sensitieve ondernemer

Ik ken het maar al te goed, niet te schreeuwerig over willen komen, niet willen pushen, niet opscheppen. Ik heb integriteit met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn ouders waren enorme talenten. Mijn vader was heel intelligent, heel wijs, maar ook heel creatief. Toch liet hij dat niet echt zien, leek er nooit echt voor te gaan staan. Ja, hij werkte wel een tijd als reclameman, maar zijn potloden en schilderspullen had hij allang opgeborgen. Terwijl hij op de kunstacademie had gezeten! Mijn moeder was ontzettend wijs en spiritueel. Ze had een gave. En ergens wist ze het best, ze hielp zo veel mensen in haar praktijk, maar toch hield ze zich op een bepaalde manier ook klein, terwijl ze grootser dan groots was! En hoewel ze mijn meest toegewijde cheerleader was, haalde ik er kennelijk andere lessen uit en hield me lang klein. Zo gaat dat vaak, kinderen doen hun ouders na, ongeacht de woorden die ze gebruiken.

Allergie

En nog steeds zit (wat ik ervaar als) ‘schreeuwerigheid’ in mijn allergie. Verzet ik me stiekem tegen wat ik voel als ‘marketingtrucs’ of ‘commercieel gedoe’. De laatste keer dat ik een mail opende waar ‘gouden tips’ in de titel stond, kan ik me niet herinneren. Ik hou namelijk niet van trucjes! Ik hou van puur, van echt, zelfs soms met rauwe randjes. Begrijp me niet verkeerd: puur en echt kan ook juist heel blij, heel enthousiast, heel gedreven zijn, maar dan wel als het bij je past. Zeker als jij veel werkt met mensen die sensitief zijn, is het zó belangrijk dat je echt jezelf bent.

Wees authentiek

Jouw grootste talenten zitten juist in wie jij werkelijk bent. Het is namelijk een optelsom van al die dingen die jou uniek maken. Dus ook de dingen die je misschien ooit wilde verstoppen. Daar zit juist jouw kracht. Bij mij mocht bijvoorbeeld lang de ‘juf’ in mij er niet zijn, maar daar zit juist iets wat ik niet meer moet verstoppen! Mijn vermogen om mensen dingen te leren. En daarbij zonder oordeel te zijn. Om een veilige omgeving te creëren waarin mijn klanten zichzelf durven te zijn en durven te laten zien. Maar ook om soms weleens even te ‘juffen’, als iemand zich weer gaat verstoppen die met zichzelf had afgesproken zich te laten zien. Als dat stuk van mij, dat ik jaren heb weggestopt, er weer mag zijn, ben ik van nóg grotere waarde voor mijn klanten.sensitieve ondernemer (1)

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waarin ben jij uniek?

Wat maakt jou nu echt jou? Ben je bijvoorbeeld heel bescheiden en gevoelig en helpt dat jouw klanten om zich helemaal thuis te voelen bij jou? Of ben je juist een enorm blij ei en trek je daarmee anderen uit hun dip? Heeft jouw jeugd je voorbereid om mensen met een trauma perfect aan te voelen? Heb jij altijd een enorme feeling gehad voor werken met kinderen? Of kun jij helen gewoon door in te zetten wat altijd in jou zat? Wat is jouw unieke talent? Wat is de optelsom die zorgt dat jij precies bent wie jouw ideale klant nodig heeft? Wat heb jij meegemaakt dat jou klaarstoomde voor jouw echte roeping? Welke eigenschappen heb jij die bijdragen aan wat jij zo goed kunt? Denk er eens over na en durf te claimen wat jou bijzonder maakt. Als je het zelf niet kunt bedenken, vraag dan eens mensen in je omgeving om mee te denken, die zien vaak dingen die jij niet durft te zien.

Laat je zien

Als je nu dat hele pakketje dat jou maakt wie jij bent ontcijferd hebt, laat je dan zien aan de wereld, want die kun je niet helpen als jij onzichtbaar blijft. Als jij dit leest, op deze site, dan is de kans heel erg groot dat jij graag mensen wilt helpen, maar dat lukt je dus echt niet als jij niet uit je coconnetje durft te komen. En daarnaast, ik schreef er eerder over, bereik je er ook echt geen klanten mee. Als jij klanten wilt aantrekken, zullen ze je eerst moeten leren kennen en dat kan alleen als jij je laat zien. En dat betekent niet dat je hoeft te gaan opscheppen over jouw talenten. Het betekent gewoon dat jij je, stukje bij beetje, laat zien, precies zoals jij bent, zodat jouw potentiële klanten jou gaan leren kennen en jij ze, liefdevol en op jouw manier, steeds dichterbij haalt, zodat ze met jou willen werken.

Durf jij hieronder iets te delen dat jou echt jou maakt? Of een ander inzicht dat je had?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Ja Nadia, ik voel dat ik nog zoveel te bieden heb, nog zoveel mensen zou kunnen helpen met mijn gaven en talenten. Ondanks, of net doordat mijn 70ste verjaardag er aankomt knaagt het meer en meer aan me dat ik onzichtbaar ben. Met de schitterende huidige technologieën worstel ik enorm en geef het na vele vergeefse pogingen meestal noodgedwongen op. Door mijn gebrutaliseerde jeugd als hoog sensitief kind en alle healingsopleidingen die ik volgde om mezelf te helpen, lijkt het er meer en meer op dat ik alles waar mensen mee worstelen in mezelf al heb mogen helen, wat ik dan ook uitstraal. Intuïtief pas ik dan succesvol de gepersonaliseerde combinatie van helingmethoden toe die helpen. Alleen… hoe kan ik zichtbaar zijn…

 2. Wat een prachtige tips Nadia, dankjewel daarvoor. Ik ben zelf een beetje van mijn pad afgeraakt of wellicht nog nooit echt volledig in mijn kracht gaan staan? Door traumatische ervaringen en standje overleven heb ik werk gekozen waardoor ik vooruit kon (op mezelf gaan wonen bv). Jaren geleden ben ik parttime gaan werken om een bedrijf te starten. Mijn hart, talent en passie zit daarin maar toch ging ik weer keuzes maken omwille van anderen en vond ik het moeilijk om mezelf in de markt te zetten en geld te vragen voor mijn diensten… Wat jij schrijft raakt me diep. Bij mij gaat het denk ik om eigen waarde en overtuigingen die mij niet dienen(vooral qua commercie ed). Ik ben wel zover dat ik beter wil, voor mezelf, voor anderen, dieren, planten en onze maatschappij! Daarom ben ik vorig jaar een tweede bedrijf gestart waarin ik alleen met mijn hart beslissingen neem maar dat vind ik vaak best lastig. Toch ik word er blij van en heb nu de luxe dat ik me het kan permitteren. Helaas heb ik mijn parttime baan nog steeds niet op kunnen zeggen.
  Wat zou een traject bij jou me opleveren?
  Keep up the good work en take care!

 3. Hallo, als hooggevoelige man en kunstenaar vind ik het fijn om dit soort artikelen te lezen, dat helpt me om mijn eigen pad te herontdekken. Ik ben momenteel van mijn eigen pad afraakt, jaren lang heb ik portret gemaakt naar de verwachting en de wensen van anderen. Alles moest snel en perfect voor zo min mogelijk geld. Te laat heb ik ontdekt dat ik me van mezelf verwijderde. Nu wil ik op zoek naar opdrachten en mensen die meer bij mijn werk aansluiten, groot formaat analoog, soms wel 10-20 minuten alleen al bezig met het instellen van mijn camera voor het best mogelijke beeld, heerlijk! Hoe ik de juiste mensen voor mijn opdrachten ga vinden heb ik nog niet duidelijk, maar dit artikel lezend als een reminder en nieuw inzicht is een belangrijke stap.

  • Hallo Paul,

   Ik zou als ik jou was beginnen met laten zien waarom jij wilt werken zoals jij belangrijk vindt. Het klinkt alsof er een duidelijke ‘waarom’ achter zit. Ook zou ik kijken wie jouw ideale klant is. Met wie werk jij het allerliefste? Deze twee dingen zou ik als leidraad nemen in alles wat je laat zien, dan kun je langzaamaan mensen gaan aantrekken die passen bij wat jij belangrijk vindt.

   Succes ermee!

   Hartegroet,
   Nadia

 4. Hallo!
  Ik ben een zeer creatieve hoogsensitieve vrouw met veel passie en inzichten. Door de combinatie werk-gezin staat mijn creativiteit geregeld onder de druk. Ik vind het wel heel fijn om mensen rondom mij te helpen inzien hoe mooi ze zijn en dat ze leren van zichzelf te houden zoals ze zijn. Een ander laten zien wat zijn talenten zijn, wat zijn bron werkelijk is en helpen te groeien is zo belangrijk! Het zou fantastisch zijn om hiermee verder te gaan (wanneer hier ruimte voor vrij komt uiteraard).
  Lieve groeten,
  Daria.

 5. Inspirerend artikel!
  Door zelf één en ander meegemaakt te hebben, kan ik me volkomen inleven in iedereen die door datzelfde heen moet gaan. Ik luister en geef wijze raad, voorlopig nog gewoon aan vrienden maar dat innerlijke stemmetje dat zo lang onderdrukt is geweest, fluistert nu: maak hier toch je beroep van. Uitvissen hoe.

  • Hallo E.,

   Klinkt inderdaad alsof dat een talent is dat je goed in zou kunnen zetten. Tipje: Schrijf je dromen eens op. Wat zou je echt willen? Met wie zou je willen werken? Wat zou je dan doen? Kan veel helderheid geven en je een indicatie geven van de eerste stap.

   Succes!

   Hartegroet,
   Nadia

 6. Hoi Nadia,
  Ja dat durf ik!
  Ik ben hoog sensitief, helder-horend, ziend, voelend en wetend, werk met energie, eerlijk, ruimdenkend, open en openhartig en nog veel meer. Ik voel wat erin mensen omgaat en waar er blokkades zitten. Dit ervaar ik in mijn eigen lijf. Het heeft me heel erg lang gekost omdit te (her)erkennen voor mezelf. Ik ben nu beetje bij beetje, stukje voor stukje mezelf aan het neerzetten in de wereld door hiervoor uit te komen en het in te zetten om andere mensen te helpen zodat iedereen zijn eigen unieke, krachtige zelf durft te zijn en neer te gaan zetten. Ik zet al mijn gaves in in mijn baan als bloemiste en als zelfstandig ondernemer in mijn eigen praktijk en dat voelt als een thuiskomen bij mij zelf!!!

 7. Hi, ik ben erg creatief: wat niet altijd goed tot uiting komt. Wat ik wel erg goed kan. Lang met kinderen gewerkt, jonge kinderen die ik erg goed kan aanvoelen. Kinderen voelen dit ook en komen sneller naar mij toe en reageren daarop. Vinden mij vaak lief.
  Op dit moment ben ik een thuis mama, waar ik van geniet. Maar ik weet even niet meer zo goed wat ik dan wel wil of hoe ik er uiting aan moet geven. Ik ben inderdaad een persoon die graag mensen of kinderen helpt.

  Gr Esther

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in