Zweden 6-urige werkdag

Zweden gaat door met het zich als eerste wagen aan de ontwikkeling en het implementeren van positieve toepassingen.

In september vorig jaar schreven we over hoe Zweden afval en recycling benaderde en dat dat zó effectief is dat nog slechts 1% van het afval eindigt op de vuilnisbelt . Nog vorige week hebben verschillende media (inclusief ecowatch.com) geschreven over hoe het land op het punt stond één van de eerste fossiele brandstofvrije naties ter wereld te worden. En nu is Zweden met succes de 40-urige werkweek aan het veranderen door de wijdverbreide implementatie van de 6-urige werkdag.

De traditionele 40-urige werkweek

De 40-urige werkweek is iets waar het grootste deel van de wereld niet alleen aan gewend is geraakt, maar tevens heeft geaccepteerd. Ondanks deze acceptatie voelen velen van ons zich week na week leeggezogen, verliezen regelmatig op het werk de focus en kunnen niet wachten tot het moment dat we op de vrijdag om 5 uur de start van het weekend kunnen vieren.

Maar wat als het werk niet zo uitputtend zou zijn? Zouden we dan nog steeds zo reikhalzend naar het “TGIF” (“godzijdank, het is weer vrijdag”, red.) moment uitkijken? Of zou onze productiviteit in werkelijkheid overtreffen wat we nu produceren binnen dat wat we als normaal lijken te hebben geaccepteerd?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

 

De aanpak van Zweden

Meerdere Zweedse organisaties bleken met plezier deze mogelijkheden te willen onderzoeken en hebben enkel positieve resultaten kunnen constateren sinds ze deze verschuiving hebben gemaakt.

De firma Filimundus, een in Stockholm gevestigde app-ontwikkelaar, heeft vorig jaar de verschuiving gemaakt vanuit de theorie dat een kortere, 6-urige werkdag werknemers meer zou motiveren om meer werk in een korter tijdsbestek te verrichten. De directeur van het bedrijf had aan Fast Company hierover het volgende te zeggen: (link artikel)

“Ik denk dat de 8-urige werkdag niet zo effectief is als je zou denken. Gefocust blijven op een specifieke taak voor 8 uur is een enorme uitdaging……. We willen meer tijd doorbrengen met onze families, we willen nieuwe dingen leren of meer sporten. Ik wilde kijken of er een manier was deze zaken met elkaar te combineren………… Mijn indruk is dat het makkelijker is je meer intensief te focussen op het werk dat gedaan moet worden; je hebt het uithoudingsvermogen om dit te doen én nog steeds energie over als je je werk verlaat.”

De enige voorwaarde waaraan de werknemers van Filimundus moeten voldoen is dat zij NIET op social media websites zitten onder werktijd, iets waarvan ik zeker weten dat dit een groot deel van ons voor een overgroot deel afleidt van ons werk tijdens de huidige 8-urige werkdag.

Filimundus is slechts één van vele Zweedse bedrijven die deze verschuiving maakt, waaronder ook een bejaardenhuis, dat midden in het experimenteren rond deze verschuiving zit. Dit bedrijf probeert helder te krijgen of de kosten van het aannemen van 14 aanvullende werknemers de kosten van de verloren uren dekt gerechtvaardigd zal worden door de verbeteringen in patiëntenzorg en de houding t.a.v. werk door de werknemers.

Wat is er mogelijk te winnen?

Hier volgen enkele van de voordelen waarvan ik het gevoel heb dat ze zouden kunnen volgen op het maken van deze verschuiving, in z’n geheel natuurlijk afhankelijk van hoe goed de verschuiving wordt geïmplementeerd en van de werkhouding van iedere werknemer:

– Meer gefocust personeel: Wetend dat ze nog steeds een ruim deel van de dag beschikbaar hebben ná werktijd, zouden werknemers meer geneigd zijn productief te zijn tijdens werkuren.
– Het ontwijken van verkeersdrukte: Als het goed wordt geïmplementeerd, zouden werknemers op z’n minst één, zo niet beide spitsuren kunnen vermijden, wat ze meer vrije tijd geeft en hopelijk hun moraal bevordert.
– Een verbeterd sociaal leven: Met dagelijks meer vrije tijd naast het werk, zou er meer tijd zijn zich te (ver)binden aan zichzelf en anderen buiten de werkvloer, hetgeen relaties hopelijk bevordert.
– Gezonder personeel: De beschikbaar gekomen vrije tijd zou gemakkelijk gebruikt kunnen worden om belangrijke zaken rondom gezondheid, zoals slaap, dieet en sport te kunnen bevorderen.

Hoe denk jij hierover?

Wat zijn jouw gedachten over een kortere , 6-urige werkdag, nu steeds meer Zweedse bedrijven klaar zijn om deze verschuiving in het werkbare leven te implementeren? Heb je het gevoel dat het in ieders voordeel zou kunnen zijn? Of denk je dat de meerderheid van ons er misbruik van zou maken, waardoor bedrijven slechter af zouden zijn op de langere termijn? Laat het ons weten via een reactie hieronder.

Gerelateerd:

47 REACTIES

 1. lijkt een fantastisch idee werkdagen van 6 uur met de extra corona vernieuwing “thuis werken”. Lost ook meteen een ander probleem op van files, minder luchtvervuiling, overvolle bussen en treinen (uiteraard geldt dit “thuiswerken” alleen voor beroepen waarbji dit ook kan, voor een kapper, schilder of tandarts zal “thuiswerken” lastig zijn). Geen gedoe met vroeg opstaan, om 10 uur beginnen, 6 uur aan een stuk is te overzien dus “pauze” slaan we over” en om 4 uur “klaar” en nog meer genoeg tijd over voor bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, een stude aan de open universiteit, sporten etc. Meer doen in minder tijd door “focus”. Raken we minder snel opgebrand, hoeven we ook allemaal niet allemaal al met pensioen als we 65 zijn. Als je kinderen hebt is de combi veel beter te maken. Mijns inziens “alleen maar voordelen”.

 2. Het experiment in Zweden had vooral een hele positieve impact op het ziekenhuis waar men werkte. Voorheen was hier een verloop van 25%. Nu kwamen de mensen terug naar deze baan. Het ziekenhuis ving dit op door 12 uur per dag te opereren. Er was geen etenspauze.
  Ik heb dit uit een docu van ik dacht npo of ned 1.

  Ik kan me voorstellen dat het in bepaalde beroepen een voordeel is.

  • Oja, in Zweden is het een experiment. Aan het einde van het jaar wordt bepaald door de overheid of het wordt doorgezet… het is dus nog niet zeker…

 3. Ik ben het volledig eens met die Zweedse nieuwe aanpak. Het is bewezen dat mensen de uren die ze ter beschikking hebben voor een bepaalde taak ook gebruiken. Met andere woorden, als je minder tijd ter beschikking hebt, ga je gewoon effectiever en efficiënter te werk, tenzij je een vakbond achter je hebt die het tegendeel wil bewijzen 🙁 . Net zoals mensen veel tijd zouden besparen en beter werken als ze meer vanaf thuis kunnen werken – op voorwaarde dat je met positieve mensen te doen hebt die verantwoordelijkheden nemen. We zouden dan ook langer kunnen blijven werken, met meer plezier naar het werk gaan en niet meer als uitgeperste citroenen naar de vrijdagavond uitkijken…

 4. 6 urige werk , geweldig. Maar 6 uur met Pauzes, of 1 pauze , kortere pauzes? Of helemaal geen pauzes? moeten pauzes uitbetaald worden?

 5. Ben heel benieuwd hoe dat bejaardentehuis dat doet. Zoals in het artikel gesuggereerd dat mensen veel tijd hebben voor sociaal Media op het werk. Ik mag blij zijn dat ik tijd heb om te drinken en eten. En ook een ander die suggereert dat we pas moeten gaan werken als het licht is? Hoe doe je dat in de gezondheidszorg? Tegen de patiënt zeggen om 9 uur is het licht dan mag je op de po?
  Zie ook zeker voordelen bij meer kortere diensten heb je beter tijd voor herstel ook na nachten en late diensten. Deze duren vaak tot half 12 voor je thuis ben zeker 12 uur en smorgens gaat gewoon de wekker om 6 uur om de kinderen op tijd op de bus te kunnen hebben. Dus daarom ben ik erg benieuwd naar de gezondheidszorg. Er wordt nu veel gekeken naar bedrijven met daguren.

  • geen social media op het werk bij die 6 uur. Geen… 🙂 heb zelf in de zorg gewerkt en wij hadden daar ook echt heel weinig tijd om ons over facebook druk te maken omdat de werkdruk daar achterlijk hoog was

 6. Deed ik 30jaar geleden al werkte 5uur per dag, merkte toen al op dat ik meer werk kon verzetten dan mijn collega's die een 40urige werkweek hadden. Ze lieten zich veel makkelijker afleiden door al het mogelijke en hadden ook per dag een paar inkak momenten

 7. Hoe kan je nu meer werken in mindere uren ? Wat je in 60 minuten doet kan je nu niet opeens in 40 minuten hè…… Ofwel !!! Ik denk dat er vele mensen hier veel tijd hebben bij hun huidig werk. Amai !!

 8. Helemaal voor, en dan ook 6 uur helemaal gefocust op het werk, krijg meer gedaan in minder tijd. Want de werkweken zijn nu wel 8 uur per dag, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen 8 uur aanwezig zijn en 8 uur productief zijn. En natuurlijk is dat haalbaar.Bedenk een wat je allemaal in de andere tijd kunt doen. Hobbies, studeren, vrijwilligerswerk, aan de zorg voor kinderen, sporten. Minder uren werken, misschien iets minder salaris en ook iets minder spullen en ander materieel bezit maar wel veel meer tijd en vrijheid. Daar worden we allemaal veel gelukkiger van. En waarschijnlijk ook minder mensen overwerkt (kijk eens wat voor een voordeel oplevert). Het gaat echter alleen lukken met een mentaliteitsomslag, het past niet het plaatje van meer, meer, meer.

 9. Wij zijn boeren (met een kudde melkschapen) en hebben soms heel lange werkdagen. Tijdens het lammerseizoen, 15 uur per dag en in het rustige seizoen, slechts 8 uur per dag, en dit 7 op 7, zonder weekend. We gunnen ons zelf 10 dagen vakantie. Dit alles voor een karig loon , maar veel arbeidsvoldoening. We zouden niets anders meer willen doen.
  Wij verwerken al onze schapenmelk zelf tot kaas en zuivel. We verkopen ook alles rechtstreeks aan de klant. Als wij beiden naar 30 uur per week gaan, moeten we enkele mensen extra aanwerven. Om dit te kunnen betalen, zullen we onze producten veel duurder aan de man moeten brengen. Wie is er bereid om een kaas aan 100€/kg te kopen zodat ik 30 uur per week kan werken?
  Heeft er iemand een idee hoe de landbouw herdacht kan worden? Er zouden zelfs veel jobs gecreëerd kunnen worden als de boeren minder gaan werken.

  • Beste Barbara, Je laatste zin is absoluut waar en wat mij betreft gewenst. De landbouw, en ook veeteelt, kan veel gezonder en dat daarbij ook een eerlijke prijs voor het product hoort is logisch en noodzakelijk. Voeding is ons medicijn! De hoge kosten die nu in de gezondheidszorg gemaakt worden kunnen (deels) de hogere kosten voor voeding dekken. Veel goeds, Bram

 10. Kan me geheel bij aansluiten bij het commentaar van Urbain Bax. En het is zeker haalbaar. Maar dan dient er wel een verandering in het (nog veel te) geconditioneerd denken plaats te vinden welke er (nog te veel) van uit gaat dat geld zo'n belangrijke noodzakelijke basis voor het leven is. Hiervoor gelden echter hele andere dan geldelijke waarden. Juist niet materiele waarden en die inderdaad veel meer bijdragen aan de kwaliteit en werkelijke essentie van (het) leven. Meer spirituele bewustwording /ontwikkeling/besef doet de ogen hiervoor openen en komt er inherent hieraan niet alleen een meer rechtvaardigere arbeidsverdeling maar ook mondiaal een meer rechtvaardigere verdeling van goederen en voedsel etc…
  Mooi dat in dit perspectief deze site met alle artikelen hierbij mensen op alle niveaus kan inspireren en daardoor wellicht mede er aan kan bijdragen dat het e.e.a. in deze ook daadwerkelijk in de toekomst kan worden gecreëerd.

 11. Als we een voor de (intussen mondiale) samenleving noodzakelijke en/of nuttige activiteit uitoefenen om een inkomen te verwerven dat ons toestaat in onze basisbehoeften (huisvesting, verwarming, kleding, voedsel, gezondheidszorg, cultuur en recreatie) te voorzien – wij werken om te leven en niet andersom – zou in beginsel, zolang we een zevendaags leefritme aanhouden – wat geen noodzaak is – drie dagen werk moeten staan tegenover 4 dagen niet-werk. Dat zijn 6 dagdelen van 2 à 3 uren intensieve arbeid en 1 uur voorbereiding/nazorg/overdracht aan vorige of volgende werker: ongeveer 24 uren echt werken.
  Als we het doorheen 10 duizenden jaren evolutie ontstane menselijk bioritme willen respecteren, moeten we om te beginnen terug naar de natuurlijke tijdsbeleving (winteruur -1, restant van de Duitse bezetting in WOII), en niet gaan werken zolang het nog donker is en stoppen voor het weer donker is – geldt te meer voor schoolkinderen die nu veel te vroeg uit bed worden gehaald en de straat opgestuurd. Dat betekent dat we van zodra de dagen langer worden wel wat langer kunnen werken, in de donkere dagen wat minder lang.
  Als, na de invoering van basisinkomen/levensminimum (zie hoger geschetste behoeften), mensen wat meer op zoek konden gaan naar een activiteit die past bij hun mogelijkheden en ontwikkeling, zal het onderscheid werken – niet-werken niet meer zo relevant zijn als nu (zelfs geformaliseerd: denk aan inprikken/uitprikken, werkdagen/werkuren – verplicht verlof/sluiting). Werken, een door de samenleving gewaardeerde bijdrage die past bij mijn mogelijkheden, is leuk, is aangenaam. Geen sterkere motiverende krachten dan ergens bijhoren en gewaardeerd worden, ook nu al in de bestaande arbeidsorganisatie.
  Conclusie (voorlopig zoals alle conclusies op basis van menselijke kennis en inzicht): van 8 naar 6 is niet echt relevant tenzij in een kader van fundamentele herdenking van levenstijd ( leren, werken, recreëren, rusten, dat alles met tussenpozen) en levenskwaliteit.
  Waarschuwing: begin nu niet weer te gooien met termen als onhaalbaar, niet realistisch, onbetaalbaar, utopisch, enz. De realiteit van elke dag heeft nog nooit het denken over verbetering en verandering stop gezet. En op de Lotto of Euromillions spelen in de hoop (schandalig, inderdaad!) rijk te worden, dat is, statistisch gezien, maar eerst utopisch.

 12. In dit artikel wordt met een link verwezen naar een site met informatie over het bedrijf Filimundus. Hebben jullie ook de kritische reacties onderaan op dit artikel gelezen?
  http://www.fastcoexist.com/3051448/why-sweden-is-shifting-to-a-6-hour-work-day

  Persoonlijk vind ook ik dat er relatief te weinig tijd kan worden besteed aan persoonlijke privé zaken en ontwikkeling en rust (meditatieve momenten) en ontspanning. Vanuit dit perspectief juich ik een kortere werkdag toe.

  Echter vanuit bedrijfseconomisch perspectief zie ik toch geen echte voordelen.
  Uitzonderingen daargelaten focust niemand zich echt 8 uur op zijn werk. Binnen deze 8 uur zijn er altijd “rustmomenten” , een boterhammetje, een appeltje, voor sommigen een sigaretje, en vooral een praatje met collega’s en werkgevers beseffen terdege dat dit zo gaat en ook zo moet gaan om hun werknemers zo optimaal en plezierig mogelijk aan het werk te houden.
  Om dezelfde redenen zullen deze rustmomenten naar mijn stellige overtuiging ook bij een 6 urige werkdag noodzakelijk en dus aanwezig zijn.
  Maar ok, stel dat mensen zich meer zouden gaan focussen om toch evenveel productie binnen die 6 uur af te krijgen dan lijkt mij dat ze daardoor juist eerder en meer gespannen raken en weliswaar eerder maar meer gestrest naar huis gaan dan na 8 uur met de nodige rustmomenten.

  Daarom ben ik meer een voorstander van een meer rechtvaardiger verdeling van de werkzaamheden waardoor er per individu minder hoeft te worden gewerkt en separaat hieraan ook een rechtvaardigere verdeling van winsten en dus salarissen van bedrijven, maar ook bij overheidsbanen. De regering dient hierin dan het voortouw te nemen, maar ja, dan pakken ze ook zichzelf…..

 13. In een land zoals België, met een toren-hoge loonlast is dit niet haalbaar. Vooral in een B2C business. Uiteindelijk heb je de keuze om voltijds of deeltijds te werken. Dus wat zou je het liefst doen 3×8 uur of 4×6 uur, dat is toch een dag verschil hé

 14. Voor. Slim. Ideaal. Maar het zou nog mooier zijn als we ons werk zo graag deden dat we er energie van zouden krijgen en de uren om vlogen en dat we tijdens het werk verbindingen maakten en dat we zoveel bewogen tijdens het werk dat het niet meer nodig zou zijn om te gaan sporten. En vooral dat alles zonder stress kon gebeuren. Kortom, dat het heerlijk zou zijn om te werken.

 15. Het is heel ongezond voor een mens om 40 u. per week te werken. Iedereen is doodmoe van werken. Reken daarbij nog de stress van het werk, die ook nog je gezondheid aantast. Mensen worden opgejaagd door bedrijven om steeds meer te presteren met minder mensen. Daar word je ongelukkig van. Ik hoop dat ze het snel gaan invoeren in Nederland

 16. oke dat is voor nu oke . maar de oudere die al lang werken die moeten ze gewoon nog naar de 40 dienstjaren gewoon laten stoppen. die hebben dit land weer mee opgebouwd na de oorlog en de jaren 70 met de crises en nu word die groep weer aangepakt door langer door te moeten werken. terwijl nu een 6 uur dag zou worden. mij maakt het niet uit .ik heb ook jaren mee gewerkt en nu ook niks meer wat inkomen betreft ,dus mij hebben ze ook de dupen laten zijn .met de spreuk werken tot je erbij neer valt ,

 17. Klinkt goed, maar dan zou het salaris niet omlaag moeten gaan.
  Want waarschijnlijk gaan de vaste lasten ook niet omlaag.

 18. Ik lees bij commentaar dat je salaris in zou leveren en gelukkig zou zijn bij het aantal uren. Maar als je eigenlijk net zo productief ben in 32 ipv 40 uur dan lever je hetzelfde werk. Waarom zou je minder moeten gaan verdienen?

 19. Ook in mijn eigen omgeving hier in Nederland, zie ik dat met name jonge ouders steeds meer kiezen om minder uren te werken om tijd over te hebben om andere dingen te doen dan werken. Geeft mooie energie !!

 20. Heel goed plan waar iedereen beter van wordt. Meer tijd voor elkaar, het gezin en de familie en vrienden. Meer tijd om je te verbinden met de natuurelementen waardoor je beter kan focussen en fuctioneren. Ik hoop dat het er door komt. Hartegroet, Lutje

 21. Ook ik vind het een heel strak plan. Wel moet er ook gekeken worden of de mensen werk doen met plezier of dat ze moeten "overleven". hier zit veel verschil met motivatie. maar daar zou vast een mouw aan te passen zijn.
  Kijk ook maar eens naar Stichting Stro http://www.socialtrade.nl/ Als dit toch eens doorgevoerd zou kunnen worden zouden we heel snel naar een duurzaam en plezierige toekomst gaan voor onszelf maar zeker ook voor onze kinderen
  Er moet ergens een begin zijn. Ik doe mee!!

 22. hier pleit ik al heel lang voor. na 14u presteer ik echt minder goed, weet ik van mezelf. waarom dan niet naar huis, beetje rusten/hobby/sport doen? zou er veel gelukkiger door zijn

 23. Het zou een verademing zijn . die 40- urige werkweek kan niet meer .
  Mijn man is hier door opgebrand geraakt . en is nooit meer de oude geworden.
  6 uur per dag zou veel beter zijn . de werkdruk heeft hem genekt.
  En als je er over nadenkt hoe lang de jongen mensen nog moeten werken
  krijg je spontaan de bibbers .
  Want niet iedereen heeft werk wat tevens zijn hobby is . dat is nog het mooiste .
  Je rolt vaak ergens in en ga dan ook niet zomaar veranderen . er zijn te kort banen .
  En je blijft vaak zitten waar je zit . ook al werk je je te pletter .
  Ik hoop dat het ooit echt gaat veranderen .
  Zweden is heel goed bezig . perfect .

 24. Goed plan als er ook meer werkgelegenheid zou worden gecreëerd. Als iedereen uren inlevert en anderen daarvoor werken zou er ook minder werkeloosheid zijn. Iedereen iets minder geld maar wel meer mensen gelukkig.
  Laten we beginnen met degene die al veel meer verdienen dan de gemiddelde Nederlander.

 25. Een briljant idee! Ik sluit me aan bij wat hierboven te lezen is. Ik weet zeker dat heel veel mensen hier gelukkig en gezonder door zouden worden. Werken is belangrijk en fijn, maar vrije tijd is minstens zo belangrijk en fijn. Balans is het toverwoord en ik denk dat een werkdag van 6 uur veel meer balans brengt. Bij mij wel in elk geval.

 26. In mijn beleving klopt het helemaal. Je kunt niet 8 uur gefocust zijn. Ik merk dat ik aan het eind van de middag lang zo productief meer ben. De koek is dan op. Als partijen merk ik wel dat ik productiever ben dan mijn fulltime collega's. Dat valt echter niet zo op omdat in het onderwijs veel partners zijn. Die waarschijnlijk allemaal productiever zijn 🙂

 27. Ben zeker voorstander! Ook al zal niet iedereen zich houden aan de "afspraken" toch is het de moeite waard om de dingen anders aan te pakken. Hoe we nu leven- zonder tijd om stil te staan, want alles moet draaien en opbrengen- dat houden we geen eeuwen meer vol. Jà dus!!

 28. Prachtig plan! In de tijd dat ik 28 uur werkte deed ik bijna hetzelfde als mijn collega die 40 uur werkte. Gewoon omdat je productiever was. En tijd over had voor gezin en andere contacten. Ik denk dat wij floreren bij meer rust en aandacht. En onze omgeving ook!
  Maar ook het onderwijs zou hierop aangepast moeten worden: waarom door je studie heen moeten racen in 4 jaar. Vanwege de kosten? Het geeft ook heel veel stress zie ik om me heen. Als je het op jouw tempo mag doen zijn de resultaten beter en kun je je verdiepen in extra thema´s, vaardigheden en is het eindresultaat veel hoger! En krijgen we een veel socialer gemeenschap met elkaar.
  Het enige probleem is nog het salaris, of komen we dan toch ook bij een basis inkomen voor iedereen uit? Ik ben voor!

 29. Helemaal mijn idee. zou geweldig zijn zodat je werk en privé smoothly in elkaar kunnen overgaan. Heerlijk lijkt me dat. Rust.

 30. Het lijkt me een uitstekend plan! Het wordt tijd dat de overheid ook gaat kijken naar wat goed is voor de werknemer en oude stramienen op de schop gooit. Een 8-urige werkdag wil niet perse zeggen dat er ook daadwerkelijk meer productie wordt gedraaid. Als je juist met een kortere werkdag een grotere efficiëntie bereikt, gezondere werknemers hebt en uiteindelijk minder ziekteverzuim krijgt, is het zeer zeker een poging waard. Daarnaast hebben mensen het ook nodig dat ze voor hun gevoel keuzevrijheid hebben in hoe ze hun leven inrichten, vanuit hun eigen authenticiteit keuzes kunnen maken. Zonder dat er allerlei normen op worden gelegd waardoor mensen veranderen in een loonsslaaf en verplicht 40 uur moeten werken…

 31. Helemaal mee eens.
  Zo kan de mens naast zijn werk ook nog een eigen leven opbouwen , blijf je meer gefocust en is er meer ruimtwe voor andere werknemers. Nu ook nog de eisen op en het onderwijs zelf meer aangepast aan de mensen, zodat het vooriedereen wat makkelijker wordt in plaats van een halve slavernij cultuur.

 32. Als goudsmid heb ik erg veel moeite om mij 8 uur achter elkaar te concentreren. Ik heb dan ook al een bewuste pauze van een half uur afgedwongen bij mijn werkgever. Als ik voor mezelf werk zijn mijn dagen doorgaans maar 6 uur en dat gaat me veel beter af. Ik zeg dus doen!

 33. Ik werk inmiddels al langere tijd ongeveer 6 uur verdeeld over 5 dgn…. Ik kan mijn kinderen van het schoolplein halen, geen opvang meer nodig, maar de veiligheid van thuis, waardoor de kinderen zich maximaal kunnen ontplooien op sociaal emotioneel gebied. Het huishouden doen we nu weer zelf, daar hoeven we nu niet meer voor te betalen en we koken uitgebreid en gezond. Aan het einde van de dag heb ik zoveel meer energie om aan mezelf en mijn omgeving te geven… Ik heb door deze tijd een enorm sociaal netwerk (lees gemeenschap) kunnen opbouwen en als je denkt dat dit alles niet kan in een hogere functie dan heb je het mis! Ik ben universitair geschoold met een hoger kader leidinggevende functie en heb als mensen mens door deze manier van werken zoveel menselijks meer te geven..

 34. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 10 procent van de Nederlandse beroepsbevolking last van burn-out verschijnselen. En belanden vroeg of laat in de ziektewet. Wat kost dat wel niet? Steeds meer mensen trekken het niet meer. Het moet en kan anders. Het oeroud systeem moet om, een kwestie van buiten de hokjesgeest denken. We hebben voorlopers nodig. Chapeau Zweden!

 35. Ik ben hier helemaal voor. De 40 urige werkweek stamt uit de tijd dat de man in zijn eentje het geld moest verdienen. Nu partners die verantwoordelijkheid delen, kun je toe met 20 uur per persoon. Ik heb een aanstelling voor 32 uur maar ik zou mijn werk prima in 24 uur kunnen doen. Ik heb een tijd 24 uur gewerkt maar dat was financieel net te krap. Dus ik hok mezelf maar semi-vrijwillig op om de rekeningen te betalen. … Ik heb echt geen hekel aan mijn werk maar het stramien waarin ik moet werken valt me steeds zwaarder. Nu mensen zich steeds minder identificeren met hun werk zullen ze tijd willen hebben voor dingen ernaast. Een kortere werkweek zou een oplossing zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in