liefde voor jezelf -zelfliefde

In mijn leven heb ik vaak genoeg gezien dat het onzin is dat je geen liefde kunt geven of echt van iemand kunt houden zolang je niet van jezelf houdt. Mijn moeder bijvoorbeeld was er een lichtend voorbeeld van. Lang voordat zij leerde van zichzelf te houden, gaf zij al onvoorwaardelijk liefde aan anderen. En ook bij bijvoorbeeld veel coaches, therapeuten en healers zie ik het vaak: Ze kunnen, vanuit pure, onvoorwaardelijke liefde, geven aan anderen wat zij zichzelf niet geven.
Het grote verschil zit in de onuitputtelijkheid van de bron van liefde. Zo lang jij geeft aan anderen zonder eerst aan jezelf te geven, is die bron op een gegeven moment leeg. Het is op. Je energie is op, je vreugde lijkt even op te zijn. Er is niets meer over, zeker niet voor jezelf.

Jouw liefde voor anderen als basis

Er wordt ons vaak verteld dat we onze liefde voor onszelf als basis moeten nemen, maar wat nu als dat je nog niet lukt? Wat nu als je wel onvoorwaardelijke liefde voelt voor je kinderen, je partner, je vrienden, je cliënten, maar niet voor jezelf? Gaat het dan niet meer goed komen met je? Of kunnen we het ook eens heel anders bekijken, met jouw liefde voor anderen als basis? Want waarom zou je niet kunnen leren hoe je van jezelf kunt houden vanuit wat jij altijd al doet, liefde geven aan anderen? Bekijk het eens zo: Kun jij, heel voorzichtig, gaan zien hoe mooi jij bent als je kijkt naar wat jij allemaal geeft aan anderen?

Neem jezelf als voorbeeld

Kijk eens goed naar hoe jij dat doet, al die liefde geven aan anderen. Kijk hoe onbaatzuchtig je bent naar je kinderen, je familie, je partner, je vrienden, of je huisdieren. Kijk naar wat je doet en wat jij betekent voor mensen in nood. Wat een mooi mens ben jij, nietwaar? Zou je van zo iemand als jij niet heel erg veel kunnen houden? Zie jij wat een enorm groot hart jij hebt? Hoe veel vreugde jij toevoegt aan de wereld? Hoe veel licht jij brengt?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Kleine stapjes

Kijk nu eens hoe jij dit aan jezelf kunt geven. Wat kun jij als voorbeeld nemen dat jij aan anderen geeft, maar niet aan jezelf? Wat doe jij zoal voor een ander? Misschien stuur je vaak een kaartje. Schrijf eens een kaartje aan jezelf, hoe gek het ook lijkt. Misschien geef je cadeautjes. Geef eens een cadeautje aan jezelf. Misschien geef je complimentjes, overstelp je anderen met mooie woorden. Verzin eens mooie woorden die je kunt geven aan jezelf, al is het in het begin alleen maar: ‘Wat ben jij lief voor anderen.’
Misschien glimlach je tegen iedereen die je tegenkomt. Glimlach eens naar jezelf in de spiegel. Je hoeft echt niet te beginnen met een enorme liefdesverklaring, hou het klein, zet een stapje en zie wat het met je doet.

Kijk naar jezelf

Een mooie oefening, als je durft, is jezelf eens goed aankijken in de spiegel. Focus niet op dingen die je niet mooi vindt, maar kijk eens naar je ogen. Kijk jezelf aan en hou je blik vast als het lukt. Ook al springen de tranen in je ogen. Ook al wil je weg kijken, probeer te blijven kijken. Minutenlang als het lukt. En lukt het je niet meteen, is het nog te moeilijk, straf jezelf dan niet af, maar zeg tegen jezelf. Oké, vandaag lukt het me nog niet zo lang, morgen probeer ik het weer en dan probeer ik het tien seconden langer. Wees zacht voor jezelf, zo zacht als je voor een ander zou zijn. Laat toe wat er komt en weest niet streng voor jezelf als er niets komt, of het niet lukt. Oefenen in zelfliefde is niet de makkelijkste oefening, maar wat is het een mooie! Want weet, ieder klein beetje liefde voor jezelf dat jij kunt vinden, is ook een beetje liefde die jij weer kunt geven, zonder dat het je uitput. Hou vol, mooi mens, je bent het waard.

Wil jij graag nog veel meer van jezelf leren houden en die liefde weer verder delen met de wereld? Ik heb een online training gemaakt waarin ik je niet alleen leer hoe jij bij die liefde voor jezelf kan komen, maar ook hoe je jouw liefde, die steeds onuitputtelijker wordt, weer verder deelt. Ontdek hoe magisch mooi jij al bent! Gun jij jezelf dit cadeau?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Mooi geschreven. God zegt in de bijbel ook: Heb God lief en je naaste ALS JEZELF. En dat is zo waar! Ik heb ook jaren veel aan anderen gegeven en liep mijzelf voorbij. Ik heb moeten leren om lief te zijn voor mijzelf. Ook nee durven zeggen en ruimte aan mijzelf te geven. Ik ben God dankbaar dat hij mij dat, met hulp van anderen, heeft laten zien. En het lukt!

 2. Mooi artikel! Vooral het stukje over kleine stapjes spreekt me erg aan, het kan in het begin inderdaad wat gek voelen, maar hoe meer je dit doet hoe normaler het wordt, het begint in mijn ervaring zelfs steeds meer te klikken hoe mooi en belangrijk het is om dit voor jezelf te doen.

  • Dat is het absoluut, Rob. Juist nu is onze binnenwereld een belangrijke schakel in het creëren van een betere wereld. In mijn ogen begint een betere wereld bij zelfliefde, omdat dit ontzettend veel doet op energetisch niveau.

 3. Dank je wel vroor dit artikel, het ontroert en raakt me.
  Heel lang geloof ik al dat ik niet van anderen kan houden
  omdat ik niet van mezelf houd.
  Ik denk: Mijn liefde is nep omdat ik zo streng ben voor mezelf
  en geen zelfliefde heb.
  Echt dank je wel, ik kan houden van anderen zonder mezelf geweld aan te doen..!
  En idd, ik ben lief voor bv mijn partner en medemens.
  Wat je zegt, ik groet en glimlach naar vreemden op straat.
  Ik stuur kaartjes, bloemen en berichtjes.
  Ik ben de beroerdste niet.. 😉
  Zo lang heb ik gelooft dat mijn liefde er niet toe doet,
  nu kan ik idd tegen mezelf in de spiegel zeggen:
  Ik ben lief en geef liefde ook al voel ik dat voor mezelf niet zo.
  Wat een eye-opener, ik zit ff een potje te janken.
  Hartelijke groet,
  Helen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in