‘Wanneer zie je nu dat dit niet werkt en je weer een gewone baan moet zoeken?’ ‘Denk je nu echt dat je succesvol kan worden met je onderneming?’ ‘Zou je dat nu wel doen? Het maakt je zo kwetsbaar!’ ‘Waarom wil je promotie dan? Je hebt toch al een fijne baan? Gooi nu niet je eigen glazen in.’ Zomaar wat opmerkingen die voorbij kunnen komen tijdens het oh zo gezellige kerstdiner. Zeker als je ondernemer bent, of ambitieuze dromen hebt, moet je het vaak juist niet van je familie hebben. Die hebben namelijk nog weleens de neiging om je, vaak uit liefde en bescherming, soms uit jaloezie, klein te houden. Want als jij je kop boven het maaiveld uitsteekt, kan dat gevaarlijk lijken en het laatste dat ze willen, is dat jij gekwetst wordt. Dat ze je juist pijn doen door je niet te steunen, komt meestal niet eens bij ze op.

Zorg eerst dat je jezelf op waarde schat

Een ander kan jouw waarde nog niet zien, als jij het zelf nog niet eens echt ziet. Zolang jij twijfel voelt over wat jij kunt, is dat precies wat je van anderen gespiegeld krijgt. Zolang jij jezelf niet echt kunt zien, kan een ander jou niet zien. Zolang jij niet echt naar jezelf luistert, zal een ander jou niet horen. En wat willen we graag gezien en gehoord worden, wat willen we graag erkenning! Toch zullen we eerst met onszelf aan de slag moeten, voor we een ander kunnen laten zien hoe waardevol wij zijn voor de wereld.

Schrijf eens een liefdesbrief

Een simpele oefening die je hiervoor kunt doen, is een liefdesbrief schrijven. Nou ja, simpel… Het wordt een liefdesbrief aan jezelf en dat is voor velen nog wel een uitdaging. In die brief schrijf je op wat jij allemaal al zo goed kunt. Wat er al mooi is aan jou. Wat jij goed doet. Kijk eens goed om je heen naar alle mooie dingen in je leven. Daar heb jij een belangrijk aandeel in! Ben jij bijvoorbeeld heel erg trots op je kinderen, omdat ze zo lekker in hun vel zitten de laatste tijd, dan mag je dus ook heel trots op jezelf zijn als moeder. Heb jij ooit de overstap gewaagd van een baan in loondienst naar het ondernemerschap, dan ben je dus hartstikke moedig. Komen jouw vrienden altijd bij jou als ze het niet meer zien zitten, dan ben je dus een dijk van een vriend(in) en heb je een groot, liefdevol hart. Als je goed kijkt, is er zo veel waar we al trots op mogen zijn, zo veel dat we al zo goed doen. Als je daar de focus op legt, kijk je gelijk met hele andere ogen naar jezelf. Vergeet niet je brief te beginnen met: ‘Lieve …’ en, als het je lukt, af te sluiten met: ‘Ik hou van jou.’ Je zult verbaasd staan wat dat met je kan doen.

Jouw moment van geluk

Nog een fijne oefening is de volgende: Sluit je ogen, adem een paar keer diep in en uit en haal je een moment voor de geest dat je volmaakt gelukkig was, of je intens geliefd voelde. Wat ervoer je op dat moment? Wat voelde je? Niet alleen in jezelf, maar ook letterlijk. Werd je hand vastgehouden? Kreeg je een kus op je wang? Of iets heel anders?
Wat rook je? Hou je niet aan ‘wat hoort’. Geluk kan ruiken als je favoriete appeltaart, maar ook als de zweetsokken van je geliefde. Leg jezelf niets op, laat het gewoon komen.
Wat hoorde je? Welke geluiden waren er om je heen?
Wat zag je?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Open je ogen, zet je pen op het papier en begin dit alles op te schrijven. Schrijf over het moment en vergeet vooral de zintuiglijke ervaring niet. Heb geen oordeel over wat er op papier komt, schrijf gewoon op wat er in je opkomt.
Als je dit gedaan hebt, heb je altijd een moment van geluk paraat om opnieuw te ervaren wanneer je dat nodig hebt. Juist doordat je het moment zintuiglijk hebt beschreven, kun je het helemaal herbeleven. Leuk bijkomend voordeel: Het maakt je een betere schrijver. Met je zintuigen trek je niet alleen jezelf, maar ook anderen jouw verhaal binnen.

Pak een momentje voor jezelf

Als het je allemaal even aanvliegt, als je niet meer weet wat je moet zeggen en je voelt dat je onzeker en verdrietig wordt door de woorden van je familie, probeer je dan even terug te trekken. Zoek een rustig plekje op, desnoods op de wc, en pak je liefdesbrief en je geluksmomentje er even bij. Probeer de liefde en waardering die je voor jezelf voelde tijdens het schrijven weer op te roepen. Verbind je even met jouw geluksmoment. Zet het lichtje in jezelf, dat je waarschijnlijk gedimd had, weer aan. Als je terugkomt, kun je ergens anders over beginnen. Misschien was een van je familieleden wel bij jouw geluksmoment, of kun je herinneringen oproepen aan een fijne vakantie. Jijzelf hebt in ieder geval altijd jouw geluk en zelfliefde bij de hand vanaf nu en dat pakt niemand je meer af!

Ben je ondernemer en wil jij je niet meer klein houden? Wil jij leren hoe je mensen aanspreekt en je echt zichtbaar maken met je blog? Op mijn site kun je mijn nieuwe e-book: ‘Zo blog jij je écht zichtbaar’ downloaden. Je krijgt het e-book cadeau als je je in de balk inschrijft voor mijn inspirerende en motiverende mails.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

  1. Beste Nadia, ik waardeer de nieuwsbrieven altijd erg maar deze keer schrik ik nogal van de titel. “…in een familie die je klein houd”..??

    Dat kan toch beter zijn…. door wie jij je klein laat houden…

    Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de macht die men weggeeft aan een ander om jou een bepaald gevoel te laten geven. De familie houdt niemand klein. Men LAAT dat gebeuren. Ik wens iedereen hele mooie dagen vol liefde, eigenwaarde en kracht om dicht bij zichzelf te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in