! Mooie synchroniteit. Zit even in het mistige van het pad en kon dit inzicht/bewustzijn even gebruiken. Namasté ❤

 5. Mooi artikel. Steeds meer mensen gaan het pad van de ziel bewandelen ervaar ik om mij heen, omdat er geen andere opties meer zijn dan gehoor te geven aan je zielenroep.

 6. Wat een prachtig en ‘grijpend’ artikel. Zelden zo mooi en beeldend de weg naar binnen te zien verwoord. ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in