Valkuilen, sterke punten én tips

Afgelopen week was ik op een netwerkbijeenkomst. Zodra ik zeg dat ik veel werk met coaches en therapeuten die hooggevoelig zijn of die hooggevoelige mensen coachen, begint vaak mijn gesprekspartner gelijk te knikken.

“Hooggevoelig, dat ben ik ook! Nadat ik uitviel in mijn baan, ben ik voor mezelf begonnen.”

Ik zie bij mijzelf en bij andere hooggevoelige ondernemers vaak bepaalde kenmerken die ons ofwel heel succesvol kunnen maken, ofwel enorm in de weg kunnen zitten.

We hebben een groot hart

Ons grote hart heeft ons in het leven al vaak in de problemen gebracht. We gingen net een stapje te ver, liepen onszelf voorbij. Gaven onze grenzen niet goed aan en raakten zelf opgebrand.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ons grote hart is zowel een valkuil als een enorm sterk punt. Een valkuil als we onszelf vergeten, maar onze klanten of cliënten kunnen er enorm profijt van hebben. Niemand geeft met zoveel liefde als wij. Wat we alleen moeten leren is om niet onszelf erbij cadeau te geven.

We zijn geneigd teveel van onszelf te geven, teveel van onze energie, teveel van onze tijd, of tegen te lage tarieven te werken. We moeten onthouden dat er een balans moet blijven, we hebben al vaak genoeg gemerkt wat er gebeurt als we niet onze grenzen aangeven, dus het wordt tijd dat we het leren.

Ga voor jezelf staan en wees eerlijk. Je zult zien dat je klanten eerlijkheid waarderen en het inspirerend vinden als je jezelf beschermt.

We zijn perfectionistisch

Ik ken weinig hoogsensitieve mensen die niet perfectionistisch zijn. Dat kan ons enorm in de weg zitten: we gaan te lang door, blijven schaven en piekeren en goed is nooit goed genoeg. Voor onze klanten kan het natuurlijk enorm fijn zijn. Iemand die doorgaat tot iets perfect is, dat is natuurlijk de droom van menigeen.

Ook hierin moeten we goed onze grenzen bepalen. Vaak vindt onze klant het allang goed, maar blijven wij nog doorgaan. Soms is goed echt beter dan perfect, goed is herkenbaar, perfect is dat lang niet altijd.

We hebben een enorme passie

Mijn hele leven al zit ik vol vuur voor datgene waar ik voor ga. Het heeft me regelmatig wat vijanden opgeleverd, bijvoorbeeld als ik opkwam voor kinderen die gepest werden. Ik kon niet tegen onrecht en ging er dan tegenin. Ik zie dat veel terug bij hooggevoelige ondernemers, een enorm vuur dat in ze brandt.

Wat velen nog moeten leren, is dat vuur in te zetten om ook daadkrachtig te zijn. Als je weet wat je wilt, doe het dan ook! Recht je schouders, stook het vuur in je hart nog wat hoger op en ga ervoor. Doe wat nodig is en doe het met plezier, gebruik je passie en je vuur om dingen leuk te maken voor jezelf.

Let niet op wat anderen denken, je zult altijd haters en fans hebben. Haters krijg je vaak juist als het goed met je gaat en als je jezelf laat zien, dus maak je groot!

We voelen zoveel

Leuk hoor, netwerkbijeenkomsten, seminars, workshops, maar alles is zo druk en dan ook nog vaak ver weg. Moeten we eerst al reizen, dan daar een aantal uren tussen de prikkels zitten en dan nog terug naar huis. Met een bonkend hoofd of doodmoe! Soms kan het handig zijn om veel te voelen. Het is bijvoorbeeld fijn om goed te weten waar je cliënten mee zitten, maar op dit soort bijeenkomsten kan het je teveel worden, terwijl ze wel belangrijk zijn.

Maak daarom van tevoren keuzes. Plan bijvoorbeeld de dag ervoor en erna niet teveel in. Ga in de pauze even naar buiten als het kan, maak een wandelingetje. Carpool als het kan ernaartoe, zodat de reis je minder energie kost. Of ga met het openbaar vervoer, maar doe oordopjes in. Veel prikkels om je heen, maar je kunt in ieder geval geen ongelukken veroorzaken met je vermoeide hoofd.

Nog even kort samengevat

Geef je tijd en energie, maar bewaak je grenzen. Niemand heeft iets aan jou als jij jezelf voorbij loopt en niet meer kan.

Doe dingen goed, zet de puntjes op de i, maar besef eindelijk eens dat goed meestal goed genoeg is.

Gebruik je vuur om je groot te maken, te durven gaan staan voor wie je bent en wat je kan. Laat jezelf zien.

Maak keuzes als je veel prikkels verwacht, accepteer dat je niet alles tegelijk kan. Met rust ervoor en erna zijn zelfs drukke bijeenkomsten wel te doen.

Zorg goed voor jezelf, want alleen dan kun je goed voor anderen zorgen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Mooie krachtige Nadia, dank je wel voor je mooie woorden. Deze inspiratie raakt mij heel erg omdat het vuur in mensen alleen kan branden als je de binnen en buiten wereld leert begrijpen. Jij geeft heel mooi aan hoe deze werelden één zijn En vanuit de optiek om jezelf te weren tegen haters is het juist goed om met compassie deze buitenwereld weer met liefde te ontvangen. Dit is en blijft een leerproces om dichter bij je kern te blijven. Deze ervaringen zijn enorm waardevol en fijn omdat je dit juist deelt! Hoe kom je er anders achter? Met een mooi perfect verhaal ga je het niet ‘ leren’. Het gewenste ; ik ben in liefde en verlicht en niet boos of geraakt door anderen is in mijn ogen ook geen waarheid. Waarheid is fouten durven maken, kwetsbaar mogen zijn en hiermee om leren gaan. Je vaarhaal is hierdoor voor mij heel erg waardevol omdat het een dagelijks proces is voor mij, jou en zo nog vele anderen Thnx for sharing sister, liefs Nicole

 2. Ik geloof niet in deze stelling;
  “Haters krijg je vaak juist als het goed met je gaat en als je jezelf laat zien, dus maak je groot!”
  Als je je werkelijke zelf laat zien en vrijuit je kwaliteiten kan tonen resoneert dit met de rest van de wereld om je heen. Je geeft hiermee een geweldig voorbeeld en stimuleert de ander zijn werkelijke zelf te zijn.

  • Hoi Suus, klopt, je trekt de juiste mensen dan ook aan. Ik heb zelf gemerkt dat je alleen ook mensen afstoot als je echt jezelf bent en je laat zien. Ik vind niet dat je je daardoor moet laten weerhouden, vandaar mijn opmerking.

 3. Beste Nadia,
  Mooi artikel. Een kanttekening bij de termen HSP en hooggevoeli.
  Er is een verschil in hooggevoelig of hoogsensitief zijn. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, echter er is een groot verschil tussen.
  Hoogsensitief ben je. Zo word je geboren.
  Hooggevoelig kun je worden. B.v. door trauma, of ziekte.
  Hooggevoelig betekent dat je eigenlijk overgevoelig raakt voor prikkels en imput.
  Hoogsensitiviteit is een eigenschap die aangeboren is. Je zintuigen werken sterker en je hersenen werken anders dan bij mensen die niet HSP zijn.
  HSP kun je niet worden. Hooggevoelig wel.
  Lieve groet Lisette

  • Hoi Lisette, ik weet het (sinds kort). Ik gebruik de termen bewust door elkaar omdat de meeste mensen het nog niet weten. Maar bedankt voor je aanvulling.
   Hartegroet,
   Nadia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in