Er zijn zoveel kristallen te vinden: alle werkingsgebieden, vormen en maten zijn vertegenwoordigd. In dit artikel willen we je specifiek iets vertellen over de verschillende vormen van kristallen.

Door:Fanny van der Horst & Manou Burghout – www.werkenmetkristallen.nl

Je kunt eigenlijk niets ‘fout’ doen, want elk kristal dient een nobel doel. Al is het wel zo dat het ene kristal je op dit moment meer zal dienen, dan een andere. Dan hebben we het over het soort kristal dat je uitkiest maar zeker ook over de vorm. Elke vorm heeft bepaalde eigenschappen die je bewust kunt kiezen om je te helpen. Sommigen zijn geslepen, anderen juist niet. De ene vorm verzamelt energie, de andere vorm verspreid energie. Hoe duidelijker jij weet waarvoor jij jouw kristal wilt inzetten, des te makkelijker je dat kristal ook naar je toe trekt. Hier kun je vast over nadenken:

❖ Welke vorm vind je mooi? Een bol, een cluster of een punt?
❖ Wil je je kristal ruw (met gesteente eraan) of geslepen?
❖ Welke grootte spreekt je aan? Een palm vol of een hand vol?
❖ Ga je je kristal gebruiken om te helen (naar binnen gericht) of om te manifesteren (naar buiten gericht)?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Kristalvormen en hun werking

Als je op kristaljacht bent, kun je voor je naar een winkel gaat of een webshop bezoekt, stilstaan bij jouw reden om een kristal te kopen en de kristalvorm die daarbij pas. Vormen hebben namelijk een specifieke werking. Als je die kent, kun je vast een eerste keuze maken. Hier zetten we een aantal vormen en hun werking op een rijtje:

bol: Om energie te zenden en om diepere lagen te ‘zien’, zowel richting het verleden als naar de toekomst’.

cluster: absorbeert energie uit z’n omgeving en zendt in verschillende richtingen uit. Wordt veel gebruikt om ruimten te harmoniseren.

geode: Verzacht energie en laten hun energie langzaam toenemen. Werkt goed als bescherming of om sterker te worden.

staaf of punt: voor het zenden van energie, bijvoorbeeld om een bepaald lichaamsdeel te genezen of om je energie te richten op een specifiek doel.

Dubbeleinder: voor het doorbreken van oude patronen en nieuwe verbindingen aan te gaan. Transformeert energie in twee richtingen.

Ei: voor het vinden van nieuwe balans en harmonie.

Het juiste kristal vinden, maar waar?

Zodra jij je wens om een kristal te vinden uitzendt, zal jouw trilling dit specifieke kristal gaan aantrekken. Dan kan het zomaar zijn dat je er één cadeau krijgt, of dat je er één vindt op een plaats waar je het niet verwacht.

Je kunt een kristal op verschillende manieren vinden. Zelf uitgraven in een grot is misschien het avontuurlijkst maar in Nederland niet haalbaar. Ze worden gelukkig verkocht op spirituele beurzen, in winkels en via tal van webshops. Bij dat laatste is het belangrijk of je een kristal goed kunt invoelen vanaf een foto. Misschien wil je liever een steen echt vasthouden om te voelen of het klikt. Als dat zo is, kun je het beste naar een winkel of een beurs gaan.

Hulpmiddel bij het uitzoeken van een kristal.

Stel je staat in een winkel en je voelt je overweldigt door alle keus die er is aan soorten kristallen, hun vormen en hun werking. Ga dan voor een uitstalling staan en kies intuïtief het juiste kristal. Deze oefening helpt je:

Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem vanuit je buik. Stem je af op je hart, je verlangens en je intenties – de redenen waarom je een kristal wilt vinden. Ervaar dan hoe de energie van de kristallen is en kies degene:

❖ Die je als eerste opvalt.

❖ Die je aandacht blijft trekken.

❖ Waar je een kleur of uitstraling omheen ziet.

❖ Die tegen je “praat”.

❖ Waar je een connectie mee voelt.

❖ Die je een goed gevoel geeft.

❖ Die je mooi of juist lelijk vindt.

Of neem het kristal in je handen en voel wat er in je lichaam verandert. Je kunt van alles ervaren. Het kan zijn dat je hoofd stil wordt, je handen gaan tintelen, of de haartjes van je arm recht overeind gaan staan. Je kunt warmte voelen of juist kou, je kunt energie voelen stromen en alle variaties die hierop denkbaar zijn.

Bedenk dat zodra je je afstemt op je wens om het juiste kristal te vinden, deze ook op je pad komt. Hoe specifieker je bent qua werking en/ of vorm, des te sneller je het kristal vindt. We wensen je mooie vondsten!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Dat onderscheid is inderdaad lastig te ervaren, Rob, maar oefening baart kunst. Het gaat allereerst om het ervaren van fijnstoffelijke energie uit een andere dimensie. Die kristallijne energie voelt heel anders aan dan persoonlijke emoties, gedachten of je ego. Als je dat onderscheid onder de knie hebt, begint de waarneming van kristalenergie. Dat is ook voor iedereen anders: de een weet, de ander ziet, weer een ander hoort…Het is ons nog niet gelukt om dit alles in 1 blog uit te leggen, daar doen we wel een hele training over. Maar even heel simpel: afgaan op wat je mooi of lelijk vindt, kan ook: hoef je niet voor te luisteren, alleen je ogen de kost te geven 🙂

 2. Mijn ervaring is: het kristal roept JOU!
  Als je daarnaar luistert, koop je het juiste kristal.

  Wat je schrijft over de geode: mijn laatste aankoop is een geode van amethist, 61 cm en diep paars met goethiet erin.
  Ik voelde inderdaad de energie mijn kamer instromen en 's avonds laat toe ik de trap opliep om naar boven te gaan, voelde ik precies de scheiding van de energieën. De amethist energie verspreidde zich al door mijn huis heen. Geweldig om te voelen

  • Onze ervaring ligt iets genuanceerder Yvonne, maar we zijn het grotendeels eens. Als we op een beurs zijn, roepen er tal van kristallen naar ons. De één zou passen voor dit, de ander zou helpen bij dat…en dat klopt 🙂 Maar welke is het beste en hoe 'weet' je dat?

   Daar weten wij wel wat op: we geven handvatten vanuit de fenomenologie. Ze zijn dus ook toe te passen op het uitzoeken van bijvoorbeeld kruiden, bloesemremedies, etc.

   Kristallen geven hun vibraties af en wij hebben ook onze eigen energetische patronen. Het juiste kristal vinden om aan een specifiek doel te werken, vergt het verstaan van kristaltaal en dat combineren met je eigen behoeften.

   Je zegt het mooi: "het kristal roept jou". Da's waar. Maar de roep verstaan en vertalen is echter een kunst. (Maar geen groot mysterie #handvatten :))
   Veel plezier van je Amethist!

   Fanny & Manou van Kristalla!

  • Een kristal roept dus. Ik vind het interessant hoe je het onderscheid maakt tussen een roep van je hoofd/wil/ego of dat een kristal roept.

   • Beste Rob,

    Het is een roep die vanuit beiden komt. Het gaat de zuivere verbinding tussen jou en het kristal. Als dat vanuit de wil/ego wordt uitgezonden richting het kristal dan zal je moeilijker tot geen contact krijgen. Wanneer echter op hart en zielsniveau de verbinding wordt gemaakt, zal het verschil voelbaar zijn. Zowel jij en het kristal zullen ontvankelijk voor elkaar zijn. Je kunt het misschien het beste vergelijken met wanneer je maar al te graag een relatie wilt en het maar niet lukt. Daar zit dan ook teveel "wil" en druk op. Zodra je het echter vrijgeeft, dan kom je nog wel eens voor aangename verrassingen te staan. Zodra een kristal contact blijft maken en dat merk je omdat je ernaar toe getrokken wordt. Stel de kristal de vraag waarom ze jouw aandacht wil. Maak verbinding vanuit je hart en luister. En wil het kristal mee omdat je door de schoonheid getrokken wordt. Dan is dat natuurlijk ook prima. Soms duurt het ook even voordat duidelijk is, waarom je het kristal hebt gekozen. Geef het tijd en de antwoorden volgen…

    Fanny & Manou van Kristalla!

    • Ik begrijp wat je zegt. Laat ik bij je vergelijking van 'een relatie willen' blijven. Als je naar een kristallen winkel gaat voor een kristal dan oefen je toch ook al druk uit om een steen te vinden. Ook als je erheen gaat zonder de intentie een kristal mee te nemen. Je ziet bijvoorbeeld een steen, deze spreekt je aan, en je ziet er nog een en nog een en nog een. Hoe kun je dan nog onderscheiden dat een steen je roept of dat er toch een diep verlangen van nodig hebben je wijs maakt dat deze op je pad is gekomen of je roept. Ik vind het een dunne en lastige lijn.

     Grappig wat je nu opnoemt over een relatie willen. Dit verlangen schuilt echt bijna in elk mens. Je kunt jezelf bijvoorbeeld wijs maken, ik ben alleen, het is goed zo maar toch ergens weggestopt, het verlangen van een relatie willen hebben.

     Die zuivere verbinding tussen jou (ware intentie)en een kristal vanuit zielsniveau en het hart klinkt heel mooi, maar dikwijls heeft een mens toch te maken met 'interne ruis' volgens mij. Blijkbaar heb ik het verschil in ieder geval nog niet ervaren of ik prik er doorheen. Hier ben ik nog niet uit

     • Het blijft daarom ontzettend belangrijk je bewust te zijn en te blijven onderzoeken en ontwikkelen zodat de ruis gefilterd kan worden naar het zuivere geluid. Wil je verder persoonlijk inhaken en verdiepen, voel de ruimte en de vrijheid ons te mailen.

      Fanny & Manou van Kristalla!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in