Zo verbind jij je echt met je partner – en doorbreek je destructieve relatiepatronen

Herken je destructieve relatiepatronen

Ze veegt een traan van haar wang en kijkt naar mij op. Vluchtig kijkt ze opzij naar haar man, voor ze zich weer tot mij richt. ‘Het moet toch gewoon zo zijn dat hij dit wel ziet? Dit kan hem toch niet ontgaan?’ Hij haalt naast haar zijn schouders op. Zijn grote ogen vertellen me dat hij echt geen idee had.

Vaak gaan we ervan uit dat de ander onze pijnpunten kent. Maar in veel gevallen weet je partner niet eens dat er iets aan de hand is, omdat je niet duidelijk kenbaar hebt gemaakt hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Je voelt je niet gezien. Je raakt uit verbinding. Dat doet ontzettend zeer.

Een liefdevolle relatie kleurt jouw leven. Je bloeit ervan op, je voelt je gedragen, waant je onkwetsbaar. Zolang het goed gaat. Zolang de ander je geeft wat jij nodig hebt en jouw behoeften vervult. Maar hoe bereik je dat?

Omgaan met pijnpunten

Ervaar je pijn en gemis in een relatie, dan reageer je vaak impulsief vanuit een bekend patroon:

  1. Aanvallen – boos en verontwaardigd ga je het gevecht aan. Je raakt verstrikt in heftige ruzies met onderlinge verwijten heen en weer. Je boosheid overheerst.
  2. Terugtrekken – je sluit je af en praat niet meer over het gevoelige onderwerp. Je voelt je onzeker en wanhopig. Je hebt geen oplossing, maar wilt voorkomen dat de situatie verergert.
  3. Toegeven – je wilt conflicten vermijden en legt je neer bij de situatie. Je past je aan en cijfert je eigen behoeften weg.

Herken je deze patronen? Dan zul je ook wel weten dat die je niet verder helpen. Wees gerust gesteld: het overkomt ons allemaal. Hoe kun je – ook als je pijn ervaart – wel een goede verbinding vasthouden met je partner?

Kijk eerst in de spiegel

Kijk naar jezelf voordat je naar de ander wijst. Hoe bewust ben jij je van jouw wensen en behoeften? Welke pogingen doe je om die kenbaar te maken? In hoeverre besteed je zelf aandacht aan de vervulling van jouw behoeften? Neem zelf verantwoordelijkheid voor de vervulling van jouw wensen en leg die niet bij je partner neer.

Hieronder lees je hoe je de destructieve relatiepatronen van aanvallen, terugtrekken en toegeven kunt ombuigen naar een positieve reactie waarmee je wel in verbinding blijft.

  1. Stap uit de aanvalsmodus en focus op jezelf

Jij gunt me ook nooit iets. Jij denkt alleen maar aan jezelf. Jij hebt geen oog voor mij.’ Aanvallen is een impulsieve reactie die vaak heftige ruzies veroorzaakt en jullie alleen maar verder uit elkaar drijft.

https://pixabay.com/nl/hart-hout-liefde-houten-oude-1077724/ groen hart

De uitdaging is om je wensen kenbaar te maken, zonder je partner verwijten te maken en een gevecht te voorkomen. Mis je iets in je relatie? Praat daar dan open en eerlijk over: Ik voel me tekort gedaan. Ik merk dat me dat boos maakt. Ik heb behoefte om vaker iets samen te doen.

2. Trek je niet terug maar blijf in contact

‘Ik kan er niet tegen als de spanningen hoog oplopen. Ik heb de neiging om me heel klein te maken en me koest te houden totdat de bui weer overwaait. Bij een woordenwisseling reageer ik meestal koel en zoek snel afleiding.’ Herken je dat ook?

De uitdaging is om juist op die geladen momenten de verbinding vast te houden door jezelf uit te spreken. Hoe kwetsbaar en eng dat ook zal zijn. Benoem eerst wat je ervaart, namelijk dat je eerste impuls is om je terug te trekken en dat je de situatie heel spannend vindt. Geef daarbij aan dat je die uitdaging toch aangaat omdat je het contact niet wilt verbreken. Vraag vervolgens begrip voor jouw behoeften. Het helpt om van tevoren een aantal punten voor jezelf op te schrijven.

3. Van toegeven naar opkomen voor jezelf

‘Ik heb de neiging overal snel ja op te zeggen. Ik wil niemand teleurstellen. Mijn eigen behoeften komen eigenlijk altijd op de tweede plaats en vaak komt er helemaal niets van terecht.’ Herken je dit? Dan is er geen balans tussen geven en nemen. Je relatie is niet gelijkwaardig.

Je uitdaging is te ontdekken welke verwachtingshouding schuil gaat achter je neiging om toe te geven. Wees daarbij eerlijk naar jezelf. Hoop je dat de ander je later tegemoet komt? Of verwacht je dat je partner extra van je houdt, als jij aan zijn wensen toegeeft? Besef dat een dergelijke onuitgesproken ruilhandel zelden de gewenste uitkomst heeft. Je houdt jezelf voor de gek als je daarop blijft hopen.

Bouwen aan waardevolle zielsverbindingen

Je belandt in destructieve relatiepatronen als je partner een gevoelige snaar bij je heeft geraakt. ‘Elke keer als zij met die blik naar me kijkt voel ik me helemaal in elkaar krimpen.’ ‘Als hij op een bepaalde manier zijn stem verheft, verstijf ik helemaal. Ik blokkeer volledig en wil alleen maar weg.’ Die gevoeligheid zit hoogstwaarschijnlijk al heel lang in je systeem. Een klein gebaar van je partner voldoet al om dat gevoelige punt te raken.

Het is confronterend om die gevoeligheid bij jezelf te erkennen. Heb je wel het lef en ga je op zoek naar je dieperliggende pijnpunten, dan krijg je waardevolle inzichten die je dichter bij jezelf brengen.

Een stevige verbinding met jezelf is de basis voor een gelijkwaardige en liefdevolle partnerrelatie. Jezelf aanvoelen, je kwetsbaarheid erkennen en durven uiten, je behoeften kenbaar maken – dat zijn onmisbare stappen om destructieve relatiepatronen te doorbreken en te bouwen aan een waardevolle zielsverbinding met je geliefde.

Jasmin Vogeley

Jasmin Vogeley

Ik ben psycholoog en energetisch therapeut. Al 20 jaar stimuleer ik mensen om grenzen te verleggen voor een rijker leven.
5-hoek

Overige artikelen

Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Waarom begrijpen je niet verder helpt maar voelen wél
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Pijn en liefde in voedsel
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?
8 kenmerken die een relatie kunnen blokkeren of stoppen