Zo vind je als HSP meer voldoening in werk

Als hooggevoelig persoon heb je de neiging om te voldoen aan verwachtingen van anderen, je voelt ze zo goed aan. Je bent meestal op de omgeving afgestemd, ook op je werk. Dit kan veel energie kosten en je kunt er zelfs burn-out van raken. Ben je wel trouw aan wat je zelf wilt? Deze tips en oefeningen helpen je om te ontdekken waar je energie van krijgt en waar je hart naar uitgaat. Zodat je doet wat bij jou past en voldoening vindt.

Doe meer van waar je zelf blij van wordt

De dingen waar je blij van wordt, die je leuk vindt om te doen, geven meestal ook energie. Daarom is het goed om te kijken of je genoeg dingen doet waar je energie van krijgt, naast de dingen die energie kosten. Weet je niet goed wat je leuk vindt of waar je op leegloopt? Doe dan deze oefening om dit in kaart te brengen en de balans op te maken.

Oefening: Energiebalans 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Voor deze oefening heb je pen en papier nodig. Maak twee kolommen op je blaadje, in de ene kolom zet je bovenaan: Dit kost me energie. In de andere kolom zet je: Hier krijg ik energie van.

Maak een lijst van de dingen die je energie kosten. Wat zuigt je leeg? Waar word je moe van? En maak vervolgens een lijst van dingen die je energie geven. Waar word je blij van? Wanneer ben jij in je element, waardoor voel je je opgeladen? Wat geeft je voldoening? Schrijf zoveel mogelijk punten op. Vergelijk dan beide overzichten.

Wat valt op? Is er balans? Bekijk de dingen die energie kosten. Zijn er activiteiten die je kunt stoppen? Situaties waar je anders mee kunt leren omgaan? En sta dan stil bij de lijst met energiegevers. Doe je voldoende dingen die je voeden, waar je energie van krijgt? Zo nee, hoe kun je er meer in je leven creëren? Wordt het tijd om een oude hobby weer op te pakken of iets creatiefs te doen? Van creatieve dingen krijg je energie en kun je in een flow raken. Of onderneem vaker iets waarvan je geniet. Dat laadt de batterij weer op.

Breng regelmatig je aandacht naar jezelf

voldoening Altijd op de omgeving gericht zijn, leidt je af van jezelf, van je eigen gevoel. Daardoor weet je niet wat jij zelf nodig hebt of wilt. Keer daarom regelmatig met je aandacht naar binnen. Dat kan met behulp van je ademhaling, of met een meditatie. Zo kun je verbinding maken met je lichaam en wat je voelt.

Ook intuïtief schrijven helpt, het brengt je in verbinding met je innerlijk weten waardoor je beter bij jezelf kunt blijven, ook als anderen iets van je verwachten. Luister daarom naar je eigen hart. Dan weet je wat goed is voor jou.

Oefening: Luister naar de boodschap van jouw hart

In deze oefening ga je intuïtief schrijven over een vraag die je aan je hart wilt stellen. Zoek een rustige plek. Leg pen en papier klaar en een timer.

Schrijf bovenaan je blaadje een vraag die je op dit moment hebt of een onderwerp waarover je wilt schrijven. Zet de timer op 10 minuten en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Wees niet kritisch en stop niet om terug te lezen. Zet je pen op papier en blijf rustig doorschrijven. Als de timer gaat, maak je je zin af en dan stop je met schrijven.

Lees terug wat je hebt opgeschreven. Vraag je af: wat betekent dit? Dat hoef je je niet bij elke zin af te vragen, maar over het geheel. Neem de tijd om dit ook op te schrijven. Lees het terug. Welk inzicht brengt dit je?

Ontdek waar jouw hart naar uitgaat

Het is belangrijk om werk te doen dat aansluit bij jouw kwaliteiten en drijfveren. Het geeft het idee dat wat je doet, ertoe doet. Het zou ook kunnen dat je je missie wilt leven en wilt doen waarvoor je hier bent. Wat is het waar je hart naar uitgaat of wat jou na aan het hart ligt? Aan die dingen je tijd en energie besteden, zal je voldoening geven.

Oefening: Volg je hart

Leg pen en papier klaar. Maak twee kolommen op je blaadje, in de ene kolom zet je bovenaan: Waar ik het meeste plezier in heb/Waar ik heel blij van word. In de andere kolom zet je: De grootste pijn of nood in de wereld/De dingen die ik vreselijk erg vind. Maak een zo lang mogelijke lijst in beide kolommen. Denk niet na, schrijf intuïtief. Lees dan alles terug. Wat valt je op? Vraag je af: waar kan ik dienen, welk werk geeft mij voldoening?

Van voldoen naar voldoening

Is je helder geworden wat je voldoening zou geven? Is het werk dat je nu doet, nog niet het werk waar jouw hart naar uitgaat? Dat geeft niet, je hoeft die dingen niet meteen te doen in de vorm van betaald werk. Neem de tijd om een omslag in werk te maken. Doe de dingen waar je hart van gaat zingen, bijvoorbeeld eerst als vrijwilliger, of kijk of je ergens stage kan lopen om er ervaring in op te doen. Of zet zelf een project op. Er zijn meerdere manieren om de overstap te maken.

De weg van voldoen naar voldoening kan veel tijd kosten. Heb geduld en houd vol. Het kan nodig zijn om je patroon van ‘willen voldoen’ te onderzoeken. Hier kan namelijk een oud overlevingsmechanisme onder zitten, dat je hebt ontwikkeld in je jeugd. Soms kan coaching of therapie nodig zijn om dergelijke gewoontes te doorbreken. Weet dat het belangrijkste is om aan deze omslag te beginnen. Zoals het gezegde luidt: een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in