DELEN
zoektocht naar liefde

Op het moment dat jij via jouw moeder op aarde landt wordt je in de hemel geboren als liefde. Je bent verbonden met alles dat leeft. Er is enkel paradijselijke eenheid, waar jij onderdeel van bent, zoals het golfje zowel onderdeel is van de zee als de zee zelf. Deze staat van gelukzaligheid blijft bestaan, tot het moment dat je net als Eva van de appel eet. De parabel van Adam en Eva, die door het eten van de appel door God uit het paradijs worden verdreven, is het verhaal van het ontstaan van jouw zelfbewustzijn. Het zelfbewustzijn is het idee dat jij een uniek, afgescheiden individu bent dat binnen de paradijselijke eenheid, maar wel los van daarvan, eigen keuzes kan maken. De hap van de appel, het IK-idee, zorgt voor dualiteit, keuzevrijheid, doel en richting en helpt je overleven in een omgeving vol mensen die ook van de appel hebben gegeten.

Iedereen eet van de appel, alleen het moment is voor iedereen anders. Sommigen eten de appel het moment dat ze hun hoofd laten zien aan de aarde, anderen vaak na een voor hen traumatische gebeurtenis. En inderdaad, het op aarde landen (of wat daarvoor gebeurt) kan die traumatische gebeurtenis zijn.

Het leven met het IK-idee maakt het leven vaak ingewikkeld en verdeeld. Ingewikkeld omdat keuzevrijheid, de mogelijkheid tot kiezen, haaks kan staan op de natuurlijke flow van het paradijs. Verdeeld omdat het IK-je zich losmaakt van verbonden eenheid. Het golfje gelooft dat het zelf bepaalt waar het heen drijft en raakt daarmee zee kwijt.

Jij zoekt liefde

Ergens in jouw leven wordt je je – bewust of onbewust – bewust van deze verliespijn door het eten van de appel. Het pad der bewustwording wordt ingezet. Het ‘zoeken’ begint. Je zoekt naar richting, purpose, erkenning, antwoorden, houvast of jezelf. In de kern zoek je naar liefde. En naargelang je je meer en meer bewust wordt van de pijn zal de zoektocht intenser worden.

De zoektocht begint altijd bij de oorsprong. Vanuit die oorsprong loop je naar A. Als je het bij A niet kunt vinden, wandel je terug naar de oorsprong en loop je naar B. Als je het ook bij B niet kunt vinden, keer je terug naar de oorsprong en ga je naar C. Zo dool je, steeds wanhopiger, het hele doolhof van het alfabet af, tot je na Z weer bij A terecht komt en je met de realiteit geconfronteerd wordt dat het nergens te vinden is wat je zoekt. Dat moment kan uit het niets ontstaan, na een lange uitputtende zoektocht of wanneer je in aanraking komt met iemand die de zoektocht al heeft afgerond en Zelfrealisatie heeft bereikt.zoektocht naar liefde

In dat moment kom je er achter dat je helemaal niet op zoek was: Je was op de vlucht! Je was bang om te vinden. Ergens gaandeweg jouw reis door het alfabet heb je al (her)ontdekt dat je het allang hebt, altijd hebt gehad en ook altijd zal hebben. Maar het zoeken werd een deel van je identiteit, een onbewuste verslaving en jouw enige reden die je staande en in leven houdt in je wereld. Wat blijft er van je over als je eenmaal vindt wat je zoekt? Als jouw reden van bestaan wegvalt? Als je niet meer hoeft te zoeken?

Dan blijft er maar één ding over: dat je moet ZIJN wie je werkelijk bent.

Liefde zoekt jou


Dáár ontmoet je je ware angst: Je bent bang om te vinden waar je je hele leven naar zoekt. Je bent bang om te krijgen waar je naar verlangt. Die paradox verscheurt je: Je bent bang voor liefde. Het golfje is bang voor de zee. Je bent bang dat je haar helemaal niet aan kan. En je gelooft dat jij niet waardig bent om Liefde te ontvangen. Jij kent alleen de liefde van je ouders, en je hebt (jezelf) geleerd dat die niet altijd onvoorwaardelijk was. Dat je niet altijd goed genoeg was. Maar Liefde is onvoorwaardelijk. Wie je bent en wat je ook doet, Liefde houdt van je. En Liefde is ook overal. Het is zo nabij, dat je het gewoon over het hoofd zag. Daarom vond je ook niets: omdat jij maar het alfabet bleef afrennen kon Liefde jou niet te vinden. Liefde dat altijd al geduldig en oordeelloos op jou aan het wachten was. In de oorsprong.

Dáár, in de oorsprong, ben je thuis en besef je dat je hier op aarde al die tijd al in de hemel van paradijselijke eenheid als liefde leefde. Jij bent Liefde in vleesgeworden persoon. Via jou ervaart Liefde zichzelf en via Liefde ervaar jij jouw Zelf. Zodra wordt doorzien dat het eten van de appel slechts een parabel is en geen werkelijkheid, wordt het golfje weer gewoon golfje en zee en ontmoeten Liefde en Liefde elkaar in de paradijselijke eenheid van jouw hart.

Het eten van de appel is het grootste geschenk dat je jezelf hebt gegeven.

Want alleen door het kwijtraken heb je weer kunnen vinden.

15 REACTIES

 1. https://www.youtube.com/watch?v=-ncIVUXZla8
  .
  Ik voel dat ik al een stuk dichter bij LIEFDE ben.
  .
  Ik ga morgen naar het asiel.
  .
  Ik hoop dat ze er wel een blindengeleider hond hebben.
  .
  Want LIEFDE schijnt blind te zijn.
  .
  Ik snap nu wel dat LIEFDE een zoektocht is.
  .
  Maar ben benieuwd hoe ik weet dat ik het gevonden heb.
  .
  Misschien wel net zoiets als ZUURSTOF.
  .
  Je bent er niet mee bezig tot het plots niet meer aanwezig is.
  .
  Ik krijg het nu al benauwd.

 2. Nou maar even een oproepje dan.
  .
  Wie gaat mij Liefde laten zien.
  .
  Of mee helpen zoeken.
  .
  Liefst nog voor de aankomende Kerstdagen.
  .

 3. "Via jou ervaart Liefde zichzelf en via Liefde ervaar jij jouw Zelf."
  .
  Ik zal maar niet zeggen wat ik ervaar.
  .
  Het ruikt (ik ben helderruikend) naar EGO.
  .
  Wie of wat is nou die; 'jou', 'Liefde', 'jij', 'jouw Zelf'.
  .
  En is dan toch nog die Liefde voor een ieder hetzelfde.
  .
  Liefde die zichzelf ervaart.
  .
  Nou dan vertoont Liefde zich in vele vormen, als ik zo de mensheid aanschouw.
  .
  Ik doe trouwens niet aan Kerst.
  .
  Zou ik natuurlijk wel aan doen als ik de Liefde had gevonden of Liefde mij had gevonden.
  .
  Hemel gaat bij mij echt nooit lukken hoor.
  .
  Liefde die zichzelf ervaart.
  .
  Of zou Liefde nu trek in koffie hebben.
  .
  Dat moet het zijn.
  .
  Ik ben/heb gevonden.
  .
  Wat een zoektocht.
  .
  En dat in een paar minuten, ik lees wel eens dat mensen er jaren over doen.
  .
  Hoe doen ze dat?

 4. Hier even het http://mist.punt.nl/_files/2012-09-16/sprekend-hart.jpg.
  .
  Tis toch inderdaad LIEFDE dat we zoeken.
  .
  Ik zie/voel/weet het nu ook.
  .
  .
  .
  Nou dat wordt zoeken dan.
  .
  Ik kijk er al naar uit; "wordt het golfje weer gewoon golfje en zee en ontmoeten Liefde en Liefde elkaar in de paradijselijke eenheid van jouw hart."
  .
  Mag die Liefde wel een flinke boormachine meenemen, ik heb namelijk een hart van steen.

 5. "Het ‘zoeken’ begint."
  .
  "In de kern zoek je naar liefde."
  .
  NEEN.
  .
  Er ontstaat een zoeken naar die begin staat van paradijselijke eenheid.
  .
  Die ik-beleving gaat kriebelen, die spanning van die grens die ik heet 'voelt' niet juist meer want dat ben je in wezen niet.
  .
  De staat waar je in geboren werd is grenzeloos (kijk maar in de ogen van een baby of naar de natuur).
  .
  Enkel het ego/de ik-beleving is angstig om zichzelf op te geven en is panisch voor die natuurlijke spanningsloze staat van eenheid.
  .
  Logisch gezien vanuit de reden van ontstaan van het ego maar vanuit 'de staat van eenheid/de staat van geen ik-heid/ego' is niets zo vanzelf sprekend als openheid/grenzeloosheid/spanningsloosheid.
  .
  M.a.w. die paradijselijke staat heeft niets met die Liefde van doen, die paradijselijke staat is ook niet gelukzalig of iets dergelijks.
  .
  Die paradijselijke staat is enkel het ontbreken van de ik-beleving (die enkel in de mind bestaat).
  .
  Die ik-beleving die de oorzaak is van de dualiteitsbeleving en waardoor het leven niet vanuit het NU 'ervaren'/geleefd kan worden.
  .
  Hoe en waarom is die mens toch in eenheidsnaam met LIEFDE op de proppen gekomen.
  .
  En stel dat LIEFDE bestaat en dat je het vindt wat heb je dan gevonden en wat heeft dat dan in de praktijk je leven verandert?
  .
  LIEFDE staat toch voor; je prettig, veilig, geborgen voelen?
  .
  Niets mis mee maar dat heeft toch niets met die paradijselijke eenheid van doen?
  .
  Vanuit dat; je prettig, veilig, geborgen voelen bestaat de mogelijkheid om te gaan herkennen/ontdekken wat nou datgene is wat nog afhankelijk is van dat; je prettig, veilig, geborgen voelen en als dat herkent/ontdekt wordt bestaat de mogelijkheid dat die ik-grens/ik-beleving verdwijnt en je weer opgaat in eenheid.
  .
  En daar waar eenheid is, ben jij (als wie je denkt/voelt te zijn) er niet meer.
  .
  Ik ga eens op zoek naar wat voedsel want ondanks dat ik mijn maag vol heb van LIEFDE blijft tie knorren.
  .
  Kan natuurlijk ook met mijn angst voor LIEFDE te maken hebben dan verteert de boel niet.
  .
  Die mind is zo slim en blijft onvoorwaardelijk zichzelf trouw/bevestigen.

 6. "Dáár, in de oorsprong, ben je thuis en besef je dat je hier op aarde al die tijd al in de hemel van paradijselijke eenheid als liefde leefde. Jij bent Liefde in vleesgeworden persoon. Via jou ervaart Liefde zichzelf en via Liefde ervaar jij jouw Zelf."
  .
  NEEN.
  .
  'In de oorsprong is er enkel de hemel van paradijselijke eenheid'.
  .
  Daar leeft geen jij als Liefde, daar leeft zelfs geen Liefde.
  .
  Daar is enkel geen beleving van een jij als wat dan ook.
  .
  Dat is geen gevoel of ervaring of beleving.
  .
  Dat is juiste het ontbreken van al die ongein zoals Liefde.
  .
  Liefde is enkel een wortel die de ezel wordt voorgehouden om in beweging te komen en verder te komen tot de oorspronkelijke staat waar Liefde niet bestaat.
  .
  De zoektocht laat de zoeker (ego/afgescheidengevoel/ikgevoel) verdwijnen en daar komt niets/Niels voor in de plaats.
  .
  Enkel die spanning van het zoeken, het gevoel van dat er iets ontbreekt of van iets afhankelijk te zijn of onvolledig te zijn verdwijnt.
  .
  Pijnlijk verhaal voor het ego maar een feit.
  .
  Dat woord Liefde en al die mooie gevoelens zijn niets anders dan een gevolg van nog aanwezige ego-energie.
  .
  Wat die mind er (Liefde) toch van gemaakt heeft en bij voelt, tis een wonder en als makke schapen loopt de mens er mee weg want het voelt zo heerlijk.
  .
  Maar ja, welk ego wilt zich nou niet prettig voelen of iets voelen en gooit zichzelf en Liefde op de schroothoop der oorsprong.

  • Aart, ouwe gek, zeg je daar nu mee dat Liefde een woord en gevoel is wat enkel bestaat bij gratie van ego?
   .
   En dat Liefde dus weer een ego-dingetje is?
   .
   Ego in zijn/haar zoveelste verzonnen mooiste jasje?
   .
   En dat enkel maar weer om zichzelf in stand te houden?
   .
   Onder het mom/in de vorm van Liefde?
   .
   Zit wel wat in.
   .
   Want toen ik als baby in mijn eigen ogen keek zag ik niets.
   .
   Ook geen Liefde.
   .
   Dat die opvoeders nou van alles vanuit hun bewustzijnstrilling dachten te zien is een ander verhaal natuurlijk.
   .
   Neen, dat zal je er wel niet mee zeggen.
   .
   Dat voel ik aan mijn Liefde.
   .
   En die is onvoorwaardelijk.

   • Reageren op je eigen reactie Aart, wat een ego zeg! 🙂
    .
    Weer een heel verhaal van jou over wat liefde (niet) is… wat is dat nou toch, met jou en liefde Aart? Je reageert er op. Of is dat weer iets wat gewoon 'spontaan' gebeurt vanuit het nu?
    .
    Ach ja 🙂

  • Aart heeft naar mijn gevoel 'gelijk'. Liefde is een menselijk component, net als haat. Zoals ze altijd zo mooi zeggen in spirituele kringen: haat en liefde zijn de twee tegengestelde krachten op dezelfde medaille – uiteindelijk zal je dit 'moeten' ontstijgen. Het is iets wat ik ook niet 'zag', maar nu na een paar jaar in een proces gezeten te hebben (en trouwens nog steeds zit, want er is nog altijd een ik (ego) die zich zo af en toe laat gelden) zie ik dit des te beter.

 7. Aanvulling: En bij het terug vinden ben je er zuinig op. Weer een wijze les geleerd. Respect, dankbaarheid en een diepe buiging 🙂

 8. Het blijft een mooi onderwerp Bewustwording .
  Vele met mij zijn met bewustwording bezig.
  En andere staan er niet eens bij stil.
  Een zinnetje van Boehda staat in mijn agenda.
  Het onbewuste heeft geen begin , maar wel een einde.
  Het bewustzijn heeft een begin maar geen einde.
  Ik heb al veel geleerd over deze dingen inmiddels via zelfkennis.
  Je hoef namelijk niet alles uit boeken te halen.
  Het weten is genoeg.
  Je hart spreekt. ❤️

  Hartelijk dank Niels voor jou artikel.
  Liefs Jannie.❤️

  • Hoi Jannie, je hart laten spreken is inderdaad minstens zo belangrijk of misschien
   zelfs nog wel belangrijker. liefs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in