Zo zorg je dat je wél doet wat goed voelt voor je

‘Elke keer maak ik enthousiast plannen over hoe ik meer tijd voor mezelf wil vrij maken. Maar als ik op het punt sta mijn voornemens uit te voeren, dan komt er altijd iets tussen. Of iemand anders heeft mij nodig, of ik voel me niet lekker – wat het ook is, er is altijd iets dat me tegenhoudt om er voluit voor te gaan. Ik voel me continu op die rem staan en baal daar ontzettend van. Ik wil dit graag doorbreken, maar hoe?’ (Erika, 37)

Bespeur je ook die vreemde weerstand als je iets wilt doen waarvan je weet dat het goed is voor je? Wees gerust. Je bent niet de enige die daar last van heeft.

Waar komt die weerstand vandaan?

Innerlijke saboteurs

Oude gewoontes doorbreken om nieuwe stappen te zetten is heel moeilijk. Zelfs als je weet wat het je oplevert. Maar je ego zit nu eenmaal zo in elkaar dat het wil vasthouden aan het bekende. Het wil geen inspanning leveren voor iets waarvan het niet zeker weet of het echt iets positiefs gaat brengen. Het ego wantrouwt veranderingen en stuurt allerlei saboteurs op je af die het zetten van nieuwe stappen blokkeren. Maak kennis met een drietal veel voorkomende saboteurs:

Het moet-monster

‘Er zijn nog zoveel klusjes te doen. Ik kan nu geen tijd voor mezelf vrijmaken. Ik moet eerst ervoor zorgen dat ik alles rondom werk, kinderen en thuis op orde heb.’

Het punt is alleen: de klusjes rondom werk, kinderen en thuis zijn nooit af. Met als gevolg dat zolang je luistert naar je moet-monster, je eindeloos blijft uitstellen en je persoonlijke wensen en behoeften niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

De innerlijke criticus

‘Wie ben ik om te denken dat ik zomaar tijd voor mezelf kan nemen? Dat heb ik nergens aan verdiend. Ik ben het niet waard om mezelf iets te gunnen.’   

Jouw innerlijke criticus zit vol oordelen en verwijten. Hij is keihard en gunt je niets. Alleen al het idee om jezelf een keer iets extra’s te gunnen roept al schuldgevoelens op. Daar zit je uiteraard niet op te wachten, dus houd je maar liever alles bij het oude.

De Kameleon

‘Ik kan niet zomaar anderen lastig vallen met mijn wensen en behoeften. Stel dat zij dat dan afwijzen? Ik pas me liever aan. Dan heeft iedereen het naar zijn zin. En ik vermaak me heus wel. Ik moet gewoon niet zo moeilijk doen.’

De kameleon bagatelliseert jouw eigen wensen omwille van de lieve vrede. Met als gevolg dat jij je continu aanpast, vaak tegen je natuurlijke zijn in.

Innerlijke tweestrijd

Er zijn veel meer saboteurs met wie je verstrikt kunt raken in een innerlijke strijd tussen enerzijds je verlangen willen volgen en anderzijds je verlangen opgeven. Wil je jouw saboteurs leren kennen?

Onderstaande vragen helpen je om hun stemmen te herkennen:

  • Kijk naar een situatie die je onzeker maakt. Welke gedachten roept die situatie bij je op? 
  • Denk aan iets dat je heel graag wilt bereiken. Welke innerlijke reacties roept deze wens op?
  • Denk aan een situatie waarin je een belangrijke keuze moest maken. Wat ging er toen door je heen?
  • Stel dat je het niet eens bent met je partner of een andere belangrijke persoon in je leven. Hoe reageer je? Pas jij je aan? Ga je het gevecht aan? Val je stil? Ga na welke gedachten in deze situatie je handelen bepalen. 

Bron van liefde en wijsheid

Je bent meer dan je ego dat vasthoudt aan de veiligheid van het bekende. In je diepste wezen wil je niets liever dan je natuurlijke flow volgen en ben je vrij van oordeel. Je kunt putten uit een oneindige bron van liefdevolle kracht. Een bron waarin genoeg energie stroomt om nieuwe wegen te bewandelen die je dichter bij jezelf brengen. Intuïtief voel je dat aan en verlang je ernaar die weg op te gaan. Diep van binnen weet je dat het oké is om je verlangen te volgen.

Totdat de smoezenkoker van je ego dat besef blokkeert. Want ook al ben je vol goede moed en heb je een geweldig plan, vroeger of later word je geheid geconfronteerd met je saboteurs die alles tegenwerken.

Waarmee identificeer jij je dan – met je saboteurs of met je diepe bron van wijsheid? Het antwoord krijg je als je kijkt naar hoe je handelt.

In eerste instantie ben je geneigd om jouw saboteurs te volgen. Dat voelt bekend en veilig. Vaak heb je ook geleerd dat je saboteurs gelijk hebben. Waarom zou je dan niet naar hen luisteren?

Daar kan ik een helder antwoord op geven. Omdat zij geen gelijk hebben. Welke saboteur ook tot je spreekt, hij meet altijd met twee maten. Jij trekt daarbij altijd aan het kortste eind en jouw geluk staat nooit centraal.

Leg je daar niet meer bij neer! Verbind je met je innerlijke bron van liefde en wijsheid. Identificeer je daarmee. Zoek die verbinding bewust dagelijks op, bijvoorbeeld door erop te mediteren. Je zult voelen dat er nieuw zelfvertrouwen groeit. Daar kun je verder op bouwen en de sprong naar nieuwe wegen wagen. Intuïtief weet je wat je te doen staat. Ook al sputtert je hoofd tegen, vertrouw op je onderbuikgevoel. Dat klopt altijd.

Leuk als je hieronder wilt delen wat dit artikel heeft losgemaakt. Ik hoor het graag van je.

Jasmin Vogeley

Jasmin Vogeley

Ik ben psycholoog en energetisch therapeut. Al 20 jaar stimuleer ik mensen om grenzen te verleggen voor een rijker leven.
5-hoek

Overige artikelen

Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom niemand jouw toekomst kan voorspellen
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
Labels zijn bedoeld voor kruiden
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?