Standvastig doorgaan

De wereld zoals ik die nu ervaar is vol verwarring, diepe ellende en ontstellend veel leed. Denk aan de oorlogen tussen en binnen naties en de onderdrukkende regimes in de wereld. Denk aan het onleefbaar worden van delen van de aarde door klimaatverandering.

Dit alles geeft mij een wanhopig gevoel, want ik denk dat ik er weinig aan kan doen. Het gaat buiten mij om, niemand heeft mij iets gevraagd, ik kan het leed van de hele wereld niet veranderen.

Of zit het toch anders?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik én jij

Martin Luther King zou het niet eens zijn met mijn bovenstaande onmachtige gedachte. Hij zag dat alle leven met elkaar verbonden is en dat ik dus een deel ben van de chaos in de wereld, maar ook een deel kan zijn van de heling. Hij ging uit van een goddelijke liefhebbende aanwezigheid die alle leven met elkaar verbindt. Waarin we elkaar kunnen helen in plaats van verwonden. Waarin geen ruimte is voor ‘wij tegen zij’ of ‘ik tegen jij’, maar alleen voor een gelijkwaardig ‘ik én jij’. Vandaar dat Martin Luther King koos voor geweldloosheid in gedachte, woord en daad. En ja, uit alle chaos in de wereld blijkt dat zijn werk en dus ook mijn werk nog lang niet voltooid is.

Mijn kleine geweld

Door negatieve levenscontacten en -ervaringen kan ik soms wantrouwend, oordelend, defensief of agressief reageren naar anderen, maar ook naar mijzelf. Je zou kunnen zeggen als een doorsnee wereldburger met te weinig aandacht, zorg en toewijding voor de wereld en de mensen om mij heen. Mijn kleine geweld in oordelen, onverschilligheid, pijnlijke grapjes, misprijzen, druk uitoefenen en manipuleren doet pijn en maakt koud en onverschillig. Het is een bodem en legitimatie voor het grotere geweld en grensoverschrijdingen.

Luisteren en uitspreken

Voor mijn kleine geweld kan ik echt wel verantwoording nemen en daar zelf iets aan doen, en daarmee het leed, chaos en desoriëntatie in de wereld verzachten. Door een liefhebbende aanwezigheid en mijzelf op te stellen als een naaste voor mijn medemens. Door een aandachtige geest en een inlevend hart te ontwikkelen. Door het leed van anderen niet dood te zwijgen, maar daarin openlijk een standpunt in te nemen. Door te luisteren, niet te oordelen, me wel uit te spreken en met eenieder in gesprek te blijven.
Dat vraagt continue training waardoor ik inzicht krijg in mijn gevoel en bewustzijn.

Daarmee kan ik elke dag en in iedere situatie werken, mijn ziel wakker maken, mijn bewustzijn vergroten en mijn daden afstemmen op heling van mijzelf en de wereld.

Hein Mannaerts

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in