kalm en aanwezig

Samengevat: een simpel proces om je terug in het moment te halen en je de hele dag vrij te voelen.

Merk je wel eens dat je gespannen schouders hebt? Dat je je kaken op elkaar klemt? Misschien houd je op bepaalde manieren wel je adem in en heb je het niet eens door? Misschien span je je buik wel eens aan en heb je moeite met je spijsvertering. Je merkt misschien wel dat je je door het leven heen jaagt, door al je taken, zodat je maar aan het volgende ding toekomt. Misschien besteed je niet volledige aandacht aan je leven en voelt het allemaal als een soort autopiloot.

Als dat zo is, ben je echt niet de enige.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Voor de meeste mensen in ontwikkelde landen is dit een zeer kalme manier van zijn in het ‘normale dagelijkse leven’. Je wordt wakker, gaat naar je werk, werkt de hele dag, gaat naar huis en zit de avond op de bank zonder iets te doen, of je besteed je tijd aan je gezin en gaat daarna slapen. Dat is het ‘moderne leven’ dat we zien als ‘een goed leven’, en toch is ieder aspect ervan een uitdaging voor onze gezondheid en ons welzijn. Maar goed, we hebben nu eenmaal geld nodig om te overleven, dus we moeten wel meespelen met het systeem terwijl we er langzaamaan verandering in brengen.

Het goede nieuws: je hebt de ultieme vrijheid binnenin jezelf om je realiteit te zien zoals je het wilt zien. Als we niet bewust zijn – bijvoorbeeld wanneer we onze geprogrammeerde handelingen ons leven laten leiden – dan gaan we meestal door het leven op de autopiloot en gaan we van de ene gewoonte over op de ander. Maar als we onszelf aanwezig maken, en ons onttrekken uit al die onbewuste gewoontes, dan krijgen we wat van die vrijheid terug. En dat wordt mettertijd alleen maar meer.

Voordat we met de oefening beginnen om dat te bereiken, wil ik graag nog zeggen dat deze oefeningen je op een diep niveau iets zullen laten ervaren. Ze zijn ontworpen om ons een helderder begrip te geven over wat er gebeurt in de wereld, en hoe we actief kunnen helpen om het te veranderen. Als we de persoonlijke transformatie van onze reis overslaan, blijven we alleen maar steken in onze huidige staan van zijn en begrip.

kalm en aanwezig

Een simpel proces

Een krachtig middel om de kleine dingen in het leven te zien, om de magie en de wonderbaarlijke schoonheid op te merken om je heen en binnenin jezelf, is om altijd terug te gaan naar de adem. Combineer dat met een aantal oefeningen om spanning los te laten en om in je hart te komen, en je zult iedere dag meer ontwaken tot wie je echt bent. En het beste: deze spier groeit met de tijd, dus hoe meer je oefent, hoe meer aanwezig je wordt, en hoe meer je apenbrein op de achterbank gaat zitten in plaats van achter het stuur.

Kalm en aanwezig in 5 minuten

1. Je kunt de oefening op twee manieren beginnen: doe het iedere keer dat je merkt dat je jezelf aanspant of niet meer aanwezig bent, of zet een alarm dat zo’n 6 keer per dag afgaat. Kies je voor de eerste manier, dan wil je zeker weten dat je bewustzijn al 6 keer per dag bij je aanklopt, zodat je zeker weet dat je dit vaak genoeg doet.

  1. Als het alarm afgaat, of wanneer je jezelf opmerkt, stop dan met wat je doet en adem een paar keer diep in. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Doe dit langzaam en beheerst. Je hebt geen haast, doe alles beheerst.
  2. Na 2 tot 5 ademhalingen mag je weer normaal ademen, maar zorg wel dat je door je neus in blijft ademen. Zeg jezelf in je hoofd ‘Ik laat alle spanning los in mijn hoofd, mijn nek, mijn schouders, mijn kaak, mijn maag, mijn vuisten en mijn benen.’ Zie het maar als een soort mini-mantra, maar vat dat niet op alsof je het op een specifieke manier moet zeggen. Je let simpelweg op en vertelt je lichaam dat het zich mag ontspannen.
  3. Nadat je de spanning hebt losgelaten, en je merkt dat je lichaam meer ontspannen is, en nadat je ademhaling je weer in het moment heeft gehaald, let dan op hoe je in je stoel zit of hoe je staat. Voel de lucht om je heen, let op alle luchtstromen op je huid of op geuren die je ruikt. Let op alle verschillende geluidjes om je heen, focus je ondertussen op niemand en op geen gevoel, laat je niet afleiden, maar merk ze op en laat ze bestaan. Dit is aanwezigheid, deze staat van zijn. Opmerken.kalm en aanwezig

Mocht je wat loslopende gedachtes of gevoelens van stres ervaren op dit punt, merk die dan alleen op en zeg in jezelf ‘Oké stress’ of ‘Oké taak die ik moet doen, ik zie je, ik zal je straks afhandelen’ en laat het voorbijgaan.

  1. Wanneer je aanwezig bent, keer je je aandacht naar het gebied van je borstbeen, het centrum van je hart. Je kunt je hand of vingers op dit gebied leggen als je wilt. Richt je aandacht op deze ruimte. Zie je bewustzijn naar deze ruimte bewegen alsof je zelf van je hoofd naar je hart beweegt. Het maakt niet uit hoe dat er voor jou uitziet of hoe het voor jou voelt. Het hoeft niets mystieks te zijn. Die gedachte is een hele normale vergissing waarmee je een simpele methode complexer maakt.
  2. De laatste stap: laat jezelf zolang je wilt in die ruimte verblijven. 1 minuut, 10 minuten, wat je maar nodig hebt. Ik raad meestal aan om deze oefening te doen als een check-in van ongeveer 5 minuten.

Herhaal deze stappen elke keer dat je alarm afgaat of wanneer je merkt dat je gespannen raakt. Hierdoor krijg je meer bewustzijn van jezelf. Je begint ook door te krijgen dat je veel meer controle hebt of je staat van zijn dan je misschien eerst dacht. Dit is een cruciale stap richting emotionele vrijheid. In deze ruimte is je hoofd je niet te baas, en ook je gevoelens niet.

Bonus: als extra tip, voor wanneer je een gevoel krijgt voor hoe die korte meditatie aanvoelt. Als je je na 20 of 30 minuten weer gespannen voelt worden, haal dan één keer diep adem en denk terug aan de energie en het gevoel van je meditatie.

De les

Wanneer zal er iets plaatsvinden als volledige openbaring, of een grote verandering in onze wereld? Wanneer mensen diep genoeg focussen op persoonlijke transformatie dat ons bewustzijn klaar is om te horen wat verborgen is, en klaar is voor een wereld die is geaard in een staat van vrede, liefde en vrijheid, in plaats van ons huidige apengedrag.

Leestip:

Ademhalingstechnieken: eenvoudige ademhalingstechnieken voor zelfgenezing, ontspanning en meer levensenergie

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in