verveling

We leven in een maatschappij die veel van ons verwacht. Een maatschappij die constant aan ons trekt, dingen vraagt, de lat hoog legt en een zeer hoge druk op ons uitoefent. En als je niet aan die verwachtingen voldoet hoor je er niet bij. Dan wordt je als ‘’anders’’ gezien en in een donker hoekje weg geduwd  Als je er niet bij hoort wordt je gezien als herrieschopper, rebel, vreemd, gestoord en tel je niet meer mee.

verveling
Logica en kennis wordt er in kinderhoofdjes gesmeten en herhaald

School

Het begint allemaal al op school. Kinderen die nog zo puur zijn en vanuit hun hart leven moeten stilzitten en luisteren naar de juf. Doet het kind dat niet dan is het opeens een onhandelbaar kind. Er bestaat nog steeds een hiërarchie op school en ongelijkwaardigheid. Leraren vertellen maar luisteren niet echt naar wat het kind wilt en kan. Langzamerhand wordt het kind wijsgemaakt hoe het hoort en hoe het niet hoort. Het kind moet zich maar aanpassen en naar al die regeltjes luisteren. Vooral niet voor zichzelf denken en tegen de stroom ingaan. Logica en kennis wordt er in kinderhoofdjes gesmeten en herhaald. Er wordt maar weinig gebruik gemaakt van creativiteit. Nee alles draait om presteren, presteren en nog eens presteren. Zo hoog mogelijk punten halen, een zo hoog mogelijke opleiding want het uiteindelijke doel is: veel geld verdienen. Schijnbaar denken nog steeds veel mensen dat je daardoor gelukkig wordt.

Schapen

Gelukkig zijn is doen wat je graag doet, daar goed in zijn en daar voldoening, geluk en liefde uit halen. Kinderen weten dat heel goed maar hoe ouder ze worden hoe meer onzin er wijs wordt gemaakt. Zo ontstaat er een schapenmaatschappij. Schapen die niet meer in staat zijn om voor zichzelf denken. Een schapendag ziet er als volgt uit. Vroeg wakker worden, eten, werken, naar huis, eten, tv kijken, slapen. Alles op routine, dezelfde mensen, dezelfde patronen, dag in, dag uit. Het klinkt als een gevangenis, ver weg van jezelf, geen contact meer met je hart, een dikke muur die je eigen ik verbergt uit angst. Een leven dat  draait om geld en tijd.  Een zwart metn witte wereld waarin mensen nog steeds denken dat er 1 waarheid is. Ze denken dat alles wat er  op het nieuws komt waar is. Ze worden gewoonweg gehersenspoeld. Diep in hun harten wordt er verlangt naar verandering maar ze missen de moed en creativiteit om het anders te doen. En dan is er nog zoiets als sociale media. Een handige en snelle manier om met elkaar te communiceren. Toch maakt het mensen eenzaam..en waarom? Het is onpersoonlijk, je neemt niet de tijd en aandacht voor elkaar, je weet niet hoe iemand iets bedoeld, je ziet iemand zijn ogen en houding niet. Sociale media zegt iets over wat mensen doen maar niet wie ze werkelijk zijn. En loop maar eens over de straat en let op de sfeer en uitdrukkingen op gezichten van voorbijgangers. Wat valt je op? Voel jij warmte? Een collectief bewustzijn? Herkenning? De gezichten staan strak, we zijn vreemden van elkaar..als je iemand begroet zonder rede wordt je soms raar nagestaard. Een ander snakt ernaar..met elkaar praten, aandacht nemen, luisteren..maar nee tijd kost geld en kost te veel moeite schijnbaar. Dus leven we met muren om onze harten heen waar geen vreemde in kan komen.

Verbonden

Maar ergens zijn we allemaal hetzelfde en juist geen vreemden van elkaar. Ik ben jij, jij ben ik, en wij zijn wij. We wonen allemaal op dezelfde wereld en zijn broeders en zusters van elkaar. We zijn dat vergeten. Het is ieder voor zich en het kan niet langer meer zo. Iedereen zoekt de drukte op want dat is ‘’gezellig’’. Maar de meeste mensen blijven in hun comfortzone. Mensenmassa’s en je toch eenzaam voelen. In dit land gebeurd het elke dag. En we houden ons maar bezig met materialisme en zoeken alles buiten ons zelf. We boeken vakanties naar verre oorden, winkelen ons suf, hebben de nieuwste en duurste gadgets en toch zijn we onrustig en niet gelukkig. Gek he? Een baan en zonder je hart werken maar veel geld verdienen. En geluk proberen te verdienen buiten ons zelf. Dat gaat niet werken en dat maakt nooit gelukkig.

Liefde en geluk ligt verborgen in jezelf, in je eigen hart dat heel goed weet wat je wilt en waar je naar verlangt. Rust zul je nooit vinden als je altijd maar zoekt buiten jezelf, wegvlucht voor de waarheid en altijd druk bezig bent zonder naar het kloppen en de wil van je eigen hart te luisteren. Dat is de drukke maatschappij..altijd bezig zijn, alles bijhouden want daar ”moet” je gelukkig van worden. Denk voor jezelf na. Waar wordt jij gelukkig van? Als je echt rust wilt zoek dan in je zelf. Ga de natuur een keer in en laat de drukke stad een eens voor wat het is. Je zult een nieuwe jij ontdekken en een wereld vol met kleur. Het gaat erom waar jij gelukkig van wordt en niet wat een ander denkt van waar jij gelukkig van wordt. Deze maatschappij is materialistisch rijk maar geestelijk gezien ontzettend arm.Wil jij leven zonder diepgang? Zonder avontuur? Zonder groei, ontwikkeling en bewustzijn? Gefeliciteerd dan behoor je tot de schapenmaatschappij en ben je nu al ten dode opgeschreven.

Spiritualiteit

licht-hartHet leven is er om van jezelf en van elkaar te leren en vooral om te doen waar je gelukkig van wordt. Iets wat je graag doet. Je omarmen met mensen waar je jezelf kan en mag zijn. Iedereen heeft oneindig veel liefde en licht in zich. Zoek in jezelf en sta eens stil hoe jij je leven voor je ziet. Wat is daar voor nodig om die droom achterna te gaan? Wat houdt je tegen? Hoe zou je leven eruit zien als je droom zou uitkomen? Ga op ontdekkingsreis en laat de maatschappij voor wat het is. Vroeg of laat valt dit systeem toch uit elkaar.

Mensen zoeken naar spiritualiteit, diepgang en meer persoonlijker contact met elkaar. Er tegen in gaan is een eerste stap tot verandering. Stel je voor dat jij bewust wordt, en de mensen om je heen, en hele mensenmassa’s. Stel je een collectief bewustzijn in dit land voor. Een maatschappij waar geld geen betekenis meer heeft.  Een maatschappij waarbij iedereen elkaar helpt en aan mooie nieuwe projecten werkt. Een persoonlijke maatschappij met een warm hart naar iedereen toe. Iedereen mag zichzelf zijn. Iedereen heeft unieke talenten en eigenschappen. We hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan. Vroeg of laat werken we hier naar toe en breekt er een nieuw tijdperk aan.

Geen grauwe zwart en grijs tinten meer. Nee een maatschappij volop bloei in alle geuren en kleuren. Het klinkt idealistisch en te mooi om waar te zijn. Maar hoe meer mensen bewust worden, hoe dichterbij we naar die droom toe streven. We hebben nog een lange weg te gaan maar laten we samen die weg bewandelen. Samen staan we sterk! Het begin ligt in jezelf. Bij jezelf beginnen is de sleutel tot verandering. Een hart dat ontwaakt en open bloeit inspireert een hele omgeving. En wat nou als die omgeving daarin meebeweegt en alle mooie mogelijkheden steeds groter maakt? De eeuwige kracht van liefde overwint alles en zal ook altijd blijven overwinnen als we eenmaal voor liefde gekozen hebben.

 Over Mandy:

MandyIk ben Mandy, 25 jaar en mijn passie is het schrijven van verhalen/gedichten vanuit heel mijn hart. Ik heb een pleiadische energie en ik zie vaak alles op een diepgaande en bijzondere manier. Dit wil ik graag delen met een grotere groep mensen.  Mijn blog is: www.mandysmind.webnode.nl.

 

11 REACTIES

 1. Mandy, ik kan je artikel grotendeels volgen. De boodschap is helder, maar vind het hier en daar toch wat sombertjes. Ben het daarom ook eens met de reacties van Maria en Willem de Boer. Social media kunnen evenzo een goede functie hebben, en mensen op grote afstand -bovendien supersnel- verenigen in hun doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan deze website. Wat mij betreft hoef ik mensen niet altijd persoonlijk te ontmoeten of te kennen, want ik vind samenwerken aan een doel belangrijker. Voor mij is dit doel het verspreiden van nieuwe inzichten en goede Wil. Overal op de wereld zien we momenteel mensen opstaan die strijden voor een nieuwe verdeling van de wereldeconomie, voor mensenrechten, voor vrede en een rechtvaardige samenleving, etc. En je hebt gelijk: er is nog veel te veel wat niet deugt. Echter, de afgelopen jaren komen onrecht, misbruik, misleiding steeds vaker boven tafel. Juist door social media. Denk bijv. aan de crisis en de banken, milieuschandalen, kinderarbeid, misbruik in de Kerk. De onderste steen moet eerst boven komen. De kruik kan pas gevuld worden met nieuwe wijn, als de oude wijn wordt opgeruimd. In dit stadium verkeren wij momenteel, althans naar mijn mening. Als individu kunnen we aan een Nieuwe Wereld meewerken door allereerst onszelf te vernieuwen. Op de tweede plaats kunnen we mededogen, geduld en liefde uitstralen naar de mensen in onze omgeving.

 2. @Mandy
  Je zegt het zelf heel mooi: Het begin ligt in jezelf. Je schrijft: “En loop maar eens over de straat en let op de sfeer en uitdrukkingen op gezichten van voorbijgangers. Wat valt je op?”
  Wat jij ziet is m.i een reflectie van jezelf. Als jij mensen hartelijk begint te groeten, mensen voor laat gaan in de winkel etc etc kijk eens wat er dán met die mensen gebeurt? “omgeving daarin meebeweegt en alle mooie mogelijkheden steeds groter maakt”

  Dan: “We leven in een maatschappij die veel van ons verwacht. Een maatschappij die constant aan ons trekt, dingen vraagt, de lat hoog legt en een zeer hoge druk op ons uitoefent”
  @Mandy , ik heb dat gevoel niet. Je kunt er geen ‘we’ van maken. Jij voelt blijkbaar wel die druk. Wederom zijn deze zaken blijkbaar heel persoonlijk.
  Ga je in de waanzin van alledag mee of neem je een stap terug en bekijkt dingen op je eigen manier en weet dat iedereen een keuze heeft om mee te draaien in die malle molen of juist niet. Ik vind dit wel grappig, hoe mensen anders tegen zaken aan kunnen kijken.

  Als laatste: “Gefeliciteerd dan behoor je tot de schapenmaatschappij en ben je nu al ten dode opgeschreven.” Niemand is ooit ten dode opgeschreven.

 3. Ik herken mezelf helemaal in jou beleving en ben het dus volmondig met je eens, niet dat het daar omdraait… maar het geeft maar weer aan dat er meer mensen zijn die het beleven zoals jij het beleeft!Positieve eigentijdse groet van mij.

 4. Lieve Mandy,

  Wat leuk om een tekst van jou hier te lezen 🙂

  Ik vind je tekst heel erg mooi en goed geschreven! Mooi verwoord en de boodschap is duidelijk 🙂
  Ook heb ik gelachen om de tekst, hahaah, een schapendag:
  ”Een schapendag ziet er als volgt uit. Vroeg wakker worden, eten, werken, naar huis, eten, tv kijken, slapen. Alles op routine, dezelfde mensen, dezelfde patronen, dag in, dag uit.”

  Ga zo door met schrijven, je boodschappen zijn helder 🙂

  Liefs Anne

 5. Juist dóór social media heb ik al veel interessante mensen LIVE ontmoet. Voor zakelijk én privé. Soms wonen ze te ver weg om regelmatig te ontmoeten maar de klik en hulp op afstand en aandacht voor elkaar is er wel degelijk. Ik hoor vaak deze vooroordelen over social media en vaak betreft dit mensen die niet aan deze vorm van socializen doen. Mensen bláten elkaar na 😉 Jammer dat het dáárdoor een slechte naam krijgt.

  • @Maria,
   Inderdaad. Social Media zijnj helemaal niet koud, onpersoonlijk en afstandelijk. Ik houd contact met mensen die ik anders nooit zou zien/spreken. Ik vind gelijkgestemden die ik daarna real-life ontmoet die ik anders nooit zou vinden. Echt onzin, die vooroordelen over social media!
   Voor de rest een goed artikel!

   • @Willem de Boer,

    Ik denk dat met zoals alles dat je of negatief of positief kan zijn of gewoon onbevooroordeeld. Social Media kan slecht zijn, maar het kan ook goed zijn. Dus gebruik het dan op de manier zoals het voor jou goed voelt. 🙂

 6. Ik herken het helemaal, maar als je er een héél leven over doet en nu in deze tijd eindelijk alles kunt gaan los laten en jezelf gaan leren kennen, vind ik het wel hard.
  Anderzijds, dát leven met de leerprocessen hoort bij mij en de transformaties komen altijd op de juiste tijd.

 7. Beste Mandy,

  Prachtig! Laten we van Guus Gemiddeld naar Guus Groeit&Geniet gaan. Dan straal je en worden mensen blij als ze je ont-moeten!

  Warme groet,
  Emmy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in