seksuele partners

De voordelen van relaties en vrijen zijn alom bekend. Maar in tegenstelling tot wat sommige mannen misschien beweren in de kleedkamer, studentenkamer en na een uurtje te veel happy hour, staat het hebben van meer seksuele partners niet gelijk aan meer geluk.

geschreven door Dokter Samantha Boardman

Onderzoekers hebben de data van 16.000 mensen onderzocht en hebben berekend dat ze hun geluk maximaliseren als ze in het afgelopen jaar welgeteld één seksuele partner hadden.

Dat lees je goed, onderzoek wijst uit dat één seksuele partner gedurende 365 dagen het perfecte aantal is om gelukkig te worden (en dat is geen eufemisme). Eén is beter dan twee – of 200.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Deze bevindingen staan haaks op het Coolidge Effect, een anekdote over de Amerikaanse President Coolidge en zijn vrouw, die in de jaren twintig een kippenboerderij bezoeken:

Grace_Coolidge
Grace_Coolidge .
Door Howard Chandler Christy – Whitehousehistory.org, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17126850

De president en mevrouw Coolidge kregen ieder een eigen rondleiding door een experimentele boerderij van de overheid. Toen mevrouw Coolidge de kippentuin binnenkwam, zag ze daar een haan die zeer frequent paarde. Ze vroeg haar gids hoe vaak dat gebeurde, waarop deze antwoordde: “tientallen keren per dag.” Mevrouw Coolidge zei: “Vertelt dat maar aan de president als hij hier komt.” Toen de president dit feitje te horen kreeg, vroeg hij: “En iedere keer dezelfde kip?” Het antwoord luidde: “Oh, nee, meneer de president, iedere keer een ander.” De president: “Vertel dat maar aan mevrouw Coolidge.”

En zo ontstond de naam van het Coolidge Effect: het verwijst naar de neiging van de mannetjes van de meeste zoogdiersoorten om zich met meerdere seksuele partners te bezigen, en ook een grotere seksuele behoefte aan een nieuwe partner te uiten, zelfs nadat ze zich hebben ‘uitgeput’ bij hun vorige partners. Talloze onderzoeken wijzen uit dat ratten en hamsters het Coolidge Effect het meest duidelijk vertonen.

Maar hoe zit het met mensen? Dat antwoord heeft twee kanten: die van de evolutie en survival of the fittest, en die van de mentale gesteldheid van een geëvolueerde soort in deze moderne tijd. We zijn misschien biologisch geprogrammeerd om te leven volgens het Coolidge Effect, zodat we niet al ons geld op één paard inzetten, maar het onderzoek wijst duidelijk uit dat één seksuele partner per jaar ons leidt tot het meeste geluk en een betekenisvol leven.

Oftewel: er gaat niets boven monogamie. Wat vindt jij?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

8 REACTIES

 1. Geluk zit hem niet in uiterlijke dingen en een relatie is ook niet voor iedereen weggelegd. Ben zelf 50+ en alleen in het verleden soms een paar maanden wat relatieachtigs gehad. Eén keer ongeveer een jaar, met een man die bijna twee keer zo oud was als ik en me helemaal overheerste. Noemde me ook kiddy. Dan kan je maar beter alleen zijn. Soms weleens een bepaalde wip, om de eindjes aan elkaar te knopen. Of je dan gelukkiger bent dan zonder seks, valt te betwijfelen.
  Met dit soort dingen vaak ook kip-en-ei-kwestie. Als je uit een stabiel nest komt, heb je eerder een stabiele relatie en een stabieler leven.

 2. De data kan volledig verkeerd geïnterpreteerd zijn. Er wordt vanuit gegaan dat mensen gelukkig worden als ze 1 bedpartner per jaar hebben, maar heeft iemand er wel eens bij stilgestaan dat het ook zeer aannemelijk is dat mensen die gelukkig zijn (in zichzelf) minder behoefte hebben aan vluchtige contacten en daardoor slechts 1 bedpartner per jaar hebben? Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk kortzichtig om te denken dat gelukkig zijn of worden m zit in hoeveel bedpartners je hebt. Het is waarschijnlijk eerder een symptoom dan oorzaak…..

 3. Beste,

  Gelieve mijn opmerking te werwijderen aub van voorheen.

  Ik ben helaas erg stil van de vele opmerkingen die gemaakt worden. Mensen die op een toch wel andere frequentie zitten dan ik hoopte.

  Aub haal de opmerking van Marijke eraf u ziet dat het met hetzelfde mail adres is geschreven en u kan het verifiëren.

  Bedankt fijne avond
  Marijke

 4. Hallo, heel intressant om te lezen aangezien ik zelf veel te maken heb met gevoelens en liefde voelen of een aantrekking kracht tot meerdere mensen.
  Ik denk niet dat iedereen monogaam is aangezien ik het heerlijk vind om onder de mannen te zijn en vaak ook de gedachte laat rollen hoe fijn het zou zijn met 5 mannen.
  Sommige vrouwen hoor ik dan zeggen 5 mannen ik kan 1 al niet handelen terwijl ze wel 10 beste vriendinnen hebben waar je net zn intieme band mee kan hebben als je partner.

  Enige waar ik mee struggle is dat het onwerkelijk lijkt te zijn om ook 5 mannen te hebben.
  Is het ons niet aangepraat om allemaal monogaam te zijn?
  We kunnen er niet vanuit gaan dat we allemaal de zelfde mensensoort zijn.
  Maar watis het dan? Ik weet het niet
  Ik hoop dat je dit voor mij kan beschrijven.

 5. Ik zie het meer zo: is maar net in welke mate je echt verbinding hebt met iemand anders. Stel dat het een parnter is alleen voor de lusten en niet echt voor de samensmelting tot 1 geheel, om het maar zo te zeggen. Zal er altijd behoefte blijven aan wel die ene partner. Ik denk dat mensen goed zijn in het catregoriseren van mensen. Om zelf mate van controle over contacten tre houden en het te kunnen verklaren.

 6. Ik betwijfel of je waarachtig menselijk geluk kunt vergelijken met de primitieve drijfveer om de genen te verspreiden. Mannen die veel vrouwen scoren laten zich leiden door ofwel een blinde evolutionaire impuls ofwel door een grote innerlijke onzekerheid. En veel vrouwen die zich krampachtig aan 1 man binden doen dat vaak ook vanuit issues. Ik vraag me sowieso hoe langer hoe meer af of romantische relaties überhaupt een goede manier zijn om gelukkig te worden. Ik denk niet dat je zoiets delicaats als gelukkig zijn kunt vatten in iets wat zo gepolariseerd is als de vermeende attitudes van mannen dan wel vrouwen over seks.

  • Mooi gesproken! JAa is ook zo, en
   veel mannen halen juist meer voldoening uit vrouwen te scoren, ipv een echte diepgaande relatie. OF misschien is dat ook wel spel van hard to get van de man…om dan kans te houden op meerdere vrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in