Met deze 6 stappen kom je bij zelfliefde

Ik zie veel mensen worstelen met zelfliefde. ‘Ben ik de moeite waard?’ ‘Wat is mijn plek hier op aarde?’ ‘Waarom houd ik niet van mezelf?’ zijn vragen die zich opdringen. Welke stappen kunnen we zetten zodat we deze liefde, die al in ons aanwezig is, daadwerkelijk toelaten?

Belangrijke ingrediënten voor zelfliefde

Natuurlijk is geen mens hetzelfde en is iedere weg weer anders. Toch zijn er een aantal ingrediënten die belangrijk zijn om meer zelfliefde te gaan ervaren: loslaten van oude pijn, grenzen stellen en compassie voelen. Waarmee het duidelijk is dat het proces naar zelfliefde tijd kost. Stap voor stap, waarbij geduld met jezelf onontbeerlijk is.

Loslaten van oude ballast

Net zoals je geen huis op een ruïne bouwt, kan zelfliefde niet groeien als je nog omringd bent door de brokstukken uit het verleden. Verdriet, boosheid en oude pijn loslaten is een eerste stap. Immers, als je ‘huis’ nog intact was, zou je zelfliefde nog stromen.
Aan loslaten gaat toelaten vooraf: het durven voelen van je verdriet. Uit je kindertijd, een vorige relatie of anderszins. We zijn als mens ertoe uitgerust om dit verdriet weg te stoppen. Maar op enig moment is het belangrijk om dit toe te laten. Zodat je ermee in contact komt en het kunt transformeren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Verdriet loslaten

Het toelaten van verdriet roept vaak weerstand op. Zeker wanneer we voelen dat het verdriet diep zit, een zielenpijn. Het voelt als een groot onheil dat ons op de hielen zit en waar we ons van afwenden. Alsof het ons verslindt als we ons er naartoe keren.
In een sessie was een cliënte in contact met haar moeder. Moeder had veel onverwerkt verdriet over haar kindje dat was overleden, de pijn was voelbaar. Dit verdriet was zo allesomvattend, dat ze het niet durfde toe te laten. Met als gevolg dat haar gebroken hart het moeilijk maakte om deze dochter het vertrouwen te bieden dat ze nodig had. Haar verdriet creëerde een grote angst om ook dit kind te verliezen. Daardoor was het voor haar dochter lastig om onbevangen de wereld in te gaan en zich te ontwikkelen.
De dochter zag in de sessie het verdriet van moeder: een eindeloze zee. Moeder kon de zee niet zien, ze stond er met de rug naartoe. Ze was zich bewust van het eindeloze verdriet en in haar ogen lag angst en onmacht. Haar dochter moedigde haar aan om zich om te keren en het verdriet te aanschouwen. Moeder vertrouwde op haar dochter en keerde zich om. In haar beleving was haar verdriet een woeste zee die haar zou verzwelgen. Maar de zee bleek kalm en rustig te zijn. En ze zei: “Is dit nu waar ik altijd zo bang voor ben geweest?”. Nu durfde ze haar verdriet alsnog toe te laten.

Je boosheid gebruiken op weg naar meer zelfliefde

Hoe los te laten? Boosheid toelaten is een belangrijke stap.

Misschien ervaar je geen verdriet maar wel boosheid? Ook dit kan de motor zijn voor je verdere proces.
Haal de situatie waarover je boos bent terug: herinner je wat er gebeurde en wat je voelde. Laat de boosheid hierover groeien. Dit is alchemie: je stookt het vuurtje op. Hoe groter het is, hoe tastbaarder en hoe gemakkelijker je het kunt transformeren.
Voel welke manier bij jou past om de boosheid los te laten. Ik herinner me een moment dat ik hierin werd geholpen. Ik zat in de auto en ontplofte: ik brulde vanuit mijn tenen. En ‘zag’ mezelf als een vuurspuwende draak. De vlammen sloegen uit mij en het stoom kwam uit mijn neusgaten. Heerlijk! Ik vond het een bevrijdende ervaring. En ja, het is vreemd en je verstand zal er wel van alles van vinden. Maar als je voelt dat dit voor jou zou kunnen werken, is het het zeker waard om over de drempel te stappen!
En: met het groeien van mijn zelfliefde nam mijn boosheid af.

Blokkade

Soms voelen mensen nauwelijks emoties. Of zijn hun emoties zo allesomvattend dat ze geen aanknopingspunten bieden. Mogelijk is er sprake van een energetische blokkade. Twijfel niet aan jezelf als het niet lukt om gevoelens toe te laten. Er is niets mis met jou. In deze tijd van transformatie helpt het universum jou door onderliggende emoties steeds meer aan de oppervlakte te brengen. Energetische begeleiding kan jou hierin helpen.

Grenzen, een belangrijke vorm van zelfliefde

Grenzen voelen en aangeven is een belangrijke vorm van zelfliefde. Je kiest op dat moment voor jezelf. Het heeft mij, als hooggevoelig persoon, moeite gekost om me hiervan bewust te worden. Hoe voel je deze grens?
Dit is subtiel: een onbestemd gevoel in je buik, een innerlijk verzet of een oprechte verbazing over hetgeen de ander doet of zegt. Wanneer je dagelijks de intentie hebt om je grens te voelen, zal het je steeds beter af gaan. Door het op te schrijven, krijg je er beter zicht op.
grenzen hspDe volgende stap is het aangeven van deze grens. Hou jezelf daarbij het volgende voor: als iets goed is voor mij, is het ook goed voor het collectief. Een ander een dienst bewijzen terwijl het voor jou niet prettig voelt, leidt energetisch niet tot een hogere vibratie. En als jouw vibratie daalt, door iets toe te laten wat niet prettig voelt, daalt ook de vibratie van het collectief. Je grens aangeven vraagt moed, maar als je de intentie hebt om het te gaan doen, lukt het je steeds beter.
Vraag je af bij iedere keuze die je maakt: is deze liefdevol voor mij?

Compassie

Compassie hebben voor jezelf is belangrijk. Dit proces vraagt tijd en geduld. Gun dit jezelf. Bovendien lukt het aangeven van je grens de ene dag beter dan de andere, wees mild voor jezelf als het een keer niet lukte.
Vaak hebben we het idee dat we bepaalde thema’s en oude pijn al hebben opgelost. We denken ‘verder’ te zijn dan in werkelijkheid het geval is. Als er iets blijkt uit de vele sessies die ik heb gedaan, is het dat we niet weten wat zich in ons onderbewuste bevindt. We weten niet wanneer we ‘klaar’ zijn. Dat geeft niet, maar geduld en acceptatie zijn hierin van groot belang.
Realiseer je dat de innerlijke groei die we op dit moment als mensheid doormaken ongekend is. Het is aan ons de taak om karma op te ruimen: van onszelf, (voor)ouders, vorige levens en het collectief. Dat is nogal wat! Dit gaat gepaard met vallen en opstaan. Je zult zien dat je steeds minder valt en dat je op een dag ervaart dat je steviger in je schoenen staat.

Verbind je je met de innerlijke vermogens die jou ondersteunen

In deze uitdagende tijd is het pittig om je staande te houden. In een geheel nieuwe live online webinarserie geef ik je handreikingen om bij jezelf te blijven en je eigen koers te varen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Lieve Susanne,
    .. wederom een bijzonder relaas…zo helder, herkenbaar, uitnodigend, inspirerend en bemoedigend ook…zo voelt het althans in mijn onderbuik!
    Mijn hart heeft in de 1e online meeting van alle aandacht een ‘boost’ gekregen en me naast het ‘wortelen’ een Super Power ervaring gegeven..

    • Wat fantastisch om te horen dat je hart in de online class een boost heeft gekregen! Geniet van dit fijne gevoel en de ervaringen die nog komen gaan in de volgende weken. Dank voor het delen van je ervaring ❤️.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in